Pripravi se na najdaljši mrk stoletja

V petek, 27. julija 2018, bomo priča prav posebnemu dogodku. Opazovali bomo namreč lahko popolni lunin mrk. To pomeni, da bo Zemlja zasedla svoj položaj natanko med soncem in luno, pri čemer bo slednja stopila v Zemljino senco. Astronomi tokrat celo napovedujejo najdaljši popolni lunin mrk v tem stoletju, saj se bo naslednji zgodil šele leta 2123.

Luna bo v petek začela prehajati v Zemljino senco kmalu po 19. uri, do popolnega mrka pa bo prišlo malo pred 21.30. Trajal bo natanko eno uro, 43 minut in 34 sekund, nato pa se bo luna zopet začela pomikati v Zemljino polsenco. Ker bo na tej točki najbolj oddaljena od Zemlje, bo videti zelo majhna. Dokončno bo iz Zemljine sence izstopila ob 00.19 uri v soboto, 28. julija.

Kje ga bomo najlepše videli?

Tokratni lunin mrk bo najbolje viden na območju Indijskega oceana, osrednje Azije ter večjega dela afriške celine. Slovenija se bo nahajala na skrajnem zahodu tega vidnega polja. Kljub temu pa bomo v primeru jasnega vremena tudi mi deležni veličastnega razgleda tako na lunin mrk kot tudi na nekatera druga nebesna telesa.

Med planeti bomo v večernih urah lahko občudovali Venero, Jupiter in Saturn. Mars pa bo še najbolj jemal sapo, saj bo zaradi svoje pozicije v bližini Zemlje izjemno velik, opazovati pa ga bo mogoče vso noč. Tudi pri nas se astronomi tega izjemnega prizora še posebej veselijo. Na dan dogodka bodo zato astronomska društva v različnih krajih po Sloveniji priredila javna opazovanja. Udeležiš se jih lahko v Ljubljani, Mariboru, Celju ter Novi Gorici.

Kakšen je pomen krvave lune?

Astrologija luni prisoja še posebej velik pomen. Luna je namreč vladarica naših čustev ter intuicije. Po tradicijskem verovanju pa s svojim delovanjem že stoletja usmerja in vodi človeka v njegovem vsakdanjem življenju. Tokratni lunin mrk bo nastopil v posebnem rdečkastem sijaju, zato lahko govorimo o krvavi luni oz. krvavem luninem mrku.

Ta pojav nakazuje na eno od najmočnejših aktivnosti lune. Ker pa bo mrk tokrat v znamenju vodnarja, bo to še stopnjevalo njen vpliv. Astrologi napovedujejo, da bomo zaradi delovanja lune v času mrka vsako čustvo in bolečino občutili precej bolj intenzivno kot sicer. Zaradi povečane občutljivosti obstaja večja možnost impulzivnega in nepremišljenega ravnanja ter nevarnost, da klonimo pred občutji brezupa in negotovosti.

Še nasvet?

Zaradi povišane intenzitete dogajanja je še zlasti pomembno, da se ob tej priložnosti izogneš vsem pomembnejšim opravilom, predvsem pa to, da se ne vdaš malodušju. Vzemi si čas zase in ta dan raje preživi v miru in tišini ob sproščujoči meditaciji. Mrki namreč že od nekdaj sprožajo napovedi naravnih katastrof ter neprijetnih in nepredvidljivih situacij. Dober razlog, da svoje obveznosti preložiš na ugodnejši čas.

Vir: primorske.si, sensa.si

Prejšnji članekSLOWenc podpira Zavod VOZIM
Naslednji članekNagrade za doktorska in magistrska dela

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.