Ali je igranje videoigric šport?

Nogomet, tek na smučeh, rokomet, igranje video iger, košarka, kolesarstvo, plavanje in boks. Če bi ti rekel, da najdi vsiljivca, bi verjetno izbral enako kot večina ostalih. Izbral bi igranje video iger. Zakaj? Ker ni šport. Pa je to res? Poglejmo si zakaj bi video igranje spadalo pod šport in zakaj ne bi.

Ni šport

Glede na definicijo, ni šport. Leksikon šport definira kot urjenje telesnih sposobnosti, njihovo preizkušanje in stopnjevanje v tekmovanju. Je fizična aktivnost izvedena v okviru javno določenih pravil z rekreativnim namenom.

Fizična aktivnost. Premikanje rok in prstov v osnovi ne bi smelo biti zahtevno. Seveda lahko uporabiš tu karto, da vožnja avta ne more biti šport. Pa sta ti zadevi na isti ravni kar se tiče fizične in psihične zahtevnosti? Če bi rekel ja, potem se sprosti in premisli.

Nogomet

Virtualni svet proti resničnemu. Igranje video iger poteka preko računalnika ali določenih konzol. Virtualni svet pač nikoli ne bo na isti ravni kot resnični svet.

Treningi. Ni dvoma, da se moraš za igranje igric pripraviti, ampak količina truda ne bo nikoli enaka tisti, ki jo vložijo v to profesionalni atleti.

Košarka

Hujše poškodbe. Medtem, ko lahko pri športih utrpiš hujšo poškodbo, tega pri igranju igric po vseh pravilih ne boš utrpel. Če si jo zadaš sam, ko udariš v ekran, ne šteje.

Je šport

Tekmovanja, porazi in zmagi. Bistvo vsakega športa je tekmovanje. Tekmovanje posameznikov ali pa ekipe. Vse to ima vključuje igranje videoiger.

Profesionalni atleti. To so osebe, ki jih sposobnost in znanje o nečem, ločuje od ostalih. Vsak šport zahteva določene sposobnosti in video igre spadajo zraven.

Igralec

Psihična aktivnost. Čeprav se sliši čudno, je v igranju igric prisotna zelo močna psihična prezenca. Kot pri »pravih« športih tudi tu trepetajo za zmago ali pred porazom.

Navijači. Šport in tekmovanja imajo vedno ob sebi navijače. In v zadnjih letih smo videli, da se jih na tekmovanjih video iger zbere ogromno število.

Navijači

Treningi in predanost. Čas je denar pravijo, in verjetno nihče ne vloži toliko časa v nekaj kot tisti, ki ljubijo videoigrice. Predanost sploh ni vprašljiva.

Ali so videoigre šport ali ne?

Prepir se bo vlekel še kar nekaj časa, dokler to ne bo splošno priznano. A tudi takrat se bo s tem »športom« dogajalo enako kot s šahom in kegljanjem. Nepriznavanje javnosti tem dejavnostim, da spadajo v skupino športa. Ne glede na to pa lahko v obeh stvareh uživamo vsi in se glede tega ne prepiramo. Časi se spreminjajo in z njimi šport.

Kaj pa si misliš ti? Je videogaming šport ali ne? Zapiši v komentar.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNadgrajeni Huaweiev usmerjevalnik združuje 5G s standardom Wi-Fi 6
Naslednji članekZapira se ves javni promet
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

1 komentar

  1. E-sports tekmovalci morajo biti tudi v top fizični kondiciji, zato njihov trening kot pri klasičnih športnikih zahteva tek, sklece ipd. Drugače ne dosežejo 300 apm.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.