Zakaj verjamemo horoskopu? Ali je horoskop sploh pametno brati?

Ali je pametno brati horoskop?
Ali je pametno brati horoskop? Foto: Perseomed iz iStock

Če se vsaj malo bolj zanimaš za astrologijo, zagotovo ne poznaš le svojega sončnega znamenja. Najverjetneje poznaš tudi svoje lunino znamenje, svoje vzhajajoče znamenje oziroma ascendent in vse ostalo o svoji astrološki karti. Verjetno spremljaš vsaj kakšen Instagram profil o astrologiji ali pa imaš na telefonu naloženo aplikacijo na to temo. No, pa tudi če nisi ravno fen astrologije, verjetno vsake toliko prebereš svoj horoskop. Ne gre zanikati, da astrologija in z njo povezane teme trenutno doživljajo svoj trenutek pod soncem.

Ampak kaj je tako privlačnega na sporočilih zvezd in zakaj prav zdaj? Beri dalje in skupaj bomo raziskali to zanimivo tematiko.

Kaj sploh je astrologija?

Astrologija preučuje, kako naj bi položaji zvezd in planetov vplivali na človeška življenja. Babilonska astrologija naj bi bila prvi organiziran sistem astrologije, ki se je začel pred več kot 2000 leti.

Grki so znake oziroma astrološka znamenja, ki jih poznamo danes uvedli in utrdili okoli leta 280 pred našim štetjem, Pri tem naj bi bili prisotni tudi kitajski, indijski in egipčanski vplivi.

Zodiac signs on touch screen. Woman choosing horoscope symbols.
Foto: FotoCuisinette iz iStock

Trenutna astrološka znamenja so:

 • oven: 21. marec – 19. april
 • bik: 20. april – 20. maj
 • dvojčka: 21. maj – 21. junij
 • rak: 22. junij – 22. julij
 • lev: 23. julij – 22. avgust
 • devica: 23. avgust – 22. september
 • tehtnica: 23. september – 23. oktober
 • škorpijon: 24. oktober – 21. november
 • strelec: 22. november – 21. december
 • kozorog: 22. december – 19. januar
 • vodnar: 20. januar – 18. februar
 • ribi: 19. februar – 20. marec

Zodiak, pas neba, kjer naj bi se gibale poti sonca, lune in planetov, je razdeljen na 12 ozvezdij, od katerih vsako predstavlja približno en mesec.

Zakaj nas astrologija zanima?

Zanimanje za astrologijo je na nek način mehanizem za obvladovanje oziroma soočanje. Raziskovalci so odkrili povezavo med tistimi, ki doživljajo krize kot je ločitev ali izguba službe in vero v astrologijo. Menijo, da je to zato, ker astrologija predstavlja takojšnje orodje, h kateremu se je mogoče obrniti po tolažbo.

Astrologija je (bila) v razmahu tudi v burnih političnih časih in med časom negotovosti svetovne pandemije.

Woman holding a astrology book. Astrological wheel projection, choose a zodiac sign. Astrology esoteric concept.
Foto: Thanumporn Thongkongkaew iz iStock

Horoskop nam daje občutek nadzora

Drugi vidik je, da je astrologija lahko všeč tistim, ki zaznavajo zunanji lokus nadzora. Nekdo, ki verjame v zunanji lokus nadzora, bo zunanjim silam pripisoval tako dobro kot slabo – krivil te sile, če gre kaj narobe, in uspeh pripisoval sreči.

Zunanji lokus nadzora – oseba je prepričana, da okolje ali višja sila ali drugi ljudje nadzorujejo njihovo življenje.

Notranji lokus nadzora – oseba je prepričana, da nadzoruje lastno življenje.

Zato je astrologija zanje lahko privlačna, saj verjamejo, da jim lahko prinese kanček sreče, ki bi jih lahko spodbudila k iskanju drugih oblik notranje okrepitve. Mogoče je tudi, da gre za iluzijo nadzora.

Deluje kot način za razumevanje naše identitete

Na astrologijo se gleda tudi kot način, kako nekdo išče potrditev svoje samopodobe – kako razmišlja o sebi. Je orodje, ki ga ljudje uporabljajo za razvijanje svojih edinstvenih darov in za potrditev ter spodbudo.

Poleg tega je večja verjetnost, da si bomo kot ljudje zapomnili pozitivne povratne informacije, ki potrjujejo našo predstavo o sebi, kot negativne. Iz tega razloga je enostavno sprejeti dvoumne in pozitivne vidike astrologije.

Dejstvo, da temelji na individualiziranih informacijah, kot sta rojstni datum in kraj rojstva, daje astrologiji še eno stopnjo verodostojnosti v očeh nekaterih ljudi.

Open Notebook for writing ideas and astrological birth natal chart laying on pink background. Computer keyboard and mouse nearby. Idea of Astrological Consultation. Flat lay in girly style
Foto: Manuta iz iStock

Težko je prenašati dvoumnost

Astrologija lahko zelo pritegne tudi tiste, ki imajo še posebej izrazito nestrpnost do dvoumnosti. Podobno kot se uporablja za mehanizem za obvladovanje težav, lahko nudi občutek stabilnosti v primeru negotovosti.

Ljudje imamo globoko željo razumeti svet. Če lahko razumemo, kaj se dogaja okoli nas, lahko sprejemamo boljše odločitve zase in za svojo družino. To je taktika preživetja.

Kot človeška bitja smo si vedno prizadevali razumeti svoj obstoj in osmisliti svoje življenje. Astrologija je najstarejši sistem, s katerim poskušamo razumeti obstoj in osebnosti ter naše osebne usode. Ko se soočaš z intelektualno preobremenitvijo, se lahko ob verovanju v nekaj, kot je astrologija, počutiš, kot da v težkem času dobiš odgovore, po katerih hrepeniš.

Kje začeti?

Nekateri na Instagram astrološke profile in časopisne horoskope gledajo kot na zabavo. Znanstveniki priporočajo, da če želiš o tej tematiki izvedeti več, začneš z astrološkimi aplikacijami. Aplikacije, ki zahtevajo čas in kraj rojstva, pa bodo zagotovile natančnejše informacije.

a woman holds a mobile phone with an astrological application and looks at the forecast for the future for the signs of the zodiac holding a cup of coffee in her hands
Foto: Evheniia Vasylenko iz iStock

Astrologija na splošno velja za psevdoznanost, ne znanost. Ni znanstvenih in strokovno pregledanih študij, ki bi karkoli potrdile. Kljub temu je lahko še vedno zabavno in neškodljivo orodje, s katerim se lahko naučiš več o sebi, pri čemer moraš razumeti, da je le eno od mnogih orodij.

Sledi tudi našemu horoskopu, če si med tistimi, ki ga redno prebirajo.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.verywellmind.com
Prejšnji članekŠolske počitnice 2023/2024 in pouka prosti dnevi
Naslednji članekImate poplavljen avto? Tega nikakor ne počnite!
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.