10 najbolj dobičkonosnih turnej vseh časov

Najbolj dobičkonosne turneje vseh časov
Najbolj dobičkonosne turneje vseh časov

Številni glasbeniki predstavljajo svoje albume na koncertnih turnejah in tako v nabito polnih dvoranah navdušujejo svoje oboževalce. V današnjem času so zato turneje postale ogromen vir zaslužka, saj mnogi glasbeniki s prodajo vstopnic zaslužijo veliko več kot s prodajo albumov. Katere turneje torej s svojo dobičkonosnostjo postavljajo nove standarde uspeha na glasbeni sceni?

1. Elton John: Farewell Yellow Brick Road

Elton John
Foto: on Forbes

Turneja je dobila ime po Eltonovem albumu Goodbye Yellow Brick Road iz leta 1973, začela pa se je 8. septembra 2018 v ZDA. Zaradi zapletov s covidom-19 se je zaključila skoraj 5 let pozneje, na Švedskem. Obsegala je kar 330 koncertov po vsem svetu in spada pod najbolj dobičkonosno turnejo vseh časov, saj je Eltonu prinesla kar 939,1 milijona dolarjev.

2. Ed Sheeran : ÷ Tour (Divide Tour)

Ed Sheeran
Foto: on Billboard

÷ Tour je bila tretja svetovna koncertna turneja angleškega rdečelasega pevca Eda Sheerana, s katero je predstavil svoj tretji istoimenski studijski album. V sklopu turneje je Ed izvedel 260 koncertov, ki so se začeli leta 2017 v Italiji, pevec pa je turnejo zaključil v Angliji leta 2019. Z zaslužkom 776,2 milijona dolarjev pa turneja tako zaseda drugo mesto na lestvici najbolj profitabilnih turnej. Ob izdaji albuma Subtract sledi nova turneja. Bo tako uspešna?

3. U2: U2 360° Tour

U2
Foto: HELENA CHRISTENSEN on Rolling Stone

Tretje mesto najbolj profitabilnih turnej zaseda svetovna koncertna turneja U2 360° Tour, turneja irske skupine U2. Irci so s 110 nastopi med letoma 2009 in 2011 predstavljali album No Line on the Horizon. Turneja pa se ponaša z donosnostjo 736,4 milijona dolarjev.

4. Harry Styles: Love on Tour

Harry Styles

Lestvico nadaljuje nekdanji član fantovske skupine One Direction, ki je s svojo drugo koncertno turnejo Love On Tour navduševal oboževalce na 169 koncertih. Kljub temu da je bila turneja dvakrat preložena zaradi pandemije covida-19, je angleškemu pevcu prinesla 590,3 milijona dolarjev. Preberi našo reportažo z njegovega dunajskega koncerta.

5. Guns N’ Roses: Not in This Lifetime… Tour

Guns N' Roses

Hard rock skupina Guns N’ Roses je s koncertno turnejo, ki se je odvijala med letoma 2016 in 2019, izvedla 175 koncertov in z njo zaslužila 584,2 milijona dolarjev.

6. Coldplay: Music of the Spheres World Tour

Coldplay
Coldplay Foto: on nypost

Britanska skupina Coldplay je trenutno na svoji osmi koncertni turneji Music of the Spheres World Tour, s katero predstavlja svoj deveti studijski album Music of the Spheres. Turneja se bo sicer zaključila septembra prihodnje leto, trenutni zaslužki pa se gibljejo okoli 561,2 milijona dolarjev.

7. The Rolling Stones: A Bigger Bang Tour

Rolling Stones
Foto: on Rolling Stone

V obdobju med letoma 2005 in 2007 je svetovna koncertna turneja skupine The Rolling Stones, ki je potekala v podporo njihovemu albumu A Bigger Bang, veljala za najdonosnejšo turnejo vseh časov. Danes pa s profitom 558,3 milijona dolarjev zaseda 7. mesto najdobičkonosnejših turnej.

8. The Rolling Stones: No Filter Tour

Rolling Stones

The Rolling Stones pa zasedajo tudi 8. mesto na lestvici najdobičkonosnejših turnej, in sicer so med letoma 2017 in 2021 s turnejo No Filter Tour zaslužili 546,5 milijona dolarjev.

9. Coldplay: A Head Full of Dreams Tour

Coldplay

Tudi skupina Coldplay se je s svojo turnejo A Head Full of Dreams Tour ponovno pojavlja na lestvici desetih najbolj dobičkonosnih turnej. Med letoma 2016 in 2017 je namreč z njo zaslužila 523 milijonov dolarjev.

10. Roger Waters: The Wall Live

Roger Waters
Foto: on Rolling Stone

Nekdanji član skupine Pink Floyd, Roger Waters, s svojo turnejo The Wall Live in 458,7 milijona dolarjev dobička zaseda še zadnje mesto lestvice desetih najbolj dobičkonosnih turnej vseh časov.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekImate poplavljen avto? Tega nikakor ne počnite!
Naslednji članekSlovenija bo dobila novo pohodniško razgledno ploščad
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.