13 čudaških dejstev o Edgarju Allanu Poeju

portrait, edgar allan poe, writer
Foto: WikiImages iz Pixabay

Na vprašanje, če so slišali za Edgarja Allana Poeja, bo malokdo odvrnil: Prav nikdar! Če še nisi izkusil esence čiste groze ob branju Črne mačke, Izdajalskega srca, Soda amontillada, Jame in nihala ter drugih Poejevih klasik, pa gotovo poznaš vsaj Krokarja. Morda te bolj od del (ki so sicer povečini kratka in se jih res splača prebrati) pritegne avtor, zato je tu izpostavljenih nekaj čudaških dejstev o prvem možu groze.

13. Ime je dobil po Shakespearjevem liku

Businessman holding magnifier focus to correct icon which among wrong icon on wooden block for document and project approve, check, mark.
Foto: champpixs iz iStock

Poe se je rodil staršema igralcema kot drugi od treh otrok. Ime naj bi dobil po Edgarju iz drame Kralj Lear, v kateri sta starša igrala.

12. Bil je izredno aktiven

Black fountain pen is writing a letter or a manuscript on a white paper, copy space, close-up shot with selected focus and narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Tudi fizično. Poe je boksal, skakal, veslal in plaval. Postavil je celo rekord v sedem-miljskem plavanju proti toku v reki James v Richmondu, Virginii.

11. Ameriški Cankar

typewriter, desk, vintage

Poe ni le osrednja figura ameriške romantike ter začetnik kratke in detektivske zgodbe, ampak velja še za prvega poklicnega pisatelja v ZDA. Čeprav je užival določen ugled, s financami ni imel sreče. Za prvo zbirko kratkih zgodb, v kateri je verjetno najbolj znana Padec hiše Usher, je dobil 25 kopij lastne knjige.

10. Smrt je bila stalna spremljevalka

mortality, skull and crossbones, vanitas
Foto: 8385 iz Pixabay

Oče je družino zapustil, preden je imel Edgar dve leti, njegova mati pa je leto po tem umrla za tuberkulozo, zato ga je vzgajala družina Allan. Tudi krušna mati Frances je umrla za tuberkulozo, ko mu je bilo 20 let. Dve leti zatem je bolezen vzela še njegovega starejšega brata Williama. Tuberkuloza je verjetno služila kot navdih za kratko zgodbo Maska rdeče smrti. Zadnji udarec mu je zadala dve leti pred smrtjo, ko je za njo umrla njegova žena.

9. Žena, ki je več kot samo to

wedding rings, gold rings, wood
Foto: Raphigrafie iz Pixabay

Pri 26 letih se je poročil s pol mlajšo sestrično Virginio Clemm. Na poročnem listu sta se zlagala, da je imela 21 namesto rosnih 13 let. V Poejevih delih pogosto srečamo motiv mlade umirajoče ženske, kar reflektira Virginiino usodo. Skupaj sta živela 12 let, vse do njene smrti za jetiko.

8. Kocka je padla

playing cards, poker, bridge
Foto: Arcaion iz Pixabay

Izpričano je, da je imel Poe težave z mamili in alkoholom, kar je razumljivo, saj mu ni bilo ravno z rožicami postlano. Vseeno je pri kritju šolnine za prvi letnik stavil na srečo in si jo priigral. Brez kockanja si študija jezikov ne bi mogel privoščiti, saj mu tudi očim ni želel v celoti kriti stroškov. Žal je z igrami na srečo nadaljeval in se precej zadolžil, zato se je bil primoran izpisati.

7. Nor na mačke

maine coon, cat, cat's eyes
Foto: ClaudiaWollesen iz Pixabay

Poe je bil velik ljubitelj mačk in naj bi pogosto pisal z muco na rami. Mačke se tudi pojavijo v njegovih zgodbah – najbolj znan primer je verjetno Črna mačka. Njegovo mačko Catterino je tašča našla mrtvo nekaj tednov po Poe-jevi smrti.

