Revolucija v Novem mestu

plakat
Foto: on Facebook

V Novem mestu se je 3. septembra že četrtič odvijal dogodek Pank u mestu z letošnjim podnaslovom Proti toku. Danes je dogodek že prava tradicija in alternativci cele Dolenjske vsako leto nestrpno čakajo prvi ali drugi septemberski vikend, da se združijo na Pumpnci ob reki Krki, spijejo pivo in poslušajo avtohtoni dolenjski punk.

Malo zgodovine in konteksta

Začetek Panka u mestu sega v leto 2019, ko so se nadobudna dijaška benda Jaja Bojz in Bajta 23 ter že prekaljeni uporniki Parliament Attack usedli za mizo in rekli: »Rabmo plac in rabmo špil.« Oboje je ponudil skrbnik Pumpnce Blaž Habjan, za ozvočenje pa prav tako že od začetka skrbi Božo Klobučar. Glavni organizator Panka u mestu je Ambrož Pušnik, ki je skrbel za pravne in finančne zadeve, zbiranje bendov in predvsem motivacijo.

Naslednjih dveh Pankov v mestu tudi epidemija ni mogla ustaviti in kljub ne-punk navzočnosti policije in varnostnikov sta bila dogodka velik uspeh. Na odru pred Pumpnco, ki v prostem času služi kot površina za vrtni šah, so se poleg omenjenih treh v preteklosti zvrstili še bendi Plateau, Atwoodovo padalo in Strawberry blondes. Bajta 23 in Jaja Bojz še vedno vsako leto prinesejo nekaj novega materiala in odigrajo večne hite kot sta Topshop, Svet je u kurcu (Bajta 23) ali Keudr in Na Juriš! (Jaja Bojz). Parliament Attack, morda zaradi rošad v postavitvi, prostor prepuščajo drugim izvajalcem, vendar ostajajo v sladkem spominu s svojima Ne razumem tega sveta ali Referendum.

plakat
Prvi Pank u mestu. Foto: on Facebook

Če nisi novomeščan se verjetno sprašuješ kaj je sploh Pumpnca. Poslopje je bilo nekoč črpalka vode za potrebe novomeškega kolodvora (železnice) še v času habsburške monarhije. Napotki za pot: od gostišča Loka po sprehajališču  ob Krki gor, dokler ne zagledaš značilnih čokov za sedenje, galerije na prostem, DIY knjižnice in betonske mize za pink ponk. Vse to je delo Blaža Habjana, aktivista in humanista, ki je s Pumpnco dal Novemu mestu mesto za alternativo.

Letošnji Pank u mestu

Na letošnjem Panku u mestu so poleg dolenjskih Jaja Bojz in Bajte 23 nastopili še One Cupcake Away iz Kopra in koroški Los Loa. Organizacija se že vsa leta izboljšuje in letos se verjetno beleži največje število vključenih od nastopajočih do poslušalcev in sponzorjev. Pank u mestu je presegel meje dolenjske glasbene scene, kar je bil prijeten piš svežega vetra (ali morda burje).

Publika je bila raznorazna, od starih hipijev do metalcev, pankerjev, ljudi v suknjah, parov z vozički in tistih, ki jim na lep dan rečemo gostilniški inventar. Razen spremljevalcev bendov mladih žal ni bilo toliko. Morda bi morali spet povabiti Plateau, ki so leto prej poskrbeli za rekordno udeležitev z novomeške splošne gimnazije.

publika
Čakajoči prvi nastop. Foto: Jakov Fir Čečura

Okoli druge popoldne je tonski mojster in ozvočevalec Božo pripeljal kombi opreme in začelo se je postavljanje odra ter tonske vaje. Kot za vsak dober dogodek so se priprave začele kar nekaj ur prej in tudi trajale do zadnje sekunde pred začetkom koncertov.

Pank u mestu so otvorili Jaja Bojz. Fantje so perfekcionirali melodičen in hitro zapomnljiv punk, ki ga še dopolnijo večglasno petje, kitarska virtuoznost Alexa Zorka in prezenca frontmana Jana Butare. Človek bi jih opisal kot žur bend za pankerje, kar so dokazali z zabavno priredbo Ko študent na rajžo gre. Osebno mi je bilo fascinantno spremljati transformacijo Butare iz skoraj zgdolgočasenega na začetku koncerta v nekoga, ki je prvi na barikadah z rdečo zastavo in brez kompromisov.

Jaja Bojz
Jaja Bojz Foto: Jakov Fir Čečura

Naslednji so igrali One Cupcake Away. Koprčani sami svoji glasbi pravijo mineštra in ne motijo se. Združujejo različne sloge, padajo v psihedeliko in se spet dvigujejo v divjih ritmih. Njihove pesmi so zgodbe, ki poslušalca peljejo s seboj. Mislim, da si bomo vsi zapomnili Vodko in krompir ter Mona kej delaš.

One Cupcake Away
One Cupcake Away Foto: Jakov Fir Čečura

Tretji so bili Bajta 23, ki je dodobra stresla oder s svojim skoraj metalskim stilom. Trio je najbolj eksplozivna zadeva, ki smo jo slišali na ta večer. Tudi publika se je dozdevno najbolj ogrela med njihovim koncertom, čeprav smo zaradi neprimernega terena na Pumpnci pogrešali en dober moshpit. Pri zadnji pesmi Svet je u kurcu se jim je na odru pridružil slavni novomeščan Pečo, ki je v svoji glasbeni napisal pesem z istim naslovom. Pečo je bil eden prvih grindcore vokalistov v bivši državi, upornik do dna in kot tak, je v nekem trenutku stopil na oder, vzel mikrofon in začel peti. Komad so  speljali do konca, kljub temu, da sta pevec in Pečo pela vsak svojo verzijo pesmi.

Bajta 23
Bajta 23 Foto: Jakov Fir Čečura
pevec
Pečo se ni mogel premagati in je zapel skupaj z bendom. Foto: Jakov Fir Čečura

Za zadnjo poslastico so se predstavili Los Loa. Verjetno najbolj tehnično izpiljen bend večera nas  je peljal skozi norost in ekspresivne izpade. Svojemu žanru dodajajo besedico Voodoo, ki jo še podkrepijo z naglavnimi maskami lobanj. Če bi nastopajoče ocenjevali po fogeničnosti so si definitivno priborili prvo mesto. Kljub vsemu pa se je zdelo, da njihov zvok nekako ne paše v kontekst Pumpnce. Morda zato ker so edini peli v angleščini.

Los Loa
Los Loa Foto: Jakov Fir Čečura

Dogodek je bil velik uspeh zahvaljujoč organizatorjem in nastopajočim. Pri tem pa ne smemo pozabiti na sponzorje: Medicinski center Pušnik Novljan, Eventus d.o.o., Trgovina Bobenček, Računovodstvo Kerfin, Kralj Matjaž in druge.

Posebna zahvala gre tudi nabritemu belokranjcu Jakovu Firu Čečuri, ki je poskrbel za fantastične fotografije. Slediš mu lahko na Facebook-u ali Wix-u.

pevec Los Loa
Fotogenični Los Loa Foto: Jakov Fir Čečura
zabava
Minister za zdravje in njegov najboljši prijatelj (vir neznan) Foto: Jakov Fir Čečura
Prejšnji članek15 bližnjic, ki te v življenju pripeljejo dlje
Naslednji članekŽan Mahnič: »Dobili smo potrditev o zlizanosti medijev«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.