Purple Rain: album in film, ki sta zaznamovala svet

Prince in album Purple Rain, ki praznuje 40. obletnico nastanka
Prince in album Purple Rain, ki praznuje 40. obletnico nastanka Foto: Cineteca in streaming on themoviedb

V panteonu glasbenih legend le redke sijejo tako močno kot Prince. Njegov magnum opus »Purple Rain«, ki je izšel pred štirimi desetletji, ni le na novo definiral popa in rocka, temveč dodatno utrdil njegovo zapuščino. Ta prelomni album, ki še danes premika meje, je postal simbol umetniške svobode in himne za generacijo. Ob 40. obletnici enega največjih albumov vseh časov se poglobimo v njegov nastanek, raziskujemo njegov kulturni vpliv, brezčasne skladbe in skrivnostno briljantnost glasbenika, ki ga je ustvaril.

Od albuma Purple Rain mineva štirideset let

Prince se je rodil 7. junija 1958 v Minneapolisu. Že v zgodnjem otroštvu se je naučil igrati veliko instrumentov. Bil je eden najboljših kitaristov v svojem času. Bolj kot po rocku pa se ga bomo vedno spominjali po njegovem funku, ki ga je oboževal in h kateremu se je vedno vračal.

Album Purple Rain je izšel 25. junija 1984 pri založbi Warner Bros Records. To je prvi Princeov album za katerega je uporabil studijsko skupino, ki jo je poimenoval Prince and The Revolution. V njej so sodelovali glasbeni veterani, kot so Lisa Coleman, Matt Fink, Bobby Z., Wendy Melvoin in Brown Mark. Album je nastal kot soundtrack za istoimenski film, ki je umetnika spravil na vrh glasbenih lestvic, film mu je pa prinesel oskarja. Purple Rain se je na ameriških lestvicah obdržal 21 zaporednih tednov in skoraj konkuriral albumu Thriller Michaela Jacksona, po vsem svetu pa se je prodal v približno 20 milijonih izvodov.

Purple Rain je drugi studijski album ameriške skupine Prince and The Revolution, ki je izšel leta 1984 pri založbi Warner Bros. Records. To je Princeov šesti album. Gre za soundtrack k istoimenskemu filmu.

Album Purple Rain

Prince je napisal vse pesmi na albumu, pri čemer mu je pomagala tudi skupina. Let’s Go Crazy, Computer Blue, I Would Die 4 U, Baby I’m a Star in Purple Rain so bile posnete v živo na koncertu 3. avgusta 1983 v klubu First Avenue v Minneapolisu, kasneje pa so bile studijsko dodelane. To je bilo prvič, da je Prince na enega od svojih albumov vključil posnetke v živo. Skladba Take Me With U je bila prvotno napisana za album Apollonia 6, vendar se je Prince v zadnjem trenutku odločil, da jo bo namesto tega uporabil na svoji plošči. Zaradi pikantnega besedila pesmi Darling Nikki je bila na ovitkih plošč z eksplicitno vsebino uvedena nalepka Parental Advisory. To se je zgodilo na zahtevo Tipper Gore in centra Parents Music Resource Center.

Zakaj je ta album tako poseben?

Kot večina Princeove glasbe tudi album Purple Rain združuje različne žanre, pa tudi teme seksa, humorja in duhovnosti.

Meša funk, pop, R&B in rock. Kar pet singlov je prišlo na lestvico. Prvi singel je divji funk-rock Let’s go crazy. Druga skladba je funkadelična I Would Die 4 U, tretja je psihedelična balada Take Me With U in četrta When Doves Cry, pesem, ki je poskrbela za uspešnico albuma, saj je globoko črno zveneča pesem brez uporabe basa. Tega si ni noben prej upal izvesti. Toda pesem, ki je imela največji vpliv na glasbeno industrijo, sploh ni bila singel: to je bila Darling Nikki.

