Top 5 družabnih iger za naslednji game night

Mladostniki igrajo družabno igro
Foto: vadimguzhva iz iStock

Če si naveličan igranja vedno istih iger, ko se dobite z družino ali s prijatelji, naj ti na pomoč priskoči ta seznam. Na njem je 5 malo manj konvencionalnih iger, ki se jih je zelo težko naveličati.

Nekatere zahtevajo nekoliko taktičnosti, nekatere pa so preprosta in zabavna izbira za preganjanje časa.

5. Secret Hitler

Igra Secret Hitler.
Igra Secret Hitler. Foto: on Amazon

Ta igra političnih spletk in izdaje je popolna za večje skupine oseb, kjer je potrebno nekoliko razbiti led. Preden se boste zavedali, boste že vsi kričali drug na drugega, kot da se poznate že leta.

Na začetku so vsi igralci (ki jih je lahko od 5 do 10, igra pa je bolj zabavna z več igralci) na skrivaj razdeljeni v dve ekipi – v fašiste in liberalce. Eden od fašistov je Hitler.

Samo fašisti vedo drug za drugega, liberalci in Hitler pa ne poznajo nobene vloge razen svoje.

Vsaki skupini je v interesu, da sestavi vlado iz svojih pripadnikov, saj predsednik in kancler odločata o tem, katera karta bo položena na igralno ploščo. Tista ekipa, ki prva zbere dovolj kart, zmaga, zato je izredno pomembno, da so v vladi tisti v isti skupini kot ti.

Liberalci se morajo za zmago naučiti zaupati drug drugemu, da bodo imeli nadzor nad volitvami, fašisti pa bodo naredili vse, da liberalce prepričajo, da so eni izmed njih. Dovoljeno je govoriti karkoli, tudi lagati, zato bodi previden pri izbiri, komu boš zaupal.

4. Codenames

Igra Codenames. Foto: on Amazon

Codenames je idealna izbira, ko se nikomur ne da učiti in razlagati veliko pravil – navodila so namreč zelo preprosta.

Za igranje potrebuješ vsaj 4 igralce, lahko pa tudi več (igro je mogoče tudi nekoliko prirediti in igrati tudi zgolj v treh).

Razdelite se v dve skupini – eno modro in eno rdečo, po mizi pa razdelite 25 kartic – na vsaki od teh je zapisana ena beseda,

Eden v vsaki skupini prevzame vlogo skrivnega agenta. Samo te dve osebi vesta, katere besede pripadajo modri in katere rdeči ekipi.

Skrivni agent mora nato svojim soigralcem dajati namige v obliki asociacij na besede, ki so razporejene na mizi. Cilj je, da skrivni agent z eno samo asociacijo uspe doseči, da njegovi soigralci ugotovijo čim več njihovih besed (z asociacijo kuhanje lahko na primer pokrije besede ponev, juha in olje).

Če soigralci izberejo besedo nasprotne ekipe, je to točka za slednjo. Če izberejo besedo, ki ne pripada nobeni ekipi, imajo naslednji krog možnost dodatnega poskusa ugibanja.

Ena od besed pa predstavlja morilca. Kadarkoli ena izmed ekip izbere to kartico, se igra takoj konča, ta ekipa pa izgubi.

3. Cluedo

Igra Cluedo
Igra Cluedo. Foto: on Amazon

Ta vznemirljiva igra je bila narejena za vse ljubitelje whodunit zgodb. Namig: igra je najbolj zabavna s 6 igralci.

V starem dvorcu se je zgodil umor. Tvoja naloga je, da ugotoviš, kdo od prisotnih je storilec. Še več, ugotoviti moraš, s kakšnim orožjem je moril in v katerem prostoru v dvorcu.

Na začetku v roke dobiš nekaj kartic z namigi, ki ti povedo, kdo, kje in s čim se umor ni zgodil. Zatem je tvoja naloga, da se premikaš po sobah, kličeš predmete in obtožuješ osebe, ki bi lahko bile morilec. Igralec za tabo ti mora s svojimi namigi, ki jih drži v rokah, dokazati narobe za vsaj eno od klicanih stvari. Če v roki nima kartice, ki se navezuje da klicano osebo, sobo ali predmet, ti mora namig dati naslednja oseba itn.

Prvi, ki pravilno ugotovi morilca, morilsko orožje in sobo, v kateri se je umor zgodil, zmaga.

2. Dixit

Igra Dixit
Igra Dixit. Foto: on Amazon

Še ena preprosta igra, ko si večina želi sprostitve.

Igra jo lahko 3 do 6 igralcev. Vsak v roke dobi 6 kartic z domišljijskimi ilustracijami, ki jih vidi samo on.

Vsako potezo eden od igralcev izbere eno od svojih kartic, pove asociacijo nanjo, ter jo položi na mizo s hrbtom navzgor, tako, da drugi ne vidijo, kaj je na njej narisano.

Nato drugi igralci izberejo po eno izmed svojih kartic, in sicer tisto, ki jih najbolj spominja na določeno asociacijo. Kartice vsi položijo na mizo s hrbtno stranjo navzgor in jih premešajo.

Karte se nato obrne, da se razkrije ilustracije, in vsi igralci, razen tistega, ki je asociacijo določil, ugibajo, katera je originalna kartica, ki jo je določil prvi igralec.

Cilj je, da asociacija ni ne preveč splošna in ne preveč ozka. Če pravo kartico izberejo vsi ali pa nobeden, pripovedovalec ni bil uspešen, saj je bil preveč ali premalo očiten.

1. Blank Slate

Igra Blank Slate.
Igra Blank Slate. Foto: on Amazon

Blank Slate nekoliko spominja na Dixit, vendar ne vsebuje ilustracij na karticah, temveč nedopolnjene fraze.

Igra jo lahko 3 do 8 igralcev. Vsak krog en igralec izbere eno izmed kartic, na katerih je zapisana iztočnica, in jo pokaže ostalim igralcem (na primer: _____ pita)

Nato vsi zapišejo besedo, ki dopolnjuje to frazo (npr. jabolčna, borovničeva ipd.). Cilj je zapisati besedo, za katero meniš, da jo bo tudi kdo drug napisal, vendar ne vsi.

Na koncu vsi razkrijejo svojo besedo. Če je samo še ena druga oseba napisala isto besedo kot ti, dobiš 3 točke. 1 točko dobiš, če sta 2 ali več oseb imeli isto besedo. Če ni nihče drug napisal iste besede, ne dobiš nobene točke.

Anja Koglot

Junior novinar

Prejšnji članekNajavljen 15-milijonski razpis na področju humanistike
Naslednji članekPrvi napovednik za težko pričakovano predzgodbo Iger lakote
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.