Pozimi prija kuhano vino ali punč

mulled wine in an iron saucepan on a brown wooden table,  top view
Foto: nndanko iz iStock

V mrzlih zimskih dneh poleg čaja najbolj prija kuhano vino, v decembrskih prazničnih dneh pa tudi punč.

Kuhano vino

Kuhano vino je kuhana alkoholna pijača, ki se lahko servira kot hladni ali topli napitek. Navada kuhanega vina izhaja iz gorskih področij osrednje Evrope, kjer so ga pripravljali za boljše počutje v dolgih mrzlih večerih. Zatem se je razširila na vso Evropo in ima danes veliko različic. Čeprav predvideva osnovni recept le črno vino, se je uveljavila tudi raba belega vina.

Kakovost kuhanega vina je odvisna od kakovosti vina, količine sladkorja in dodanih začimb. Najpogosteje se pripravlja tako, da se v vino zameša sladkor skupaj z začimbami in to segreva, da se ob stalnem mešanju dobro razstopi. Najpogosteje se dodajajo klinčki, cimet, janež, bezeg in muškatni orešček, po okusu pa lahko tudi druge začimbe, limonine in pomarančne lupine, krhlje mandarine, nekateri dodajajo celo lovorov list, ingver in brinove jagode. Kuhano vino postane bolj aromatično tudi, če mu dodate (beli) rum. Če želite, da kuhano vino manj greni, limono rešite olupkov in uporabite zgolj njeno meso.

Treba je upoštevati, da iz najslabšega vina ne boste mogli narediti dobrega kuhanega vina.

Počasno vretje zniža količino alkohola

Počasno vretje pripravka zniža količino alkohola. Ker etilni alkohol izhlapi pri 83 °C, bi torej vretje ne smelo preseči te temperature. Sladkor pri visoki temperaturi ustvarja gruščaste delce, pri nižjih temperaturah pa poveča alkoholno stopnjo in je v določeni meri tudi težko prebavljiv.

Ali pa slasten punč

Punč, ki izvira iz Indije, so angleški mornarji na začetku 17. stoletja prinesli na britanska tla. Servira se lahko topel ali hladen, alkoholen ali brezalkoholen. Najbolj prija v prazničnih decembrskih dneh, še posebej med božičnimi prazniki.

Punči so lahko različnih okusov: rumov, pomarančni, jabolčni, čokoladni in podobno.

Za pripravo punča potrebujemo 3 vrečke ali tri zvrhane žličke črnega čaja (pri pripravi sadnega lahko tudi zeleni čaj), 0,5 l vode, sok treh pomaranč in ene limone, 1 dl pomarančnega likerja, 0,5 dl ruma, cimet, nageljnove žbice, zvezdni janež, 3 žlice rjavega sladkorja. Nekateri radi dodajo še po okusu nariban muškatni orešček, pri sadnem pa še 100 % jabolčni sok ali sok iz svežih pomaranč.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.