Roboti rešujejo!

Japonska družba Toshiba je danes predstavila robota, ki je odporen na radioaktivno sevanje in bi bil lahko v pomoč pri jedrskih nesrečah, ni pa še znano, kakšne naloge bo lahko opravljal.

 

Robot s štirimi nogami lahko pleza preko ruševin in dostopa do kontaminiranih območij, ki so za delavce nedostopna. Kot zatrjujejo v Toshibi, je možno robota z brezžičnim omrežjem upravljati tudi v območjih z visoko stopnjo sevanja, pri čemer samodejno poišče boljši prenos, ko sprejem postane šibak. Stroj, ki je podoben hladilni torbi na majavih kovinskih nogah, se na predstavitvi ni najbolje izkazal. Naredil je sunkovit korak in obstal z eno nogo v zraku. Na pomoč mu je moralo priskočiti več ljudi, nakar so ga morali znova zagnati.

 

Prav tako je bil počasen pri premagovanju osmih stopnic, pri čemer je dvigal vsako nogo posebej, za eno stopnico pa je potreboval približno minuto. Za ovire, ki niso ravne in predvidljive kot stopnice, na primer ruševine v jedrski elektrarni, bi lahko potreboval do deset minut, priznavajo v Toshibi. Če bi se prevrnil, pa se nikakor ne bi mogel sam postaviti nazaj

na noge, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V tokijskem elektropodjetju Tepco kljub temu pravijo, da bi robota lahko uporabili za pregled jedrskega reaktorja v nuklearki v Fukušimi, ki je bila močno poškodovana v lanskem potresu in cunamiju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.