V Maribor na Festival Lent

»Festival Lent je vesel, živahen, barvit Maribor. 

Festival Lent je poletni utrip Drave pod Pohorjem. 

Festival Lent je kultura sredi vrveža, zabave, sproščenosti.« 

Tako vas vabijo organizatorji festivala ter ga na kratko in jedrnato najbolje predstavijo.

 

Festival Lent, ki bo v drugi polovici junija potekal v Mariboru je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Obišče ga več kot pol milijona obiskovalcev,  vsaj enkrat ga je obiskal že vsak četrti Slovenec. Poimenovan je po območju na obali reke Drave, kjer se je v srednjem veku nahajalo pristajališče za splave, ki so tu pluli naloženi z lesom vse do 20. stoletja, od zgornjedravske doline pa vse do Beograda.

 

Pester in raznolik program obsega več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali znotraj Festivala Lent. To so mednarodni folklorni festival Folkart, festival uličnega gledališča Ana desetnica, festival Jazzlent in festival ulične prehrane Sladolent. Bogat spremljevalni program dodatno bogati program za otroke in mladino ter festival Park doživetij, ki se odvija v mestnem parku. 

Na številnih odrih se bo zvrstila žanrsko pisana in usklajena paleta različnih prireditev, vse od  oper in baletnih, gledaliških in plesnih predstav  do jazzovskih koncertov, koncertov klasične glasbe, glasbe sveta, kantavtorskih koncertov, koncertov šansonov in etno glasbe, folklornih večerov, predstav uličnega gledališča, prireditev in dejavnosti za otroke ter športnih izzivov.

Glavni oder je oder svetovnih zvezd.


Folkart – raznolikost svetovnega ljudskega izročila je največji slovenski folklorni festival in edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF®, ki se uvršča med najbolje organizirane in vsebinsko ter scensko najkvalitetnejše folklorne festivale na svetu.

  
Jazzlent – tribuna jazzovske improvizacije, jazzovskih umetnikov, glasbe in kreativnosti. Jazzlent živi vse do jutranjih ur, njegov čar so jam sessioni, kjer mladi jazzovski glasbeniki igrajo skupaj z največjimi zvezdniki in svojimi vzorniki.

 

Večerov oder označujejo izjemni koncerti in odlična zabava. To je rockerski oder, na Vojašniškem trgu, s pogledom na staro sončno uro in z razgledom na najstarejšo trto na svetu. Je sinonim za odlično koncertno zabavo, izjemne koncerte rock glasbe in drugih mladostnih zvrsti.

 

Mladinin oder je prizorišče bodočih zvezd, promociji in predstavitvi mladih, manj uveljavljenih glasbenikov in skupin. Privablja predvsem mlade glasbene skupine pretežno iz Slovenije. Sodelovanje tujih skupin povečuje konkurenco med slovenskimi skupinami, kar pospešuje razvoj domače scene. Vsak večer oziroma že jutro se končna z after partyjem.

Creative underground združuje ljubezen do elektronike. To je najmlajši oder Festivala Lent, namenjen ljubiteljem elektronske glasbe. Predstavljajo se slovenski DJ-e. 

 

Sodni stolp je intimno prizorišče za glasbene sladokusce, eno najbolj intimnih festivalskih prizorišč v prekrasnem ambientu zaščitenega kulturnega spomenika. Namenjen je etno in jazz glasbi. Njegovo vodilo je prisotnost deficitarnih in alternativnih glasbenih skupin, etno glasba je vzgojno – kulturna oblika glasbe, ki se navezuje na tradicionalno glasbo posameznih ljudskih skupin, po drugi strani pa vključuje ritmične elemente in detajle značilne za glasbo 20. in 21. stoletja.

Jurčkov oder je posvečen spominu na mariborskega posebneža in je najmanjši oder. Umeščen je v tipično lentovsko uličico tik pod starim mostom in bivšo mariborsko Veliko kavarno. To je raj za solistične in kantavtorske nastope.

 

Komedija na Festivalu Lent se letos seli na novo prizorišče in sicer na Oder Minoriti, kjer si bo delila program s festivalskim sklopom Jazzlent.

 

Salon glasbenih umetnikov je izbor klasične glasbe, ki ponuja koncerte klasične glasbe mariborskih in gostujočih glasbenikov v dvorani Union ter v židovski sinagogi.

 

Oder stand up komedije je največji stand-up dogodek v Sloveniji ter velja za revijalni pregled razvoja stand up komedije v Sloveniji in celotnem prostoru bivše Jugoslavije. Občinstvo ima na dvorišču Vetrinjskega dvora edinstveno možnost spremljati več kot 50 najboljših akterjem žanra komedije.

 

Ulično gledališče Ane Desetnice predstavlja kreativnost na ulici. Festival uličnega gledališča mariborskim ulicam vsako leto vdihne pečat atraktivnosti in kreativnosti ter privabi množice obiskovalcev željnih kulture, iger, smeha, improvizacij in izvirnosti na prostem.

Park doživetij je doživetje za celo družino. Je edinstven evropski projekt na področju medgeneracijskega kulturnega izobraževanja, tako zaradi časovnega obsega festivala kot tudi števila delavnic, sodelujočih mentorjev, prostovoljcev, nastopajočih, mednarodnih sodelovanj, velikega števila obiskovalcev, brezplačnega programa in predvsem zaradi prijetnega vzdušja ter zelenega ambienta mestnega parka. Različni kulturni dogodki, gledališke, lutkovne predstave, koncertne in plesne produkcije se odvijajo na dveh velikih odrih, velik poudarek pa je z delavnicami in sejmom umetnosti in obrti namenjen prikazu in učenju pozabljenih ročnih spretnosti, zbujanju ter ohranjanju kreativnosti.

 

Sladolent pomeni festival ulične prehrane. Najmlajši festival se je umestil tja, kjer se na ulici največ dogaja. Dobra hrana, kuharji in chefi s SladoLentom postali sestavni del kreativne in (multi)kulturne ponudbe Festivala Lent.

Športni Lent je namenjen aktivnim športnikom in športnim navdušencem. Najbolj atraktivni prireditvi sta letalski miting – Air show in skoki v vodo s starega mostu v reko Dravo ter številne druge športne prireditve.

 

Več informacij in celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani: http://www.festival-lent.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.