Veseli december

Najlepša predbožična doživetja

Veselo decembrsko vzdušje je na vrhuncu. Kuhano vino, punč, medenjaki, veliko lučk oznanjajo, da so prazniki pred vrati. Evropska mesta in mesteca kar tekmujejo, katero je bolj in lepše okrašeno. Kam se odpraviti na enodnevni romantični izlet in nakupiti darila?

– Bavarski Chimsee
Bavarsko jezero Chiemsee krasita dva večja otoka: Herreninsel z gradom Ludvika Bavarskega in Fraueninsel. Na slednjem vsako leto v predbožičnem času pripravijo božični sejem. Otok se s tisoče lučkami, okrašenimi smrekami, bogato obloženimi stojnicami z najrazličnejšimi domačimi izdelki, primernimi za darila, in kuhanim vinom spremeni v pravo božično pravljico.

– Budimpešta
Madžarska prestolnica ima v predbožičnem času še poseben čar. Poleg bogatega okrasja, številnih lučk, ki krasijo opero, cerkev Sv. Štefana, Trg junakov, parlament, Ribiško trdnjavo, Donavski most, Citadelo, vas vabijo številne trgovine in stojnice.

– Bad Ischl in Wolfgangsee
Po Leharjevem mestu se lahko zapeljete s kočijami in se predajate romantiki manjšega in idiličnega mesteca. Ob jezeru Wolfgangsee si oglejte cerkev z znamenitim Pacherjevim oltarjem in hotel Pri belem konjičku, kjer je Ralf Benatzky napisal istoimensko opero. Za nadaljevanje pravljičnega vzdušja se zapeljite z ladjico po jezeru do St. Gilgena, kjer imajo prav tako številne stojnice in bogato božično okrasje.

– Dunaj
Dunaj je s čudovito okrašenimi ulicami v adventnem času nekaj posebnega in ena najbolj priljubljenih predbožičnih destinacij. Predpraznično vzdušje se začne že pri dvorcu Schönbrunn z okrašenim pročeljem dvorca, Glorieto in številnimi stojnicami na dvorišču. Cesarsko praznično vzdušje se nadaljuje in stopnjuje se vse do Ringa, kjer doseže vrhunec. Ne pozabite prisluhnili koncertu božičnih pesmi v mestni hiši.
Eden izmed bolj priljubljenih sejmov ima že dolgoletno tradicijo. Ulice krasijo kandirano sadje, sladkorna pena, vonj po punču ter praženem kostanju. Na Dunaju božična darila prinaša Jezušček. Številne adventne tržnice to tradicijo negujejo. Če je tu ali tam mogoče opaziti tudi Božička, na tržnicah prevladuje podoba angelskega Jezuščka.

– Salzburg
V kraju Oberndorf v bližini Salzburga se nahaja kapelica svetega Nikolaja, v kateri je bila izvedena praizvedba pesmi Sveta noč. Na božičnem trgu lahko napišete in oddate božično pošto ali kupite priložnostno znamko, ki jo izdajo v ta namen. Mozartovo mesto prav tako sije od bogato okrašenih ulic. Sprehodite se mimo Mozartovega trga z njegovim spomenikom, stolnice, kolegijske cerkve, rojstne hiše W. A. Mozarta in drugih zgodovinskih zgradb. Pogled vam bo prav gotovo pritegnila trdnjava nad mestom.

– Steyr
Mestece Steyr, po katerem nosi ime celotna štajerska dežela, krasi praznično sijoče staro mestno jedro. Obilica zanimive gotske, renesančne in baročne arhitekture je v adventnem času še posebej pravljična. Vsako leto organizirajo tradicionalni božični sejem, na reki Enns pa postavijo jaslice na splavu. V bližnji vasici Christkindl je v predbožičnem času odprta Božičkova pošta, kjer lahko odpošljete božična voščila. Ogledate si lahko največje mehanične jaslice v Avstriji z več kot 300 premikajočimi figurami, ki jih je izdelal Karl Klaud.

– Gradec
V Gradcu vlada predpraznično vzdušje na kar osmih trgih. Že 14. leto zapored bodo na dvorišču deželne hiše na ogled ledene jaslice, za izdelavo katerih bodo porabili kar 50 ton ledu. Splača se povzpeti na grajski hrib z urnim stolpom in zvonikom, od koder se ponuja lep razgled na mesto.

Najboljša silvestrovanja

Vrhunec decembrskega dogajanja predstavljajo silvestrovanja. Kje bomo letos dočakali novo leto in kakšno vzdušje si lahko obetamo?

– Praga
Češka prestolnica že dolgo navdušuje svoje obiskovalce z bogato kulturno dediščino. Novoletna rajanja v Pragi med bogato založenimi stojnicami so po mnenju mnogih med najboljšimi v Evropi. V Pragi se boste imeli najboljše, če se boste odločili za silvestrovanje v pivnici. Treba je poudariti, da to niso majhni prostori, pač pa velike kleti, podobne našim vinskim. Tam boste dobili poceni pivo, češke klobasice, knedličke in drugo domačo hrano. Zanimivo je tudi silvestrovanje na prostem. Na stojnicah ponujajo vino, pivo in različno hrano. Vendar ne pozabite, da Praga ni več tako poceni, kot je bila pred leti.

– Sarajevo
Sarajevo, edino olimpijsko mesto bivše Jugoslavije, Vučko, sarajevski humor, bogata kulinarika, temperamentna glasba, nostalgično balkansko vzdušje itd. Po divjih zabavah ne pozabite na čevapčiče in bosansko kavo. Silvestrsko praznovanje se dogaja pred Narodnim pozorištem, v samem srcu mesta. Kdo miga na odru, je bila nekoč največja tajna vse do izteka leta.

– Beograd
Beograd je Lonely Planet uvrstil med deset mest z najboljšim nočnim življenjem na svetu. Toliko dobrih diskotek, splavov in restavracij v družbi prijaznih domačinov boste našli le redkokje. Najboljša izbira je silvestrovanje na Glavnem trgu, ki je znan po najboljše pripravljenih novoletnih zabavah daleč naokoli. Ne pozabite na vrhunske pleskavice in čevapčiče. Tu je vsak dan sobota in vsak večer petek.
Obvezno se podajte na tradicionalno srbsko večerjo, kjer bo dišalo po roštilju in boste poskusili srbska čudesa od mesa, ob ritmih sviračev in trubačev se naučite plesati srbsko kolo.

– Budimpešta
Lanskoletna zmagovalna destinacija ponovno vabi na noro silvestrovanje. Mesto ima, poleg Pariza in Rima, največ UNESCOVIH znamenitosti v Evropi, najlepši parlament, največjo sinagogo, več kot 30 term. Ko pade mrak, zaživijo nešteti lokali ob Donavi. Silvestrujete lahko tudi v kopalkah. Ali pa v tradicionalni čardi ob zvokih temperamentne ciganske glasbe in precej obilnih porcijah hrane.

– Pariz
Francoska prestolnica je še posebej primerna za ljubitelje romantike. Mestne znamenitosti s slovitim Eifflovim stolpom na čelu, glamurozni butiki svetovno priznane visoke mode, kabarejska gledališča, umetniška četrt se prepletajo v vrtincu blišča in elegance, ki vas navduši na vsakem koraku. Silvestrujte s svojim najdražjim ali najdražjo na visokem nivoju ali na ulici, Pariz je nekaj posebnega.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.