5 knjig založbe Beletrina, ki izidejo v letu 2024

Knjige založbe Beletrina v letu 2024
Knjige založbe Beletrina v letu 2024 Foto: on beletrina

Tudi v letu 2024 založba Beletrina ne razočara s pestrim naborom novih knjižnih izdaj. Katere se nam zdijo še posebej zanimive?

Ana Svetel : Drugo ime

Prozna zbirka Ane Svetel preigrava motive, ki so trdno zasidrani v tukaj in zdaj, a se hkrati zdi, da predobro znani kolorit Evrope 21. stoletja s slutnjo skrivnosti in enigmatičnosti tudi presegajo. Srečamo mlado znanstvenico, ki ob povratku v domače stanovanje ugotovi, da je nekaj nepreklicno drugače, a da spremembo zaznava le ona. In nosečo kiparko, ki po mnogih letih naveže stik s sorodnicama v Beogradu, a se ob srečanju sooči z njuno nemogočo zahtevo. Sta nori ali so njuna svarila upravičena? Tu je spor med profesorjem in študentko, ki v središče postavi vprašanje krivde. Komu verjeti, ko se zdi, da je razmerje med žrtvijo in storilcem strukturno določeno? Ko se po desetih letih sreča skupina prijateljev, ki so preživeli semester na izmenjavi, se pod površjem nostalgije in grenko-sladkim vsakdanom mladih odraslih začnejo razkrivati spomini na na prvi pogled nedolžne mesece v tujini. A čigavi spomini so pravi? In kako živeti z njimi?

Novele etnologinje in kulturne antropologinje predvidoma izidejo novembra v zbirki Beletrina. Pri isti založbi je do sedaj izšla tudi njena pesniška zbirka Marmor, pri založbi LUD Literatura pa tudi njena zbirka kratkih zgodb Dobra družba in pesniška zbirka Lepo in prav. Ana Svetel pronicljivo slika profile nenavadnih posameznikov in nas popelje v njihov intimni svet.

Nigel Jones, Urs Brunner in Julia Schramel – Salon Kitty: seksualna zgodovina Tretjega rajha

Legendo o Salonu Kitty dobro poznajo zgodovinarji, filmski ustvarjalci in sploh vsi, ki jih zanima nacistična Nemčijo. Toda doslej je bilo malo preverljivih dejstev, kopičili pa so se miti, govorice ter legende. V osnovi gre zgodba takole: Salon Kitty je bil znan in ekskluziven berlinski bordel za prvovrstne VIP-stranke v weimarski republiki, pa tudi po Hitlerjevem vzponu na oblast. V njem so se vrteli pomembneži, od diplomatov, poslovnežev do vojaških in političnih osebnosti. Njegova madame Kitty Schmidt je bila pretkana in omikana gostiteljica, njena dekleta pa so slovela po svoji lepoti in uglajenosti. Toda salon je imel svoje skrivnosti. Po nacističnem prevzemu oblasti se je sprevrgel v prisluškovalno središče, kjer so s skritimi kamerami in mikrofoni pod taktirko Reinharda Heydricha, ki mu je sam Hitler pravil »mož z železnim srcem«, vohunili za obiskovalci s pomočjo posebej izurjenih vrhunskih prostitutk, ki so med rjuhami izvlekle skrivnosti iz mož, ki so krojili potek vojne.

Zgodovinsko delo bo predvidoma izdano maja v zbirki Žametna Beletrina.

Douglas Smith: Rasputin – Vera, zaton in oblast Romanovih

Biografija Grigorija Rasputina je monumentalno delo, ki dokončno razrešuje mit, v katerega je ovita ta zlovešča zgodovinska osebnost. Avtor z izjemno natančnostjo opisuje vsa obdobja Rasputinovega življenja od mladosti, obdobja romanj in prvih nastopov v vlogi duhovnega voditelja do uveljavitve na dvoru zadnjega ruskega carskega para, ki so jo spremljali čedalje večje zgražanje javnosti, ljubosumje v duhovniških krogih, spletke v državnem aparatu, podtikanje afer ter neprestane klevetniške gonje v časopisju, ki so iz Rasputina naredile simbol izprijenosti carskega režima in grešnega kozla za vse tegobe Rusije, pogrezajoče se v kaos prve svetovne vojne in revolucije.

