Piše se leto

Letos bomo priča nekoliko drugačni različici zdaj že kultne štajerske rock čage Piše se leto.  Tokrat se bo zgodila natačno 10 dni pozneje od lanskoletne, in sicer na predpraznični torek, 24.junija, selimo pa se na prosto, na lokacijo FESTIVALA LENT. Da se bo 22. ponovitev t.i. Smijanovega koncerta sploh zgodila, se gre zahvaliti ekipama Piše se Leta in Festivala Lent, ki sta združili moči in omogočili, da bo tradicija Piše se leta lahko živela dalje. Obenem pa je na ta način programsko obogaten tudi letošnji Festival Lent.

Koncert, ki je v vseh teh letih postal obvezna destinacija študentov in dijakov ob koncu šolskega leta ter privabil več kot 120.000 obiskovalcev v dvajsetih letih, dokazuje, da gre za prireditev, ki ji v slovenskem merilu le s težavo najdemo ekvivalent. Pogled v zgodovino razkrije, da so se skozi leta na njegovem odru zvrstili praktično vsi pomembnejši rock izvajalci iz Slovenije in območja nekdanje Jugoslavije.

Letošnji festival je imel sicer sprva drznejše ambicije, vendar je bil zavoljo objektivnih razlogov primoran spremeniti že zastavljen program v Ledni dvorani in poiskati način, kako bo dve leti po častitljivi 20. obletnici lahko nadaljeval s tradicijo. Kljub spremenjeni lokaciji pa bo festival tudi letos postregel z vrhunskimi domačimi in tujimi skupinami.    

Kdo bi lahko lepše pričaral pravo poletno vzdušnje kot ravno Elvis Jackson. Štirje albumi, več videospotov, preko 900 koncertov in odmerjena doza humorja, poskočnega skaja, reggaeja, rocka, popa, punka in nažganih kitar. Album “Against The Gravity ” je skupina uspešno predstavljala na največjih festivalih in večjih klubih po Evropi ter sosednjih državah. Elvis Jackson so bili pri nas doma zasluženo deležni širše medijske prepoznavnosti, na tujem jih poznajo po nepozabnih in atraktivnih nastopih. Medtem ko so izdali EP album »Window«, so posnete tudi pesmi za novi, peti album, ki bo v marsičem prelomen in vreden pozornosti. Nekaj novih pesmi bodo predstavili in testirali že tokrat. Glede na odzive na koncertih, so Elvis Jackson verjetno najbolj poskočen in energičen živi rock bend v Sloveniji!

S.A.R.S. tudi ni potrebno posebej predstavljati, saj so se nedavno proslavili z dvema razprodanima koncertoma v mariborskem Satchmu in uspešno koncertno turnejo, med katero so nanizali tudi razprodane koncerte v Sofiji (dvakrat), Zagrebu (trikrat v Tvornici) in v drugih mestih. Glasba skupine S.A.R.S. je svojevrstna kombinacija pop, rock, reggae, hip-hop in blues glasbe, ki se odlično prepleta z elementi tradicionalne srbske folk glasbe. Njihov najprepoznavnejši hit »Budjav lebac« jih je ponesel med zvezde na področju Balkana, zatem pa so nizali hit za hitom in v letu 2014 več kot uspešno predstavljajo novo izdajo “Ikone Pop Kulture”.Torej, želeli ste, in S.A.R.S. prihajajo ponovno v Maribor!
 
Vsi ljubitelji pivskega in zabavljaškega irskega folk punka boste prišli na račun z nastopom domačih veselih podlasic – Happy Ol’McWeasel.  To so ti fantje, katerim se je pesem DANNY BOY kot soundtrack predvajala v epizodi ameriške TV serije The Crazy Ones na dan Sv. Patrika. Glavne vloge v seriji pripadajo ameriškemu filmskemu zvezdniku Robinu Williamsu, Sarah Michelle Gellar in mlademu Jamesu Wolku. Na Piše se Leto pridejo še sveži in polni energije, saj se ravno mudijo v studio, kjer snemajo težko pričakovano nadaljevanje uspešnega prvenca “No Offence”, kmalu zatem pa jih čaka množica nastopov doma in na tujem. Fantje bodo brez dvoma poskrbeli, da se bo mariborski večer prelevil v divjo in z energijo nabito noč, ki je zlepa ne bomo pozabili.

Prireditev bodo ob 19. uri otvorili veterani angažirane crossover scene iz Srbije EYESBURN, ki niso še nikdar nastopali na Piše se Leto ali Festivalu Lent, so pa nase opozorili z novo izdajo “Reality Check” ter pomladansko klubsko koncertno turnejo tudi po Sloveniji. Če ste jih takrat zamudili, ne storite napake ponovno, saj so fantje čedalje glasnejši in energičnejši. Letos med drugim nastopajo tudi kot predskupina razvpitim QOTSA v Novem Sadu, nekoč pa so na turneji spremljali cello Soulfly Maxa Cavalere.

Obeta se torej edinstvena glasbena poslastica brez primere, ki je prav gotovo ne smete zamuditi. Razloga za neudeležbo torej praktično več ni, 24. junija 2014 se vidimo na Lentu.
Vsi v organizaciji festivala verjamemo, da bi bil žal prekmalu preminuli oče festivala,Smiljan Kreže, producent in organizator, po 20. letih delovanja na glasbeni sceni ponosen in presrečen, da je festival Piše se leto našel svoje mesto tudi znotraj programa Festivala Lent, kateremu je bil zvest že od samega začetka. 

Letošnji Piše se leto je Smiljanov sin Luka Kreže zaradi dela v tujini prepustil v organizacijo preverjeni ekipi, ki že vrsto let sodeluje in kvalitetno so-ustvarja tako Festival Lent kot Piše se Leto. Ekipa se zaveda odgovornosti, zato je navkljub težkim časom, ko se je znašla v situaciji ali opustiti festival ali se boriti in vztrajati dalje, izbrala težjo pot vztrajanja – za Smiljana, za vse nas, za Maribor in za Slovenijo.

Torej, vabljeni, pričakujemo vas in ne pozabite: prizorišče je ograjeno in število vstopnic v prodaji je omenjeno, zato bodite hitri. Potrebna je Lenta + doplačilo, v kolikor bi si želeli ogledati dan prej vrhunski in legendardni ameriški rock band SKID ROW z domačo predskupino TIDE pa vsem priporočamo, da uredite doplačila ter dvodnevno vstopnico za oba koncerta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.