Alternative Lego kockam, ki so postale predrage

Tambov, Russian Federation - March 24, 2015: Heap of multicolor Lego Blocks. Studio shot.
Foto: Ekaterina79 iz iStock

Večina ljudi pozna Lego kocke že iz otroštva, znamka Lego pa je sinonim za gradnjo miniaturnih objektov in predmetov iz kock. A dandanes obstaja veliko alternativnih znamk gradnje iz kock, ki se lahko kosajo z legendarnimi Lego kockami..

Več o tem, zakaj so Lego kocke tako drage si lahko prebereš v članku: “Zakaj so Lego kocke tako drage?” V nadaljevanju pa bomo predstavili nekaj alternativnih kock oz. Lego alternativ.

Kaj so “alt bricks” oziroma alternativne opeke?

Nadomestne ali alternativne opeke oziroma kocke so vsesplošen izraz za katero koli blagovno znamko gradbenih kock, ki ni Lego. Ne gre za posnemanje ali ponaredke Lego izdelkov, temveč so to podjetja, ki dobavljajo unikatne ali popolnoma licenčne komplete.

Večina omenjenih znamk uporablja dele, ki so združljivi z Lego kockami. To je popolnoma zakonito, saj je zadevni patent potekel že leta 1978. Sodniki po vsem svetu so večkrat razsodili, da so čepi na kockah funkcionalni po zasnovi in zato niso predmet zaščite blagovne znamke.

Posledično je razširjenost in dostopnost zakonitih alternativnih Lego kock v zadnjih letih eksplodirala, zlasti po zaprtju razvpitega kršitelja avtorskih pravic Lepina.

Najboljše alternative Lego kockam

1. CaDA

Cada Bricks kot alternativa Lego kockam
Cada kocke kot alternativa Lego kockam Foto: on cada
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Odlična
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Avtomobili

CaDA je bila ustanovljena leta 2016 in je najbližje pravemu tekmecu Lego kockam. Podjetje izdeluje lastne opeke, izdaja pa samo originalne in licenčne komplete.

Podjetje je najbolj znano po odličnih kompletih avtomobilov, vendar se je pred kratkim razširilo tudi na zgradbe in druge predmete.

2. Mould King

Mould King kocke kot alternativa Lego kockam
Mould King kocke kot alternativa Lego kockam Foto: on mould king
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Odlična
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Avtomobili, zgradbe, vesoljske ladje

Mould King je večja blagovna znamka alternativnih opek, ki je vstopila, da bi zapolnila vrzel po zaprtju Lepina. Uporablja opeke odlične kakovosti, vendar niso vsi njihovi modeli licencirani.

V preteklosti je podjetje tudi kradlo modele, ki so jih oblikovali Lego oboževalci, čeprav se je v zadnjih letih temu izognilo. Licence za novejše modele pridobijo od oblikovalcev, vendar se še vedno dogaja nekaj vprašljivih praks.

Sicer pa podjetje prodaja komplete, ki se lahko kosajo z Lego izdelki, tako v smislu dizajna kot kakovosti kock. Na voljo so različni avtomobili, zgradbe, roboti, rože in skoraj vse, kar ti pade na pamet.

3. Pantasy

Pantasy kocke
Pantasy kocke Foto: on pantasy
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Odlična
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Liki “pop” kulture

Pantasy je razmeroma nova blagovna znamka alternativnih opek, ki navdušuje s svojimi izvirnimi licenčnimi dizajni različnih likov kot so Astro Boy, Mali princ in drugi.

Blagovna znamka, ustanovljena pred nekaj leti (avgusta 2020), ima razmeroma omejen katalog v primerjavi z večjimi znamkami, vendar ima vsak komplet spektakularen dizajn, pogosto z opaznimi dodatki, kot so kompleti za razsvetljavo in različni potiskani deli.

4. Mork

Mork kocke
Mork kocke Foto: on blockbrickworld
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Zelo dobra
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Zgradbe, avtomobili

Mork, včasih imenovan tudi xMork, je manj znana blagovna znamka alternativnih opek. Je še ena, ki je naredila velike korake k temu, da postane bolj legitimen tekmec.

