10 knjig poezije, ki jih mora prebrati vsak

book, heart, love
Foto: marysse93 iz Pixabay

V poletnem času vsi radi primemo v roke kakšno dobro knjigo ali dve. Ker je knjig resnično mnogo, pa pomaga kakšno dobro knjižno priporočilo. Za vse ljubitelje poezije je tukaj jagodni nabor desetih pesniških zbirk, ki so zagotovo vredne našega časa.

Paul Engle je opozoril, da je »poezija navaden jezik, povzdignjen na n-to potenco«. Pesniške knjige kot s čarovnijo ujamejo občutke, ki so pogosto izmuzljivi, in ubesedijo našo najglobljo bolečino in najmočnejšo ogorčenost. Poezija omogoča, da najdemo sebe, ali pa se povsem izgubimo. Želimo vam prijetno branje.

1. Maya Angelou: And Still I Rise

Foto: on Amazon

And Still I Rise ene najbolj cenjenih in opevanih pesnic na svetu je zbirka 32 kratkih pesmi, razdeljenih v tri dele. Prvotno izdana leta 1978, knjiga govori o vsem, od ljubezni, hrepenenja, sanj in sobotnih večernih zabav do zvokov juga. Pesmi so močne, značilne in sveže. Zbirka govori o ljubezni in spominjanju avtorice.

»Piše pravo poezijo,« je opazil MFK Fisher, »ne le ritem, takt, rime. Zdi se mi zelo ganljivo in na trenutke lepo. Ima prirojeno čistost, neugasljivo dostojanstvo. . . . Osupljivo, osupljivo je to prepoznati v vseh besedah, ki jih berem vsak dan in noč. . . daje mi srce, da tako jasno slišim ptičje petje v kletki in razumem njene note.«

2. Karisma Price: I’m Always so serious

Foto: on Amazon

Je intimna, lesketajoča se meditacija o črnini, izgubi, družini in pesničinem rojstnem kraju New Orleans. Pesmi, ki se začnejo po orkanu Katrina, zajemajo generacije, zgodbe in vplive ter kličejo velikane, kot sta Cicely Tyson in legendarni jazzovski pianist James Booker.

V tej knjigi lahko zasledimo žalovanje, odsotnost, celo nasilje: »Vsi vemo, da je skoraj vse okoli nas izmerjeno v krvi«. Knjiga je prepojena z resnico in ljubeznijo do svojih soljudi in do njihovega trpljenja.

3. Threa Almontaser: The Wild Fox of Yemen

Foto: on She Reads

Je izredno provokativna zbirka, ki premišljuje o vlogi muslimanske ženske v Ameriki, po dogodkih, ki so zaznamovali svet 11. septembra. Nekateri so jo opisali celo kot ljubezensko pismo Jemnu, na katerega pesnica naslavlja svoja vprašanja. V zbirki se pesnica osredotoča na vprašanja o kulturi, jeziku in identiteti.

Pesnica je bila za svojo zbirko tudi nagrajena. Pesniška zbirka je osvojila Walt Whitman Award of the Academy of American Poets.

4. Melody Godfred: Self Love Poetry: For Thinkers and Feelers

Self Love poetry
Foto: on She Reads

Pesniška zbirka predstavlja pesmi na zelo različne teme. Pesnica si je pesniško zbirko zastavila tako, da so pesmi zapisane v parih. Za razliko od mnogih drugih avtorjev so njene pesmi zelo dobesedne, logične in precizne. Pari imajo tudi svojo vlogo. Pri pesmih na desni strani si pesnica dovoli več kreativnosti, metaforičnosti in čustvene komponente.

Teme, v katere se pesnica poglobi v svoji zbirki, pa obsega avtentičnost, ljubezen in neomajnost v povezovanju vsega, kar predstavlja človeka: telesa, misli in duše.

