Kam na pustovanje?

Pust je starodavna šega, ki izvira iz rimskih časov, ko so maske predstavljale umrle prednike. Pozneje se je običaj pomešal s keltskim preganjanjem zime in praznovanjem pomladi.

Najbolj znane pustne maske pri nas so cerkljanski laufarji, kurenti, ravenski pustovi, prekmurski pozvačin, brkinski Škoromati, dobrepoljske mačkare in drugi. Najbolj znani karnevali in povorke, ki vsako leto pritegnejo množico obiskovalcev, so Kurentovanje (mednarodni pustni festival na Ptuju), Borovo gostüvanje  v Prekmurju, Kostanjeviška Šelmarija, Drežniški pust, Karneval v Cerknici, Laufarija v Cerknem in Istrski karneval, pustni karneval na Bledu, Mačkarada v Kočevju in še kje.

 

Mednarodni pustni karneval na Ptuju

Kurentovanje je osrednji pustni dogodek na Ptuju, s poudarkom na karnevalskih skupinah, katerih podstat je etno dediščina, ki jo bodo predstavili kurenti in drugi tradicionalni pustni liki ptujskega območja. Na povorki se v opravah, kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavlja več kot 4.000 udeležencev iz Slovenije, Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Belgije, Francije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Rusije in Srbije. Na karnevalu vidimo tudi prince ptujskega karnevala, etnografske pustne skupine z Drav­sko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih goric, pihalne godbe, osnovne šole ter številne karnevalske skupine.

V času festivala Kurentovanje se zvrstijo številni dogodki v treh sklopih Artfest, Etnofest in Karnevalfest. Vse življenje med pustom se na Ptuju odvija okrog tradicionalnih pustnih mask in izvirnih likov domišljije. Zvrstijo se številne povorke, etnografske in karnevalske, pustni korzo in predstavitve etnografskih likov, koncerti, plesi v maskah in še kaj. Karnevalska dvorana pa poka po šivih mask, ki se vrtijo v ritmih žive glasbe.

 

V Ljubljani Zmajev karneval

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in drugi. V povorki bodo letos sodelovale številne maske na temo rimskega življenja, zgodovine in mitologije, ki so jih pod vodstvom strokovnih mentorjev ustvarili otroci ljubljanskih osnovnih šol. Zmajev karneval vsebuje skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine in druge organizirane skupine mask. V okolici Ljubljane so najbolj znane maske mačkare in petelini iz Dobrepolja.

Tema letošnjega karnevala bo, v duhu zelenega leta, Na vrtu. Karneval bo z maskami prikazal celoten naravni ciklus in bogastvo urbanega vrtičkarstva ter tako prispeval k ozaveščanju o naši povezanosti z naravo ter o izbiri doma pridelanega sadja in zelenjave.

 

Pustovanje v Cerknici

Pustovanje v Cerknici se začne z žaganjem babe na debeli četrtek, pusto zabavo in otroško maškerado v soboto, v nedeljo točno ob 12.32 pa sledi Ščuka na suh’m – veliki tradicionalni pustni karneval z vsemi priljubljenimi liki tega območja, velikimi figurami in gostujočimi maskami. Na pepelnično sredo sledi še pokop pusta. Značilni pustni liki tega območja Slovenije so Butalci, coprnica Uršula, podvodni mož Jezerko, ščuka velikanka, zmaj, coprnica Liza, jara gospoda, butalski jež, butalski župan in drugi.  

 

Seznam vseh pustovanj po Sloveniji si lahko ogledate na spletni strani www.pustovanje.si.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.