Pesem Purple Rain je še dandanes ena izmed Princeovih najbolj značilnih pesmi. Drugi izvajalci so jo velikokrat prepevali in reinterpretirali. Zgodba te več kot osem minutne pesmi si zasluži podrobnejši vpogled: skladba je bila prvotno napisana kot country melodija, za katero je Prince predlagal nekdanji pevki skupine Fleetwood Mac Stevie Nicks, naj napiše besedilo. Pevka se je ustrašila izjemne moči skladbe in jo zavrnila. Zato jo je Prince vzel nazaj in jo spremenil v gospelovsko obarvano bluesovsko balado, ki jo danes vsi poznamo.

Glasbeni film, ki je pospremil Purple Rain

Sedemindvajsetega julija istega leta je v kino prišel istoimenski film. Gre za glasbeni film, v katerem nastopata Prince in Apolonia Kotero, pevka, igralka in model mehiškega porekla.

Prince na motorju
Foto: ChrisMcKay on themoviedb

Film je bil velik komercialni uspeh, vendar s čisto kinematografskega vidika ni mojstrovina. Prince prvič igra v filmu in to se vidi, zgodba je tudi precej standardna: ljubezensko maščevalni zaplet, ki smo ga videli že velikokrat. Toda v ospredju je glasba, zlasti pesmi iz Purple Rain.

Glasba je v filmu izvajana v živo, film pa se dogaja v klubu v Minneapolisu. Zgodba govori o The Kidu (Prince) in njegovi skupini, ki tekmuje s skupino The Time Morrisona Daya, drugo (resnično) skupino, ki nastopa v klubu First Avenue, v Princeovem rojstnem mestu. Frontmana se spopadeta tudi zaradi ljubezni. Oba sta zaljubljena v lepo Apollonio.

Film se vrti okoli glasbenih spletk in skladateljskega ponosa, ljubezenske strasti, drame in družinskega nasilja. Na koncu se vse uredi v prid Kida/Princea, zahvaljujoč pesmi Purple Rain, s katero osvoji občinstvo in najde svojo ljubljeno Apollonio.

Mega uspešnica Purple Rain

Leta 1984 je Prince s filmom Purple Rain doživel svetovno uspešnico, tako glasbeno kot filmsko. Hkrati je zasedel prvo mesto na lestvicah singlov, albumov in filmov. Pred Princeom je to uspelo le skupini Beatles.

Pesem When Doves Cry je prejela zlati globus za najboljšo izvirno pesem. Film Purple Rain je bil v ZDA prodan v več kot trinajstih milijonih izvodov (po vsem svetu v več kot dvajsetih milijonih izvodov) in je bil štiriindvajset zaporednih tednov na vrhu lestvic. Film je samo v ZDA zaslužil več kot osemdeset milijonov dolarjev, kar je bil Princeov največji filmski uspeh. Ameriška glasbena industrija je Purple Rain razglasila za najboljši pop album leta, When Doves Cry pa za najboljši singel.

Prince & The Revolution - When Doves Cry (Official Music Video)

Film ni prejel nobene nagrade za svojo umetniško kakovost, je pa bila nagrajena njegova glasbena podlaga. Prince je osvojil oskarja, poleg tega pa še veliko drugih nagrad za album in glasbo.

Če torej film s kinematografskega vidika ni posebej močan, od kod izvirata uspeh in pomembnost filma Purple Rain? K uspehu sta prispevala dva ključna dejavnika. Prvi razlog je moč glasbe, ki je film gnala naprej in obratno film, ki je gnal glasbo naprej. Drugi in morda najpomembnejši je, da je Princeova glasba predstavljena v živo, kar svetu pokaže, kaj vse zna na odru, kako ekspresiven in kako karizmatičen izvajalec je. To velja za interpretativno moč, ki se pokaže v Purple Rain in When Doves Cry. V filmu je prikazana tudi povezava med črnsko glasbo in močjo rocka, ki je zares močna in ustvarjalna. Ne gre za koncertni film, vendar je povezava med nastopom v živo in zgodbo (ki se odvija v klubu) res pomembna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.