5. Yusef Komonyakaa: Everyday Mojo Songs of Earth: Nove in izbrane pesmi, 2001-2021

Yused Komunyakaa: Mojo songs
Foto: on She Reads

To je zbirka pesmi zadnjih dvajsetih let enega izmed velikih živečih pesnikov. Pesmi Yusefa Komunyakae razmišljajo o rasi in nasilju, ameriškem jugu, njegovih spominih na vietnamsko vojno, naravi in ​​ljubezni. Njegov pesniški slog spominja na jazz.

»Verjetno moj najljubši živeči pesnik. Nihče drug me ni naučil več o tem, kako pomembno je razmišljati o tem, kako se ljudje počutijo zaradi naših besed. Ni dovolj, da ljudje vedo, da je nekaj res. Čutiti morajo, da je res« je o pesniški zbirki dejala Ta-Nehisi Coates.

6. Courtney Peppernell: Pillow Thoughts

Naslovnica knjige
Foto: on Amazon

Ta ganljiva knjiga ima nekaj za vsakega bralca, ne glede na to, ali ste trenutno zaljubljeni, imate zlomljeno srce ali preprosto najdete sebe. Razdeljena na različne sklope, obstaja skupina proze in poezije za vsako razpoloženje.

 

7. r. h. Sin: I hope this reaches her in time

I hope it reaches her in time
Foto: on Amazon

Če preživljate hudo razhod ali ste ostali z zlomljenim srcem, je to pesniška zbirka za vas. Na samo 72 straneh se boste izgubili v delu rh Sina in čutili boste malo več upanja, da vas bo ljubezen znova našla – popolna knjiga za vsakogar, ki se počuti izgubljenega.

 

8. Walt Whitman: Leaves of grass

Leaves of grass
Foto: on Amazon

Walt Whitman je obravnaval pesniško zbirko kot razvijajoči se rokopis, ga urejal, dodajal nove pesmi in večkrat objavljal. V tej zbirki Whitman strastno piše o naravni lepoti, ljubezni in odnosih, ki kljubujejo mejam časa. Razmišljanja o ljubezni stojijo ob navdihujočih pesmih o naravi, medtem ko Whitman razmišlja o svojem obstoju in namenu v življenju ter bralca spodbuja k temu (mislite si na to kot na knjigo za samopomoč s pesmimi).

Ralph Waldo Emerson je knjigo ocenil kot »najbolj nenavaden del duhovitosti in modrosti, kar jih je Amerika doslej prispevala.« Vse – nenavaden ovoj in naslovna stran, razkošen predgovor, dvanajst prosto tekočih pesmi brez naslova, ki zajemajo vsa področja izkušenj – je bilo novo.

9. John Keats: Izbrane pesmi

John Heats: izbrane pesmi

To je zbirka pesmi, ki so bile objavljene v času pesnikovega življenja med 1795 in 1821. Zbirka slavi pesnika z globokim razumevanjem umetnosti, lepote, trpljenja, izgube in ljubezni – talent, ki ga je svet prezgodaj izgubil. 

John Keats je v svojem kratkem življenju izbrusil surovi talent v briljantno pesniško zrelost. Do konca svoje kratke kariere je napisal pesmi tako lepote, domišljije in radodarnosti duha, da je – nehote – izpolnil svojo željo, da bi bil »med angleškimi pesniki po svoji smrti«.

 

10. Kate Baer: And Yet

And Yet
Foto: on Amazon

To je tradicionalna poezija z ogromno temami – materinstvo, ljubezen in izguba ter prijateljstvo. Njena intimna, drzna dela jo trdno uvrščajo k drugim velikim ameriškim pesnicam. Znana je po svoji poeziji na Instagramu, ki ji je pomagala doseči široko občinstvo oboževalcev. V tej pesniški knjigi Baerjeva s svojim značilnim realizmom raziskuje ranljivost in čustvene globine.

Prejšnji članekTeh viski receptov se ne bi branili niti najboljši mojstri na svetu
Naslednji članekNa današnji dan: Sprejet je Rimski statut in z njim dosežen velik uspeh Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.