Kje in kako silvestrovati?

hand flip wooden block with New Year to New Start text on table background. Resolution, strategy, solution, goal, business and holiday concepts
Foto: Panuwat Dangsungnoen iz iStock

Bolj se priližuje konec leta, bolj se nam zastavlja vprašanje, kje preživeti vstop v novo leto. Obstaja veliko poceni in zanimivih krajev in načinov silvestrovanja, ki so nam lahko zelo hitro na dosegu roke.

Vendar pa se je treba organizirati že dovolj zgodaj. Pripravili smo nekaj idej, kam za novoletni večer, oziroma kako ga preživeti.

Silvestrovanja po mestih

Skoraj vsa slovenska mesta in večji kraji organizirajo posebna silvestrovanja na prostem z glasbenimi gosti. Pričakajte letos novo leto v kakšnem mestu, ki ga še v tem času niste obiskali in gotovo boste presenečeni.

Daleč največ dogajanja je v Ljubljani. Zabavni programi se zdaj že tradicionalno odvija na Pogačarjevem trgu, Novem trgu, Prešernovem trgu, Trgu francoske revolucije in Mestnem trgu.

Evropske prestolnice

Ali pa izberite organizirana silvestrovanja v bližnjih evropskih prestolnicah, ki jih ponujajo specializirane turistične agencije. Nekatere nudijo tudi posebne enodnevne silvestrske izlete, kjer po zabavi sledi takojšnja vrnitev domov. Izbira je zelo pestra: od Budimpešte, Bratislave, Beograda, Zagreba, Dunaja do daljnih ciljev.

Agencije ponujajo tisoč in eno možnost rajanja v evropskih prestolnicah, a če nam ni do takšne organizacije, se da veliko zanimivega doživeti tudi v lastni režiji, naj bo z avtom, avtobusom ali vlakom.

Smučanje ali koča ob smučiščih

Če ste ljubitelj snežnih radosti ali narave, bo prav gotovo posebno doživetje oddih v kakšni koči. Veliko ponudnikov nudi tudi vodene pohode z baklami. Vsako leto je zelo obiskana Velika planina, kamor se na novoletni večer lahko odpravimo peš v soju bakel in svetilk, tega dne pa običajno vozi tudi gondola. Lesene koče si je sicer potrebno rezervirati dovolj zgodaj, saj so v tem času praviloma precej zasedene. Sicer pa več domov po Sloveniji omogoča čakanje na polnoč.

Pohod z baklami je priljubljen tudi na Šmarni gori, kjer se običajno zbere kar precejšnja množica ljudi. O pogledu na prestolnico v soju ognjemetov verjetno ni treba posebej razlagati.

Za vzpon na kakšen hrib v vaši okolici je potrebna primerna zimska oprema, bakla ali kakšen drug svetlobni vir.

Toplice in savne

Če si želite nekoliko intimnejšega vzdušja, pričakajte novo leto kar v kopalkah. Za spremembo si rezervirajte vikend paket v termah, kjer se boste razvajali z masažami, savnami in vsem tistim, o čemer sanjarite sami ali s partnerjem med letom. Prednosti praznovanja v bazenu so v tem, da vam ni treba razmišljati o primerni praznični toaleti, ni treba nakupiti novoletne večerje, savnanje in sproščanje bo okrepilo vaše zdravje itd. Nekatere terme pa imajo posebne programe s hladnim ali toplim bifejem ob bazenih in kozarcem penine.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.