Zlatan Čordić-Zlatko: »Tupac svoje generacije« (Album: SVET JE LEP 2)

Svet je lep 2, Zlatko
Zlatan Čordić-Zlatko predstavlja album Svet je lep 2

»Sej veste kaj bom reku. Svet je lep!« nas že uvodoma pozdravi glas Zlatana Čordića, v albumu Svet je lep 2, ki sledi njegovemu prvencu iz leta 2007 z naslovom Svet je lep. Kaj nas čaka šestnajst let po njegovem prvencu?

Zlatko, rap Avsenik z novim albumom Svet je lep 2

Malo je glasbenikov na slovenski sceni, ki se že več kot šestnajst let držijo na vrhu svojega žanra. »Princ Fužinc« je vse od svojega uradnega prihoda na rep sceno, ostal na ali pa vsaj pri njenem vrhu. Prvencu Svet je lep so v naslednjih treh letih sledili Svet je lepši, Zlatko in prijatelji, Zlatko in optimisti ter Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče, ki bi ga mnogi oklicali za njegov najboljši album, vsekakor pa najbolj prepoznaven. Atomski zdesne, ki ga je Zlatko spisal v tistih prvih petih letih sta sledila še Moj pogled in Plečnikova roža, s katero je »Zlaja« že pisal neko novo, bolj odraslo poglavje svojega ustvarjanja – saj ne da tega ni bilo čutiti že prej. Do epidemije, ki je bila za Zlatkota zelo pomembno in nadvse čudno obdobje, sta izšla še Živim lajf in Žive naj vsi narodi. Potem pa je udarila epidemija in takega Zlatkota še nismo videli, vsaj ne v tako jasno zastavljeni obliki.

Zlatko - Svet je lep 2
Zlatko – Svet je lep 2

Preučeval je Ivana Cankarja in mu poklonil album Julijan Mak. Že prej, a tu zagotovo, so bila jasna sporočila navadnemu ljudstvu. Bolj kot mu je določena sfera javnosti zamerila opazovanje političnega in družbenega dogajanja, bolj močna so bila sporočila njegovih pesmi.

Če se zdi Julijan Mak njegov najbolj resen in najbolj odrasel album, potem mesto najbolj politično usmerjenega pripada albumu Svoboda, ki je predstavljal Zlatkovo spoved. In nikakor mu poslušalci ne morejo zameriti verzov o političnem dogajanju, saj je bilo tega (normalno) že prej. Spomnimo le na verz iz pesmi K.O.: »Kdo rap je vrnu? Ne rabte tega mi priznat, rap ni politika, ne rabte teh otrok lagat. Še gluhi vejo, da Zlatan Čordić stil ma, čeprav si z ulce, manjši lopov si k Hilda.« V skoraj desetminutnem rapu, ki zagotovo spada med njegove najboljše in najbolj izpiljene, mu niso pobegnila niti druga imena slovenske družbe in politične srenje.

Vseskozi pa se je Zlatko bolj nagibal k stilu repa, ki ga Slovenija še ni slišala. Z bendom Optimisti je ustvarjal mešanico repa in jazza, ki bi se lahko predvajala tudi v butičnih kavarnah, kjer ponavadi predvajajo mojstrske jazz podlage. Dejstvo, da bi bila slovenska rap scena v zadnjih desetih ali pa petnajstih letih brez Zlatkota mnogo manj opazna – mogoče skoraj neopazna – ni premagalo njegovih aktivističnih trenutkov od začetka epidemije dalje. Čeprav ta prispevek ni namenjen temu, so zadnja leta močno vplivala na njegov nov album. Zakaj se danes zdi, da je Svet je lep 2 njegov najbolj pomemben album v zadnjih letih?

»Smejali so se mi, ker pozabili so, kako to boli«

Zlatan Čordić je v svoji karieri prišel že tako daleč, da lahko v svoji skoraj dvajsetletni karieri verze in navdih išče kar pri sebi. Omaži novega albuma so seveda jasni – to so njegove skladbe. Tako je Ni mi žal nekoliko simbolično nadaljevanje pesmi Mi je žal, pri kateri je z njim sodelovala Tina Marinšek. V tej navezi je sicer ni, se pa mu je pridružila v skladbi Niso drugi krivi. »Iščem dobro v ljudeh njihove vrline Pršu gor na Triglav ker sem štartal iz kotline Made in Fužine inspiracija mladine Držte glavo gor vsak problem mine.«

Zlatko - Niso drugi krivi ft. Tina Marinšek (Official Video)

Ja, Svet je lep 2, je v bistvu mešanica pesmi njegove kariere. Od izpovedne Ni mi žal, do romantične Kraljici sveta, do precej plesnih pesmi, kot sta Katrina in Kdo si. Pri slednji z njim sodeluje Katja Koren, ki je svoj glas posodila še pri pesmih OK in Na kolesu. Pri pesmih Lep je svet in Sam gremo je z njim sodelovala Eva Beus, pri Miren dan Aiya Rose, pri Ne slišim pa Leyre. Verjetno bo najbolj priljubljena pesem iz albuma kar Katrina, pri kateri refren odpoje Erik Felicijan. Najbolj zaradi dejstva, da gre za najbolj radiu prijazno pesem. Ampak, kot je pred davnimi časi rekel Zlatko: »Jaz še zmer bom živel, tud če Antena ne vrti me.«

Svet je lep 2: »Papir in črke, nobene frke«

Čez mnogo let bomo na diskografijo Zlatana Čordića, za mnoge najboljšega raperja Slovenije, gledali z drugačnimi očmi. V tem trenutku pa lahko na album Svet je lep 2 gledamo kot na zrelejšo, a v duši še vedno mlado verzijo njegovega prvenca.

Zlatko je ostal inu obstal. »Kovač svoje sreče, kar želim, to naredim,« pravi v zaključni pesmi albuma, ki vsebuje petnajst skladb. Svet je lep 2 je poklon veliki karieri velikega glasbenika.

Zlatko - Katrina feat: Erik Felicijan

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako narediti belo čokolado doma? Recept za belo čokolado
Naslednji članekV kinu decembra 2023: Wonka, Aquaman, Ferrari in Race!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.