Year of the Rookie z novo pesmijo Svet brez besed

Glasbena skupina Year of the Rookie iz Ajdovščine je izdala novo pesem, ki so nam jo obljubili že v predstavitvenem intervjuju. Ne le da so fantje obljubo držali, temveč jo tudi presegli, saj smo ob pesmi dobili tudi videospot. Svet brez besed je pesem, ki zanje nosi velik pomen. Prišepnili so nam nekaj besed o pesmi, videospotu in prihodnosti.

Kaj vam pomeni pesem Svet brez besed?

Sama skladba sega v same začetke avtorskega ustvarjanja naše skupine. V samem procesu nastajanja je doživela že več različic in sprememb, vendar pa se besedilo in sporočilo skladbe nista spremenila.

Kaj je glavno sporočilo pesmi oziroma besedila?

V besedilu začutimo nas same v tem trenutku in naše misli. V mislih se sprašujemo, kdo smo kot oseba in kakšna prihodnost nas čaka na življenjski poti. Obenem pa lahko v skladbi začutimo nekakšen dialog med samim sabo in svojo drugo domišljijsko podobo. Čeprav v njej začutimo občutke obupa in žalosti, ker se počutimo ujeti v zanko oz. rutino modernega življenja, skuša v nas vzbuditi žarek upanja. Hkrati pa tudi moč in vero, da lahko razbijemo zanko in najdemo sebe.

Videospot prinaša svojo zgodbo. Od kje odločitev za to in kaj predstavlja?

Misli lahko vedno predstaviš na več načinov in nam se je zdelo pomembno, da se pusti režiserju proste roke. Na začetku smo imeli nekaj idej o posameznih kadrih že sami, nato pa smo Gašperju Markunu (režiser) še zelo splošno predstavili idejo komada. Vse ostalo je njegovo delo. Ker je komad v bistvu notranji monolog, je lahko vizualizacija le tega problematična. Prav zaradi tega je bila želja, da videospot zasnuje nekdo z izkušnjami z vizualnim pripovedovanjem. Rezultat tega pa sta dva različna izdelka, ki se lepo zlijeta v enega.

Bo leto 2021 prineslo še kakšno presenečenje za vaše poslušalce?

Prvo je bil seveda Svet brez besed. Kmalu pa bomo izdali še dva nova singla. Prvi bo nosil naslov On We Go, drugi pa Arsonist.

YOTR - Svet brez besed (Official Music Video)

Kratko o skupini YOTR

YOTR (Year of the Rookie) je glasbena skupina, ki jo sestavlja šest fantov iz Ajdovščine in njene okolice. Začetki skupine segajo v leto 2016. Od takrat do sedaj se je postavitev malce spremenila. Novembra 2019 so izdali svoj prvi prvenec My Soul, ki je bil tudi popevka tedna na radiu Val 202. Zatem so izdali akustično verzijo skladbe Little Things. Zasedba svojo glasbeno zgodbo gradi iz občutkov in lastnih izkušenj iz življenja. V glasbi še iščejo svoj pravi jaz, ki ga vedno znova odkrivajo in skušajo umestiti na glasbeni sceni. Skladbe, so si zaradi tega raznolike, a kljub temu začutimo rdečo nit njihovega ustvarjanja.

»Vsako leto pride nov val zelo kakovostnih mladih skupin, ki iščejo svoj prostor. Svoj košček v Sloveniji pa so odlično začeli jemati fantje iz benda Year of the Rookie. Nejc Božič, Žiga Čuk, Patrik Kobal, Tine Krkoč, Urban Repič in David Škrlj so člani zasedbe, ki jo bomo slišali še velikokrat,« smo zapisali v našem intervjuju s skupino Year of the Rookie.

Year of the Rookie
Year of the Rookie

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNeuspeh – najhujša usoda mladih
Naslednji članekNašli največjega dinozavra v Avstraliji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.