Vse o Twitchu

Twitch je stran, kjer različne vsebine lahko spremljaš v živo, najbolj je poznana zaradi igranja igric. Tako imenovani streamerji igrajo igrice in se vmes pogovarjajo z gledalci. Na twitchu se predvajajo tudi e-šport tekmovanja, vedno več pa je tudi drugačnih vsebin, kot so glasba, ustvarjanje in življenje streamerjev.

*stream = predvajanje vsebine v živo občinstvu

Zgodovina

Leta 2007 sta Justin Kan in Emmet Shear (trenutni CEO Twitcha) ustvarila platformo Justin.tv za predvajanje posnetkov v živo. Stran je sicer imela več kategorij, a kategorija za igrice je hitro postala najbolj popularna. Leta 2011 je stran Justin.tv vsebino razdelila in del z igricami preusmerila na stran Twitch.tv. Od takrat naprej Twitch dominira e-šport industrijo.

Februarja 2014 je stran dobila še več občinstva, ko je stream z imenom »Twitch Plays Pokemon« obnorel svet. Kanal je bil pogledan več kot 6,5 milijonkrat in je imel povprečno 60-70 tisoč sočasnih gledalcev.

Avgusta 2014 je Amazon za 970 milijonov dolarjev kupil Twitch.

Denar na Twitchu

Za uporabnike je stran brezplačna, a obstajajo načini, da svoje najljubše ustvarjalce podpiraš. Obstaja veliko število ljudi, ki jim je Twitch edina služba, saj z njim zaslužijo dovolj denarja za življenje.

opcije naročnin za uporabnike

Najpogosteje streamerji denar dobijo od donacij in naročnikov. Obstajajo tri naročnine, ki se plačujejo mesečno. Najcenejša je 4,99 evra, najdražja pa 24,99. Naročniki za razliko od sledilcev kanal lahko gledajo brez oglasov in uporabljajo posebne emojije in druge ugodnosti, ki jih ponujajo streamerji. Poleg teh dveh možnosti, stremerji finančno podporo lahko dobijo tudi od sponzorjev.

Twitch v Sloveniji

Slovenskih Twitch streamerjev ni veliko, a obstajajo. Veliko jih uporablja angleški jezik, da dosežejo širše občinstvo, nekaj pa je takih, ki uporabljajo slovenščino. Najlažje jih najdeš, da v iskalno vrstico vtipkaš [SLO].

Prejšnji članekMotivacija: kje začeti in kako jo obdržati?
Naslednji članekŠtipendije: odprt je razpis za štipendije za športnike in športnice v RS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.