Slovenija bo dobila novo pohodniško razgledno ploščad

Slovenija bo dobila novo razgledno ploščad, ki bo stala visoko nad Brežicami in Čatežem (slika je seveda simbolična)
Slovenija bo dobila novo razgledno ploščad, ki bo stala visoko nad Brežicami in Čatežem (slika je seveda simbolična) Foto: Christopher Moswitzer iz iStock

Na skoraj 400 metrov visoko Šentviško goro nad Čatežem in Brežicami (Sv. Vid) vodi pohodniška pot. Do konca leta naj bi na vrhu stala tudi višinska razgledna ploščad. Naložba je skupaj z davkom ocenjena na več kot 170.000 evrov, 110.000 evrov bo zanjo prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Po besedah brežiškega župana, Ivana Molana, gre za strateško naložbo vzpostavitve privlačne turistične točke.

Nova razgledniška ploščad bo visoko nad Brežicami

Zaenkrat na razglednem vrhu Šentviške gore nad Čatežem ob Savi, približno 250 metrov nad Brežicami, stoji le cerkvica sv. Vida. Do nje vodi nekaj manj kot enourna pohodniška pot. Razgled na Posavje s krško-brežiškim poljem, na brežiška vrata in proti Zagrebu, Hrvaški ter Panonski nižini bo kmalu še privlačnejši zaradi nove ploščadi. Gre le za en projekt, ki naj bi skupaj z ostalimi preoblikoval in izboljšal turistično infrastrukturo. Pomemben cilj brežiške občine je tudi dvig zavesti o pomembnosti naravne in kulturne dediščine.

Razgledna ploščad v Brežicah
Razgledna ploščad v Brežicah Foto: on brezice.si

Zaenkrat je pripravljena vsa dokumentacija. Finančno precej zahtevno naložbo jim bo olajšalo sofinanciranje s strani ministrstva. Temelji ploščadi bodo iz dveh armiranobetonskih pasovnih enot, osnovna konstrukcija pa bo zgrajena z jeklenimi profili. Tudi ograja bo jeklena. Tlak nad leseno podkonstrukcijo bo iz lesa avtohtonega kostanja. Na ploščad bodo postavili še klop, daljnogled in šestmetrski drog s slovensko zastavo.

VIRbrezice
Prejšnji članek10 najbolj dobičkonosnih turnej vseh časov
Naslednji članekIntervju z direktorjem podjetja ProSIGMA: “Uspeh je rezultat uspešnega dela in dobrih referenc”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.