Kako na PS5 nastaviti starševsko varstvo? Celoten postopek zaščite

Starševske omejitve na PS5
Starševske omejitve na PS5 Foto: Girts Ragelis iz iStock

Današnjim otrokom je tehnologija praktično položena v zibelko. Ni čudno, da so že kot zelo mladi tehnično podkovani. Vendar pa si verjetno večina staršev vseeno želi, da imajo v času uporabe tehnologije nekakšen nadzor. Sony je starševski nadzor vgradil kar neposredno v programsko opremo za svojo konzolo PS5. Le ta omogoča staršem, da v kombinaciji s funkcijo uporabniških profilov omejijo, kaj otroci počnejo in do česa imajo dostop.

Te omejitve zajemo vse od števila ur, ki jih otrok porabi za igranje iger, do tega, koliko denarja lahko porabi za nakupe. Vse to je povezano z računi, ki jih konfiguriraš na svoji konzoli. Večino nastavitev starševskega nadzora ja mogoče upravljati tako na spletu, kot tudi na PS5. Nove otroške račune pa je mogoče ustvariti le na spletu.

Družinsko upravljanje na spletu

Sonyju moraš najprej povedati, kdo je v vaši družini, preden lahko začneš omejevati, kaj lahko kdo počne na PS5. Če torej že imaš račun PlayStation Network (PSN) sledi naslednjim korakom:

 • V spletnem brskalniku pojdi na stran za Upravljanje računa (Account Management).
 • Klikni Upravljanje družine (Family Management) > Nastavi zdaj (Set Up Now) > Dodaj otroka (Add a Child).
 • Navesti boš moral datum rojstva otroka, e-poštni naslov in geslo, s katerim se bo lahko prijavil v PS5.

Nato se bo prikazal niz nastavitev starševskega nadzora, ki bodo uporabljene za izbrani račun. Te nastavitve zajemajo do katerih iger, VR funkcij in spletnih mest je mogoče dostopati na PS5.

 • Klikni Starostna raven za igre PS5 (Age Level for PS5 games), da nastaviš novo starostno raven – privzeto bo ta izračunana na podlagi datuma rojstva, ki si ga navedel.
 • Klikni Uporaba PS VR2 in PS VR (Use of PS VR2 in PS VR), če imaš slušalke za navidezno resničnost. Izberi Omeji (Restrict) in tvoj otrok teh naprav ne bo mogel uporabljati brez tvojega dovoljenja.
 • Klikni Brskanje po spletu (Web Browsing) in nato Omeji (Restrict), da preprečiš, da bi igre in klepeti odpirali spletne povezave brez tvojega dovoljenja, medtem ko je tvoj otrok prijavljen v PS5.
 • Izberi Potrdi (Confirm).

Zdaj imaš na voljo še eno skupino nastavitev:

 • Izberi Komunikacija in uporabniško ustvarjena vsebina (Communication and User-Generated Content) ter Omeji (Restrict), da blokiraš funkcije, kot so glasovni klepet, pošiljanje in prejemanje sporočil ter deljenje posnetkov zaslona.
 • Izberi Mesečni limit (Monthly Spending Limit), da omejiš, koliko denarja lahko tvoj otrok porabi preko PS5. Zneski segajo od nič do neomejeno, z več vmesnimi možnostmi.
 • Klikni Potrdi (Confirm) in nato nastavi svoj časovni pas, Po tem boš pozvan, da nastaviš omejitve časa zaslona, glede na to, kako dolgo je lahko tvoj otrok na konzoli. Izbereš lahko tudi od kdaj do kdaj je lahko na PS5. Znova izberi Potrdi (Confirm) in Strinjam se in Dodaj k družini (Agree and Add to Family). Tako je nastavljanje otroškega računa na PS5 končano.

Za katero koli nastavitev, pri kateri si izbral Omeji (Restrict) namesto Ne omeji (Don’t Restrict), bo tvoj otrok, če bo poskušal uporabiti zahtevno funkcijo prejel zahtevo za dovoljenje po e-pošti ali v aplikacijo PlayStation. Tako lahko, če želiš, kdaj narediš tudi izjemo.

