Urban Jeram – vzhajajoča zvezda med DJ-ji

Ko nekaj časa živiš na Ibizi, ti postane jasno, da je popolnoma dvolična. Lahko žuraš od jutra do večera vse dni v tednu, lahko pa otok izkoristiš kot največjo delovno postajo na svetu glede elektronske glasbe.

Urban, kaj je botrovalo temu, da si se znašel na Ibizi?

Moje ibiško doživetje mi je omogočila zmaga med več tisočimi DJ-ji na tekmovanju Burn Residency Competition. Začelo se je s poslanim 20-minutnim mixom, kjer je bilo iz množice prijavljenih izbranih 10 najboljših iz vsake države. Naloga izbranih je bil nastop v živo pred slovensko komisijo, kjer sem zmagal. Podobno je sledilo še s konkurenco iz cele jadranske regije. Po verjetno najbolj veselem dogodku mojega življenja, ko so me razglasili za zmagovalca, sem čez par dni odletel na Ibizo, da se srečam z zmagovalci s celega sveta. Prvi del ibiškega finala je potekal maja v času IMS-ja (International Music Summit). Tu je šlo predvsem za druženje z ostalimi finalisti, spoznavanje otoka ter seveda za zelo koristne pogovore z največjimi zvezdniki v poslu. Julija pa je šlo zares. Po enem tednu izobraževanj, izzivov, nalog in različnih testiranj sem bil razglašen za zmagovalca. Tu se je resno delo šele začelo. Trije meseci nastopov in obiskov najboljših klubov na svetu ti omogočijo marsikaj, vse pa je odvisno od vsakega posameznika.

Kakšni so bili tvoji občutki? Kako si vse to dojemal?

Občutek je bil seveda fantastičen, saj je to bila moja velika želja. Jaz sem si celotno ekskurzijo vzel kot neprecenljivo priložnost, da spoznam vse velikane in se z njimi tudi povežem. Tako sem celo poletje srečeval DJ-je kot so Richie Hawtin, Luciano, Carl Cox, Umek tudi David Guetta. Vsak pogovor z njimi ti odpre nova obzorja, kar je zelo pomembno za kreativen osebni razvoj, ki je v teh časih ključnega pomena. Največ koristnih nasvetov pa sem dobil od naših dveh zvezdnikov, Umeka in Valentina Kanzyanija, česar ne bom nikoli pozabil.

 

Kaj se je dogajalo na Ibizi? Kako je potekal tvoj običajni dan?

Moj povprečen dan je izgledal nekako takole: budnica in zajtrk okrog poldneva, potem par ur za vso e-mail, facebook in ostalo birokracijo. Po poznem kosilu pa čas za glasbo. Včasih je to pomenilo nekaj ur iskanja novitet ter pregleda vseh novih promo komadov, saj v vsak naslednji špil vključim nekaj svežega. Druge dni pa kreiranje in uresničevanje idej v produkciji v sodelovanju z mojimi cimri – saj veš, več glav več ve. 😉 Po večerji pa skoraj vsak dan v drug klub. Ibiza je idealen prostor za nova poznanstva z vseh področij elektronske glasbe. Lahko bi rekel, da je to ADE (Amsterdam Dance Event) oz. WMC (Winter Music Conference) razpotegnjen čez celo poletje, saj nonstop srečuješ največje zvezde naše industrije. Po vseh teh nočnih druženjih pa seveda sledi dragocen spanec in potem znova od začetka. 😉

Torej si zadevo vzel zelo resno … ali si tudi kaj žural?

Ko nekaj časa živiš na Ibizi, ti postane jasno, da je popolnoma dvolična. Lahko žuraš od jutra do večera vse dni v tednu, lahko pa otok izkoristiš kot največjo delovno postajo na svetu glede elektronske glasbe. Jaz sem naredil prav to. Ker pa je to delo, ki ga z veseljem opravljam, se zraven seveda tudi neizmerno zabavam.

 

Kje si vrtel to poletje? Kdo te je vzel pod svoje okrilje? Kateri klubi na Ibizi?

Celo poletje sem nastopal v največjem klubu na svetu, Privilege Ibiza. Bil sem rezident sobotnih El Row zabav. El Row družina je med največjimi organizacijami v Španiji, pohvalijo se lahko z najdaljšim stažem. Pravzaprav so ravno oni zgradili prvi klub v celi Španiji z imenom Florida 135, daljnega leta 1942. Poleg tega vodijo še klub ROW14, festival Monegros in ostalo. S celo družino smo se odlično povezali, ves čas sem imel od njih res dobro podporo. Šlo je tako daleč, da so me celo poklicali za nastop v njihovem centralnem klubu ROW14 v Barceloni. Tako sem v začetku septembra dodobra spoznal še najbolj noro publiko v tem klubu, bilo je nepozabno. 😉 Poleg vsega dogajanja z El Row družino pa sem v treh mesecih Ibize spoznal še ogromno okoliških DJ-jev in promotorjev in tako vrtel tudi v manjših klubih. To se je izkazalo za zelo koristno, saj sem na tak način spoznal še več vplivnih ljudi. Vse to pa mi predstavlja dobro izhodišče za naslednjo sezono.

Še kakšna misel za bralce? Bi želel še kaj sporočiti študentom?

Vsem, ki to berejo to, lahko svetujem naslednje. Šola je pomembna. Ni pa najbolj pomembna stvar v življenju. Če zaviraš talent, zaviraš samega sebe. Bistvo vsega je držati ravnotežje med sanjami, talentom ter preživetjem na drugi strani. Vedno sem hodil v službo, da sem preživel, vendar poleg tega 14 let vztrajal pri svoji viziji v glasbi. Najbolj pomembno je delati stvari, ki jih imaš rad in uživati svoje življenje na svoj način. Kogar pa zanima podobna pot kot mene, pa toplo priporočam, da se naslednje leto prijavi na tekmovanje Burn Residency. To tekmovanje mi je namreč omogočilo, da na Ibizi nisem začel delati z nule, ampak sem spoznal največje med največjimi, kar je neprecenljivo za nadaljnje delo. Tudi če ne zmagate, ta natečaj lahko veliko pripomore k vašemu osebnem razvoju na tem področju in pa seveda k promociji vaše glasbe skozi prave kanale.

Morda še info, kje te lahko spremljamo? Kje lahko izvemo več o tebi in tvojih prihodnjih nastopih ter dogajanju nasploh?

Vse, ki jih to zanima in bi želeli več izvedeti o dogajanju na Ibizi ter želijo biti na tekočem v prihodnje, bi povabil na svojo facebook stran: www.facebook.com/urbanjeram.

Urban, najlepša hvala za intervju, želim ti veliko uspehov v prihodnje.

Darin Geržina

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.