Imate poplavljen avto? Tega nikakor ne počnite!

Poplavljenega avtomobila nikakor ne zaganjajte
Poplavljenega avtomobila nikakor ne zaganjajte Foto: Mijau iz iStock

Poplave, ki so zajele Slovenijo so povzročile gromozansko škodo, ki se bo v celoti pokazala v naslednjih tednih in mesecih. Veliko škode je tudi na prevoznih sredstvih, saj je bilo na tisoče avtomobilov odplavljenih in poplavljenih. Kaj storiti s poplavljenim avtomobilom?

Strokovnjaki avtomobilističnega sveta jasno priporočajo!

NE ZAGANJAJTE MOTORJA POPLAVLJENEGA AVTA!

V Sloveniji so se strokovnjaki hitro odzvali na vse poplavljene avtomobile z jasnimi nasveti. Tako pri AMZS svetujejo, da ne zaganjaj motorja, ampak pokliči vleko, da vozilo odpelje v preverjeno servisno delavnico, kjer bodo serviserji zmočene dele vozila razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko.

»Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Poplavna voda namreč lahko, poleg blata, prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne,« je povedal vodja AMZS servisne dejavnosti Jurij Kočar.

Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača.

Kaj pa električni avtomobili?

Amzsjev strokovnjak pojasnjuje tudi vprašanja glede električnih vozil. Glede teh je Kočar pojasnil, da so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji. Nazadnje je še izpostavil: »Če je vozilo še poplavljeno, upoštevajte navodila pristojnih. Počakajte, da se voda umakne, in nato pokličite vleko.«

Car floating in flood water - computer generated image
Foto: trendobjects iz iStock

5 nasvetov pri poplavljenem avtomobilu

  • ne zanemarjaj električnega sistema
  • ne pozabi na notranjost
  • ne domnevaj, da je po umiku vode vse v redu
  • ne odlašaj s stikom z zavarovalnico
  • ne popravljaj sam, če nimaš izkušenj

Urednik portala Student.si

VIRamzs
Prejšnji članekZakaj verjamemo horoskopu? Ali je horoskop sploh pametno brati?
Naslednji članek10 najbolj dobičkonosnih turnej vseh časov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.