Kadarkoli se lahko tudi vrneš na stran za Upravljanje računa (Account Management), da spremeniš nastavitve ali pa si ogledaš otrokovo dejavnost na PS5 (npr. koliko ur na dan je igral).

Starševsko varstvo na PS5
Starševsko varstvo na PS5 Foto: Wachiwit iz iStock

Dodaj otroške račune na PS5

Zdaj, ko Sony ve, kdo je v vaši družini, jih lahko dodate v uporabniške račune na vašem PS5. Tvoj otrok se bo torej lahko prijavil v svoj račun, s svojimi igrami, najboljšimi rezultati ter z tvojimi nastavitvami starševskega nadzora.

Iz svojega računa se odjaviš tako, da izbereš svoj avatar (zgoraj desno na začetnem zaslonu) in nato izbereš Odjava (Log Out). Nato izbereš Dodaj uporabnika (Add User), da se prijava omogoči tvojemu otroku. Zdaj bo imel možnost nastaviti tudi svoje uporabniško ime in profilno sliko.

Kako deluje otroški račun?

Otroški račun nima enakih pravic, kot račun za odrasle. Če tvoj otrok npr. odpre Nastavitve (zgoraj desno), nato pa Družinski in starševski nadzor (Family and Parental Controls), ne bo mogel urejati teh nastavitev. Videl pa bo lahko, koliko časa za igranje ima še danes.

Če želiš narediti spremembe ali prilagoditi nastavitve, se moraš samo vrniti v svoj račun na PS5 in odpreti nastavitve konzole preko ikone v zgornjem desnem kotu začetnega zaslona. Od tam lahko dostopaš do vseh starševskih nadzorov, ki smo jih prej obravnavali na spletnem vmesniku.

 • Izberi Družinski in starševski nadzor (Family and Parental Controls) > Upravljanje družine (Family Management) in nato izberi otroški račun, ki ga želiš spremeniti.
 • Izberi Spremeni igralni čas za danes (Change Playtime for Today), da svojemu otroku omogočiš več časa na PS5 ali da vidiš, koliko časa za igranje je že porabil.
 • Izberi Dovoljene igre (Allowed Games), da si ogledaš čakajoče zahteve tvojega otroka za igre, ki so bile blokirane. Tu vidiš tudi zahteve za komunikacijske možnosti (npr. glasovni klepet), ki niso dovoljene.
 • Izberi Starševski nadzor (Parental Controls), da prilagodiš vse nastavitve, ki si jih že konfiguriral na spletu, od mesečne omejitve porabe do starostnih omejitev za igre.

Pametno je, da svoj račun PSN na PS5 zaščitiš s PIN kodo. Drugače se lahko tvoj otrok preprosto prijavi kot ti in na konzoli izklopi starševski nadzor. Da to storiš na zaslonu z nastavitvami PS5 izberi Uporabniki in računi (Users and Accounts) > Nastavitve prijave (Login Settings) > Zahtevaj geslo za prijavo PS5 (Require a PS5 Login Passcode).

PSN lahko zaščitiš s kodo
PSN lahko zaščitiš s kodo Foto: gleitfrosch iz iStock

Pravzaprav ni pomembno, ali upravljaš starševski nadzor na spletu ali na konzoli PS5. Na voljo je popolnoma enak izbor možnosti, zato uporabi tisto, ki se ti zdi najbolj primerna. Več informacij o dejavnosti otroka pa dobite, če se prijaviš na spletu. Npr. če je tvojemu otroku dovoljeno prilagoditi nastavitve zasebnosti, lahko vidiš, katere so nastavitve in kdaj so se spremenile.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.theverge.com
Prejšnji članekKonopljino mleko, super alternativa, bogata z vitamini in minerali
Naslednji članekNajboljše hrvaške serije zadnjih let, ki so navduševale tudi nas
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.