Bungie uradno del Sonyja po večmilijardnem nakupu

Sony je uradno kupil Bungie, ameriško podjetje, ki stoji za priljubljenimi igrami
Sony je uradno kupil Bungie, ameriško podjetje, ki stoji za priljubljenimi igrami

Bungie, ameriško podjetje, ki je znano po ustvarjanju iger, kot sta Destiny 2 in Halo je uradno kupil tehnološki gigant Sony. Ustvarjalec PlayStationa je že januarja naznanil namero, da namerava kupiti podjetje. Nakup se je zdaj tudi uresničil. Sony je v uradni potrditvi izdal, da bo za Bungie plačal 3,6 milijarde dolarjev. Uradni dokumenti so kasneje razkrili, da je realna cena v višini 3,7 milijarde dolarjev.

Ustvarjalec iger Halo in Destiny 2 je zdaj del Sonyja

Čeprav je zdaj pod okriljem Sonyja, bo Bungie še naprej neodvisno objavljal in ustvarjalno razvijal igre, je ob napovedi potrdil izvršni direktor Pete Parsons. Prav tako so pri Bungieju potrdili, da prihodnje igre v razvoju ne bodo ekskluzivno za PlayStation.

Vseeno se Sony namerava zanašati na Bungie. V prvi vrsti zaradi njegovega strokovnega znanja na področju razvoja več platform in storitev iger v živo. To bi gigantu pomagalo uresničiti vizijo razširitve PlayStationa na stotine milijonov igralcev. Sony na igre v živo gleda kot na ključni del prihodnosti PlayStationa. Do marca 2026 načrtuje lansiranje več kot 10 novih iger v živo.

Bungie bo lahko še vedno ustvarjal neodvisno od Sonyja
Bungie bo lahko še vedno ustvarjal neodvisno od Sonyja Foto: breakermaximus on iStock

To ni edini takšen posel letos

Sonyjev nakup Bungieja pa je le eden v seriji podobnih potez tehnoloških gigantov. Microsoft naj bi enkrat v letu 2023 končal z nakupom ustvarjalca iger Activision Blizzard. Activision je eden od treh največjih podjetij, ki ustvarjajo igre. Cena tega posla naj bi znašala kar 68,7 milijarde dolarjev.

Ne širijo se le tehnološki giganti, ampak tudi sama podjetja, ki ustvarjajo igre. Tretje največje podjetje na tem področju na svetu Take-Two je letos prav tako kupil Zyngo, podjetje, ki se specializira za mobilne igrice. Take-Two je med drugim sodeloval pri nastanku znanih iger, kot sta NBA 2K in Grand Theft Auto, medtem ko je najbolj znana igrica Zynge FarmVille. Take-Two je za Zyngo plačal 12,7 milijard dolarjev.

VIRThe Verge
Prejšnji članekKrepitev vloge kariernih centrov v celostni obravnavi študentov
Naslednji članekSpoznajte idealna poletna sopotnika: Huawei nova Y70 in Huawei nova Y90

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.