Avtor se naslanja na izjemno obsežen aparat; navaja vse neštete razpoložljive vire o Rasputinu, od arhivskega materiala v arhivih in knjižnicah v Rusiji, Evropi in Ameriki do vseh doslej objavljenih Rasputinovih biografij in zapisov o njem. Smith je preučil vse omembe Rasputina v sodobnem ruskem tisku, desetine dnevniških zapisov, zapisnike cerkvenih konsistorijev, policijske zapisnike z zaslišanj, poročila agentov carske tajne policije Ohrane, ki so varovali in nadzirali Rasputina, zapisnike z zaslišanj po poskusu atentata nanj leta 1914 in po njegovem umoru, rezultate preiskave, ki jo je v zvezi z njim po njegovi smrti sprožila začasna vlada. V izjemno privlačno in napeto napisanem besedilu najdemo med drugim prodorne analize stanja duha v Rusiji pred prvo svetovno vojno, opise delovanja cerkvene hierarhije in kvarjenja mehanizma carske države do dokončne izgube zaupanja vseh družbenih slojev v monarhijo.

Biografija bo predvidoma izšla junija.

August Strindberg: Sin služkinje

Otrok se bo spominjal lakote in strahu; boji se teme, da se ne bi udaril in padel, boji se ulice, svojih bratov, šibe svoje mame in palice očeta. Verjetno ta strah izvira iz groze, v katero sta bila starša pahnjena pred njegovim rojstvom. Na ozadju pretresov v Evropi tistega časa in napetosti, ki so vladali v družbi, Strindberg opisuje svojih 37 let od otroštva do časa, ko opusti univerzitetni študij v Uppsali in se vrne v Stockholm, da bi postal pisatelj. Leta 1879 doživi pisateljski preboj z romanom Rdeča soba, ki velja za prvi moderni švedski roman.

To klasično delo iz leta 1886 bo v novi preobleki predvidoma izdano oktobra v zbirki Klasična Beletrina. Poleg njega bodo v kompletu izdane tudi naslednje klasike: Čarobna koža Balzaca, Profesor Unrat – tiranov konec Heinricha Manna, Slivov cvet v zlati vazi Lanlinga Xiaoxiaa Shenga in Lovčevi zapiski Ivana S. Turgenjeva.

Valžina Mort: Pesem o belih jabolkih

Ustvarjalni naboj sodobne belorusko-ameriške pesnice Valžine Mort prežema spajanje individualnega in kolektivnega spomina, ki ga avtorica postavlja v prehoden prostor med preteklostjo in sedanjostjo. Po eni strani nas njena poezija sooča z izkušnjo nasilja, zatiranja in brezglasja, ki jo je bila govorka deležna v svoji matični državi, po drugi pa nam slika kompleksno človeško trpljenje, ki ga je moč doživeti kjerkoli na svetu. Njene pesmi so tako ganljive in politične kot krhke in osebne. V svojem delu ustvarja svet podob in metafor, ki nas povsem prevzame, to pa ji uspeva z natančnim in pogosto ostrim jezikom. Veliko pesmi se ukvarja prav z vprašanjem jezika in s tem, kdo sploh ima pravico govoriti in na kakšen način. Izbor v knjigi pesmi Valžine Mort zajema tri pesniške zbirke, ki jih je pesnica napisala v angleškem jeziku in so izšle med letoma 2008 in 2020.

Pesniška zbirka bo izdana v sklopu Dnevov poezije in vina, ki bodo potekali med 19. in 24. avgustom.

Ostale Beletrinine knjižne novosti lahko najdeš v njihovem letnem programu.

Prejšnji članekKakšna naj bo popolna poslovna obutev?
Naslednji članek6 aplikacij za optimizacijo življenja in zdravja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.