Podjetje ima tako izvirne modele kot licenčne izdelke, ki so jih oblikovali oboževalci. To so večinoma zgradbe, ki segajo od sodobnih kavarn in modularnih mestnih restavracij do podeželskih vinarjev in še več.

Komplete Mork je nekoliko težje najti, vendar so med najbolj dostopnimi Lego alternativami.

5. Sluban

Sluban kocke
Sluban kocke Foto: on sluban
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Zelo dobra
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Vojaški kompleti, avtomobili

Sluban je bil pred nekaj leti pod drobnogledom, zaradi prodaje mini figur, ki so bile preveč podobne Lego figuram. Danes pa je blagovna znamka Sluban bolj legitimna kot kdaj koli prej. Zdaj uporablja novejšo zasnovo mini figur, ki je vsekakor edinstvena, z malo več sloga Playmobile.

Znamka je še vedno osredotočena na manjše komplete, večinoma za vojaške in avtomobilske teme, vendar se je razširila tudi na majhne trgovine, čolne in licenčne komplete za stvari, kot je Garfield.

6. Cobi

Cobi kocke
Foto: on cobi
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Odlična
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Vojska

Cobi je edinstven na našem seznamu, saj ima sedež na Poljskem in ne na Kitajskem (kot ostala podjetja). Poslujejo od leta 1987, z drugačnim slogom mini figur, ki imajo bolj 3D oblikovan obraz.

Za razliko od podjetja Lego, ki ne izdeluje vojaških kompletov, je to glavna tema pri podjetju Cobi. Velika večina kompletov, ki jih proizvajajo je za sodobno vojaško opremo, vključno s čolni, tanki …

7. MEGA

Mega kocke
Mega kocke Foto: on mattel
 • Združljivo z Lego kockami: Ja
 • Kakovost kock: Zelo dobra
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Pokemon, Barbie, Igra prestolov

Znamka MEGA je v lasti Mattela. Kocke in kalupi so zelo kakovostni, večina kompletov pa je vzdržljivih in narejenih za igro.

Znamka se osredotoča na bolj otrokom prijazne komplete. Večina kompletov je manjših in mnogi uporabljajo zelo malo prepletenih delov.

MEGA Construx je izjema, z več kompleti, namenjenimi starejšim otrokom in odraslim. Imajo nekaj odličnih licenc, vključno s Pokemoni, Halo in Barbie.

8. Nanoblock

Nanoblocks kocke
Nanoblocks kocke Foto: on nanoblocks
 • Združljivo z Lego kockami: Ne
 • Kakovost kock: Odlična
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Pokemon, anime, stavbe

Nanoblock je podznamka japonskega podjetja Kawada in v zadnjem desetletju so se njihovi drobni kompleti kock pojavili v trgovinah.

Sestavni deli modelov znamke Nanoblock so veliko manjši od Lego kock in za povezovanje uporabljajo drugačen mehanizem. Kosi so tako majhni, da za sestavljanje priporočamo uporabo pincete.

Tudi to podjetje ima kar nekaj licenčnih kompletov, vključno z zelo priljubljenimi anime serijami, kot so Pokemon, Naruto… Podjetje izdeluje tudi zanimive arhitekturne modele in nekaj kompletov različnih tematik.

9. LOZ

LOZ kocke
LOZ kocke Foto: on loz
 • Združljivo z Lego kockami: Ne
 • Kakovost kock: Zelo dobra
 • Najbolj priljubljeni kompleti: Stavbe, liki

LOZ je še ena znamka, ki uporablja manjše kocke. Po velikosti so nekje med kockami Nanoblock in Lego kockami. Po zasnovi pa so veliko bolj podobni Lego kockam.

Katalog kompletov LOZ je naravnost ogromen in težko je vedeti, katere komplete je vredno kupiti. V preteklosti so bili nekateri kompleti preprosto manjše različice konstrukcij Lego, a na srečo so ti dnevi že zdavnaj mimo.

Gradbeni kompleti LOZ se veliko cenejši kot kompleti Lego ali drugih znamk, predvsem zaradi majhne velikosti kock.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRlatericius.com
Prejšnji članekNajbolj uporabne veščine in kompetence, ki jih lahko osvojite to poletje!
Naslednji članekF1 film z Bradom Pittom: Reklama s 140-milijonskim proračunom ali prelomni športni film?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.