Načini plačila in varnost

Na spletu imamo veliko večjo izbiro izdelkov, lažje primerjamo cene kot v fizičnih trgovinah in tako prepoznamo ugodnejšo ponudbo. Ali nakup dejansko realiziramo, je odvisno od zaupanja v določeno spletno trgovino in ponujenimi možnostmi plačila.

PayPal

Gre za anonimen, hiter način plačevanja. Če se odločimo za ta način kupovanja, PayPal ščiti podatke naše kartice. Ne podpirajo ga vse spletne trgovine. Če želimo uporabljati PayPal, si na njihovi strani brezplačno in enostavno ustvarimo račun. Vnesti moramo podatke s svoje kartice za plačevanje na spletu, lahko pa se odločimo tudi za poslovanje brez kreditne kartice. V drugem primeru denar nakažemo prek bančne transakcije z uporabo sistema Trust Pay. Ko ustvarimo račun, PayPal od nas ne zahteva več nobenih osebnih podatkov. Pri nakupih ne plačujemo nobene provizije, provizijo navadno plača prodajalec. Za plačilo vnesemo le svoj elektronski naslov, s katerim smo se registrirali, in izbrano geslo. 

 

Predplačniška kartica

Primerna je tudi za uporabnike brez rednih prilivov. Na predplačniško kartico naložimo denar oziroma ga prenesemo s svojega bančnega računa. Navadno se denar naloži, preden želimo izvesti nakup. S prenosi na predplačniško kartico lahko upravljamo tudi sami, če imamo urejeno spletno bančništvo. Zavarujemo se lahko tako, da na predplačniški račun nakažemo samo znesek, ki ga potrebujemo za nakup. Pred prenosom denarja na svoj mobilnik prejmemo enkratno geslo. V primeru izgube ali kraje so sredstva ob pravočasnem preklicu na varnem.

 

Debetna kartica

Omogoča tudi dvige na bankomatih in plačevanje v trgovini. Bolj kot s predplačniško je primerljiva s kreditno kartico. Od kreditne se razlikuje v tem, da se znesek plačila takoj odšteje z računa. Banke ponujajo tudi dodatne možnosti, kot je brezstično plačevanje. Varnost plačil je prav tako kot pri predplačniški kartici zavarovana z varnostnim sporočilom SMS.

 

Kreditna kartica

Z njo lahko nakupujemo na obroke. Pri kreditni kartici se znesek ne odšteje takoj z računa, ampak dobimo mesečni obračun. Varnost kartice je zaščitena z SMS-om ali čipom, kjer za potrditev plačila vnesemo osebno številko PIN.

 

Svetovne spletne trgovine: Ebay, Aliexpress, Amazon

Največje je zanimanje za nakupe na Ebayu in podobne spletne trgovine, kot sta Aliexpress in Amazon, kjer je velika in včasih tudi ugodnejša izbira izdelkov. Vse omenjene spletne trgovine združujejo različne ponudnike in kupce.

 

Ponudba obsega tako nove kot rabljene stvari. Amazon je za razliko od Ebaya in Aliexpressa začel kot spletna trgovina za prodajo knjig, zdaj pa njegova ponudba obsega neskončno vrsto izdelkov. Prednost spletne trgovine Amazon je možnost komentiranja in ocene izdelka. Ker je skoraj vsak izdelek mogoče najti na Amazonu, se lahko med komentarji prepričamo o zadovoljstvu nad izdelkom. Lahko ga torej uporabljamo tudi samo kot vir informacij o izkušnjah uporabnikov z določenim izdelkom.

 

Ebay in Aliexpress sta znana kot kraj, kjer lahko veliko ugodneje dobimo določene izdelke, ki jih lahko naročimo direktno iz Kitajske. Tudi v izogib plačilu carine in davka se pri kitajskih ponudnikih opravljajo predvsem manjši nakupi, na primer ovitkov za telefon, oblačil in polnilnikov. Če se odločimo za nakup večjih količin blaga, se je pri nekaterih ponudnikih mogoče dogovoriti za popust.

 

Prodajalci, ki dosegajo največje dobičke na Ebayu, prodajajo električne naprave in oblačila. Naročen izdelek kupec prejme v roku od enega do štirih tednov, odvisno od lokacije prodajalca. Če izdelka ne dobimo ali se razlikuje od dogovorjenega, je mogoče v okviru PayPalove zaščite za uporabnike zahtevati povračilo denarja, če izdelka nismo dobili ali pa se razlikuje od dogovorjenega. Navadno se je v takšnih primerih mogoče dogovoriti s samim prodajalcem. V primeru neposlanega/neustreznega izdelka nam prodajalec sam vrne denar. Če se boste vseeno morali obrniti na svetovalca, boste odgovor prejeli v roku nekaj ur.

Po prejemu izdelka imamo na Ebayu in Aliexpressu možnost oceniti prodajalca in poslati pozitiven/nevtralen ali negativen komentar. Naše zaupanje tako prodajalec pridobi z odstotkom pozitivnih odzivov, do katerih lahko dostopamo na njegovem profilu.

 

Vse omenjene spletne trgovine imajo vrsto lokaliziranih spletnih strani v različnih državah. V primeru Ebaya obstajajo: Ebay.es za Španijo, Ebay.de za Nemčijo, Ebay.uk, Ebay.it, Ebay.fr in Ebay.usa. Z registracijo na eni od spletnih straneh lahko samodejno dostopamo do vseh, ovira je lahko le jezik, vse strani pa so identične. Prednost nakupovanja prek ponudnikov v EU je hitrejša dostava brez stroškov carine in davka. 

 

Dragana Jovišić

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.