6. Prijateljeval je z Dickensom

Close up of raven (Merlina) at the Tower of London. Sunlit background.
Foto: TheImaginaryDuck iz iStock

Edgar Allan Poe in tri leta mlajši Charles Dickens sta si dopisovala. Nekoč sta se v Filadelfiji celo spoznala v živo. Poe se je z  izbiro govorečega krokarja v pesmi verjetno zgledoval po Dickensu, ki je imel za ljubljenčka krokarja z imenom Grip. Sprva naj bi se Poe spogledoval z idejo, da bi bila ptica v pesmi papiga.

5. Veliki pok

big bang, explosion, pop
Foto: geralt iz Pixabay

Poe je leta 1848 napisal esej z naslovom Evreka: pesem v prozi. V njem razdela teorijo, ki je sumljivo podobna tisti o velikem poku – čeprav je ta nastala šele 80 let pozneje. Esej je hvalil celo Albert Einstein.

4. Neprijatelj

Before being moved in 1875, Edgar Allan Poe was buried in the back of Westminster Hall in Baltimore, MD. This stone marks the site of the original grave where the author was buried in 1849. Above the stone a black rose to honor the author.
Foto: GiovanniVincenti iz iStock

Sodobnik Rufus Wilmot Griswold in Poe se nista najbolje razumela. Griswold je bil tarča ene izmed Poejevih negativnih recenzij, kar mu je celo življenje (in še malo dlje) vračal z osebnimi napadi. Govorice, da je Poe alkoholik s psihičnimi težavami so se nažalost prijele. Griswold ni odnehal niti po pisateljevi smrti, ko je v osmrtnici zapisal: “To naznanilo bo presenetilo marsikoga, užalostilo pa le redke.”

3. Sinovi zmernosti

Man refuses or rejects to drink alcohol at the pub. Alcohol addiction treatment, sobriety and drinking problem.
Foto: cagkansayin iz iStock

Poe se je v življenju res zatekal k pijači. Mesec dni pred smrtjo se je pridružil Sinovom zmernosti (The Sons of Temperance), takratni verziji ameriških Anonimnih alkoholikov. Le da niso bili zelo anonimni. Člani so podpisali zaobljubo, da ne bodo pili alkohola, kar je bilo potem objavljeno v časopisu.

2. Sumljiva smrt

church, cemetery, tombstones
Foto: Janvanbizar iz Pixabay

Poe je doživel pičlih 40 let starosti. Oktobra 1849 so ga našli nezavestnega na neki baltimorski ulici. Umrl je v bolnišnici štiri dni po tem. Oblačila, ki jih je imel na sebi, niso bila njegova. Nikoli ni prišel dovolj k sebi, da bi povedal, kaj se je zgodilo. Noč pred smrtjo je kar naprej vpil “Reynolds” in še danes se ne ve, kdo bi to lahko bil. Ena od teorij je, da je bil žrtev prakse, ki se ji je reklo “cooping”. Z njo so svojčas v Ameriki prisilili volilce, da so volili njim v prid, vračali pa so jih v precej klavrnem stanju.

1. Zdravljica

base of Poe tombstone with carved name - black and purple rose laid in front
Foto: MizC iz iStock

Po pričevanjih očividcev se je tradicija začela okrog leta 1930. Vsako leto je 19. januarja (pisateljev rojstni datum) v črno odeta figura obiskala Poe-jev prvotni grob. Pojava je imela obraz zakrit s kapuco ali šalom in je s seboj nosila palico s srebrnim ročajem. Poe Toaster, kot so ga poimenovali, si je natočil kozarec konjaka znamke Martell in pokojnemu nazdravil. Nato je na spomenik dal tri vrtnice in tam pustil še skoraj polno steklenico. Vrtnice naj bi predstavljale Edgarja, njegovo ženo Virginio in taščo Mario – vsi so bili prvotno pokopani tam. Včasih je obiskovalec pustil sporočilo. Po smrti izvirnega Poe Toasterja je tradicijo nadaljeval nekdo drug. Trudijo se jo ohranjati še danes.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekOdštevamo zadnje dni do Škisove tržnice
Naslednji članekNajbolj pričakovani koncerti leta 2023 v naši bližini!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.