Najboljše hrvaške serije zadnjih let, ki so navduševale tudi nas

Najboljše hrvaške serije
Najboljše hrvaške serije Foto: Poike iz iStock

Hrvaške serije so v Sloveniji med najbolj gledanimi, kar ni prav nič čudnega. V zadnjih letih se je prisotnost hrvaških serij na naših programih znatno povečala. To pomeni, da imamo več izbire, znotraj katere pa se lahko znajde tudi nekaj povprečnih ali podpovprečnih izdelkov. Katere pa o tiste hrvaške serije, ki so nas v zadnjih letih najbolj navduševale? Tu je nekaj najboljših in najbolj gledanih serij naših južnih sosedov. 😊

1. Časnik – Novine (2016)

Serija Novine
Foto: on IMDb

Novine, po naše Časnik, je serijska drama izpod peresa bosanskega novinarja Ivica Đikića. Režiral je Dalibor Matanić, odvija pa se v Reki – tam je izhajal tudi najstarejši hrvaški časopis Novi list, pri katerem je Đikić služil kot glavni urednik. Scenaristova izkušnja se odraža v sami zgodbi: Novine veljajo za zadnji »resni« hrvaški časopis. Njegovo verodostojnost in nujno neodvisnost novinarjev ogrožajo interesi gradbenega tajkuna Karduma.

Serija se nekoliko zgleduje po ameriški uspešnici The Wire, kritiki pa so izpostavili tudi močan vpliv skandinavskega noira. Je prva hrvaška serija, ki je izšla na Netflixu!

2. Larina izbira – Larin izbor (2011–2013)

Larina izbira ali Larin izbor
Larina izbira ali Larin izbor Foto: on imdb

Larina izbira, plod sodelovanja Jelene Veljače in Tomislava Hrpka, je pritegnila marsikoga, ki uživa v mehiških telenovelah in turških serijah. Sledi prav tisti shemi, po kateri slednje najraje posegajo: lepotica se zaljubi v bogataša, kar ni všeč njegovi družini, še posebej mami. Ker aristokratski svet družine Zlatar Jakova ne privlači, parček kar 347 epizod kljubuje trenjem.

3. Kar bo, pa bo – Kud puklo da puklo (2014–2016)

Kar bo, pa bo oziroma Kud puklo da puklo
Kar bo, pa bo oziroma Kud puklo da puklo Foto: on imdb

Đuro je s skromnim življenjem v odročni vasici Oštrovac zbral malo premoženje, ki ga po smrti zapusti vnukom. A Katarini, Tomislavu in Krešu v oporoki za dediščino postavi pogoj: leto dni morajo preživeti v njegovem ne najbolje vzdrževanem domu, drugače gre denar vasi. Vaščani denar krvavo potrebujejo in bodo storili, kar lahko, da vnuke izženejo … kar bo, pa bo. Telenovelo je ustvaril Vlado Bulić za Novo TV.

4. Dar mar (2020–2021)

Prizor iz Dar mar
Foto: on IMDb

Si se kdaj vprašal, kaj se zgodi, ko policijski postaji v malem mestecu grozi zaprtje zaradi pomanjkanja zločina? Komična telenovela avtorja Luka Juričića o najmanjši policijski postaji v državi odgovarja na prav to. Rezultat je prav tako zabaven kot zasnova.

5. Naše malo mesto – Naše malo misto (1969–1971)

Naše malo mesto
Naše malo mesto Foto: on imdb

Naše malo misto (tudi Malo misto) je en najpopularnejših izdelkov hrvaške televizijske produkcije. Dalmatinsko mestece nam je predstavljeno skozi spomine amaterskega kronista, ki se v delu vrača v čas pred in po drugi svetovni vojni. Scenarij je spisal Miljenko Smoja.

6. Barabe in princese – Bitange i princeze (2005–2010)

Barabe in princese
Barabe in princese Foto: on interfilm

Situacijska komedija Gorana Kulenovića o petih prijateljih, ki živijo v isti zgradbi, je nastala pod očitnim vplivom ameriške nanizanke Prijatelji (Friends). Naslov nosi po imenu lokala, v katerem sosedje preživljajo čas. Vsebuje nekaj parodičnih elementov in se ne izogiba antagonizmu med prijatelji – najraje si v lase skačeta Irena Grobnik in Robi Kumerle.

7. Črno-beli svet – Crno-bijeli svijet (2015–2021)

Črno-beli svet
Črno-beli svet Foto: on voyo

Tokratni projekt Gorana Kulevića je dobil naslov po pesmi skupine Prljavo kazalište. Glavnina dogajanja je umeščena v Zagreb, kjer spremljamo življenje dveh družin v 80. letih prejšnjega stoletja, v času Jugoslavije. Glasbeni navdih se kaže predvsem v imenih likov in epizod, ki so prevzeta iz hrvaških rock pesmi. V seriji se pojavljajo tudi znani akterji iz hrvaškega novega vala.

8. Botri – Kumovi (2022– )

Kumovi naslovna slika
Foto: on IMDb

Za zadnjo in najbolj aktualno serijo na seznamu sta moči združili ustvarjalki Dea Matas in Nataša Buljan, med scenaristi pa znova najdemo Tomislava Hrpka. Mesto Zaglav cesta deli na dve strani in dva sprta tabora. Vsakega predstavlja ena družina (Macan in Akrap), s kriminalno družino Gotovac na sredini. Vse tri povezuje botrstvo. Uspešnost serije je nemalo dolžna izpostavljeni zapleteni dinamiki med gmotnimi interesi in družinskimi odnosi, ki ni tuja nobenemu bivšemu Jugoslovanu.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekKako na PS5 nastaviti starševsko varstvo? Celoten postopek zaščite
Naslednji članekPresenetljive ugotovitve starodavne Kitajske, ki so na glavo obrnile dosedanja razumevanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.