13 čudaških dejstev o Stephenu Kingu

Zanimiva dejstva o Stephenu Kingu
Zanimiva dejstva o Stephenu Kingu Foto: on BBC

Za Stephena Kinga si verjetno slišal, tudi če ti shrljivke niso blizu. Napisal je preko 60 romanov, več kot 200 kratkih zgodb in prodal čez 350 milijonov izvodov svojih knjig. Marsikatero delo je bilo deležno adaptacije, zato se njegovemu imenu težko izognemo pri naštevanju klasik, kot so Izžarevanje, Zelena milja in Kaznilnica odrešitve.

Nekoliko nenavaden, a priljuden

O Stephenu Kingu je znana marsikatera podrobnost. Med mnogimi deli se najde tudi kakšno avtobiografsko, poleg tega pa se avtor ne drži pretirano zase in je aktiven na socialnih omrežjih. Vse kaže, da ima ljudi precej rad. Nekoč je rekel: “Imam srce majhnega fantka. Hranim ga v kozarcu na mizi.” To sicer ne drži, drži pa naslednjih 13 čudaških dejstev o mojstru groze in njegovih delih.

1Spretni sejalec strahu

Carrie iz leta 1976 je prirejena grozljivka Stephena Kinga
Carrie iz leta 1976 je prirejena grozljivka Stephena Kinga Foto: on imdb

King se je že izkazal za vsestranskega in izredno plodovitega pisatelja, vseeno pa grozljivke veljajo za njegov žanr. Karierno pot si je utrl s prvencem Carrie, po katerem je bil posnet istoimenski film s Sissy Spacek v glavni vlogi (in nedavno tega predelava s Chloë Grace Moretz). O rokopisu vemo, da je pristal v košu. Kingu se namreč ni zdel dovolj dober, a ga je iz koša pobrala njegova žena, stresla s papirja cigaretni pepel in ga spodbudila k nadaljevanju.

2Travma, ki se je ne spomni

railway tracks, travel, rails
Foto: analogicus iz Pixabay

Ko je imel štiri leta, je Kingovega prijatelja povozil vlak. Temu je bil pisatelj priča, ker sta se skupaj igrala, a se dogodka sploh ne spomni. Povedala mu je mama.

3Travma, ki se je še predobro spomni

van, automobile, business
Foto: PublicDomainPictures on Pixabay

Leta 1999 je Kinga zbil kombi in ga skoraj ubil. Rehabilitacija je bila dolga in mučna, nesreča pa se mu še danes pozna. O njej piše tudi v svoji avtobiografiji z nasveti za pisanje On Writing.

4Maščevanje vozilu

Iron hammer breaking glass window.
Foto: mj0007 on iStock

Kombi, ki ga je zbil, je Stephen King kmalu po nesreči odkupil. Zakaj? Preprosto iz terapevtskih razlogov. “Ja, imamo kombi, zdaj bom pa vzel macolo in ga razbil,” je povedal za Bridgton News.

5Zavrnitve je spreobrnil v spodbudo

Grungy torn note paper nailed on rustic old weathered background.
Foto: mizikm on iStock

Preden je King postal en najbolje prodajanih avtorjev vseh časov, je večkrat slišal “ne”. V On Writing piše, da je kot najstnik pisne zavrnitve obešal na žebelj, ki ga je zabil v steno. Ko je bilo zavrnitev toliko, da jih žebelj ni več držal, ga je zamenjal z večjim.

6Da ga ni strah, straši druge

penny pinchers, the clown dancing pennywise, the dancing clown
Foto: barskefranck on Pixabay

King je kot otrok trpel za nočnimi morami, njegovo anksioznost pa je veliko domišljije le še hranilo. Danes King pravi, da se boji maločesa, saj strahove skozi pisanje podaja naprej.

7Jack Torrance je njegov najbolj avtobiografski lik

The Shining, Stanley Kubrick film, Jack Nicholson at the bar
Foto: on imdb

Dejstvo, da je King trpel za odvisnostjo od drog in alkohola, je splošno znano. Sam je priznal, da se z Jackom iz Izžarevanja, ki se znese nad ženo in sinom, še preveč poistoveti. King sicer nikoli ni bil nasilen, a so mu psihične posledice zlorabe raznih substanc dobro znane. Navdih za zgodbo je črpal iz dopusta, ko so bili z družino edini v hotelu.

8Ne mara Kubrickove adaptacije Izžarevanja

Stanley Kubrick The Shining, Jack Nicholson, Here's Johnny
Jack Nicholson v filmu Izžarevanje Foto: on imdb

Ima pa za to precej utemeljen razlog. Po njegovem je bil Jack Nicholson napačna izbira za lik pisatelja, ki se mu postopoma zmeša. Nicholson po Kingovem deluje noro že od začetka.

9Ne spomni se pisanja tega romana

Cujo je posnet po knjigi Stephena Kinga
Foto: on imdb

Cujo je Kingova srhljivka o steklem psu. V 80. je bil tako pod vplivom alkohola in kokaina, da se komaj spomni pisanja. Zaradi tega mu je žal, saj mu je knjiga sicer všeč.

10Še danes nosi prstan za sedem dolarjev

wedding, rings, to marry
Foto: marla66 on Pixabay

Z ženo Tabitho nista bila najbolj premožna, ko sta izrekla usodni da. King še danes nosi prstan, ki ga je takrat kupil za sedem dolarjev in pol (oba je dobil za petnajst dolarjev). Žena je svojega izgubila.

11Rad se pojavi v filmih

Stephen King, Sons of Anarchy
Foto: on imdb

Stephen King se je v stranski vlogi prvič preizkusil v filmu Knightriders leta 1981. Gre za kratke pojavitve: na majhno stransko vlogo v seriji Sinovi anarhije je pristal samo zato, ker so ga premamili z motocikli. King je namreč motorist.

12Ne mara vran in krokarjev

animal, autumn, background
Foto: PublicDomainPictures on Pixabay

Pisatelj Joe Hill je o očetu povedal, da se ptic boji, ker naznanjajo smrt. Dickens in Poe se ne bi strinjala.

13Za noč čarovnic je bil primoran zapreti vrata

Bangor, Maine USA - October 22, 2021: View of Stephen King's house on Broadway in Bangor. Stephen King is a famous Author and writer.
Foto: gchapel iz iStock

Podoba Kingovega viktorijanskega doma v Bangorju se res sklada s predstavo o pisatelju. Je rdeče barve in na ograji so okrasni netopirji. Tam je pisatelj po ameriški tradiciji na noč čarovnic maškaram vrsto let veselo delil sladkarije. Otrokom je dal celo možnost, da izberejo med sladkarijami ali svinčniki. To se je nehalo, ko se je nekega leta oglasilo kar 1400 ljudi. King se je v časopisni objavi opravičil, da prekinja s tradicijo.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekRevija Študent na Bujti repi 2023
Naslednji članekSerija The Last of Us je perfektna nepopolnost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.