5 knjig založbe Mladinska knjiga, ki izidejo v letu 2024

Najbolj pričakovane knjige Mladinske knjige v letu 2024
Najbolj pričakovane knjige Mladinske knjige v letu 2024 Foto: on mladinska knjiga

Iz knjižnega programa knjig, ki pri založbi Mladinska knjiga izidejo v letu 2024, izbiramo najzanimivejše: od posthumno odkrite mojstrovine velikana latinskoameriške literature, do pustolovskega potovanja v 19. stoletje na proletarsko Škotsko, do mladinske novitete irske sodobnice, ki je obsedla svet, obširnega poskusa slovenskega true crima in celo kuharsko knjigo za prave oboževalce Harryja Potterja.

Avgusta se vidiva_Gabriel García Marquez

Čeprav je ta knjiga že izšla, ne moremo napisati tega seznama brez njene omembe. Izgubljeni in posthumno odkriti roman Nobelovega nagrajenca in največjega kolumbijskega pisatelja vseh časov je marca sočasno izšel v več kot 30 državah.

Ana Magdalena Bach vsakega avgusta odpotuje na bližnji otoček, da obišče materin grob. Tam, stran od doma, moža in družine, odkrije možnost, da za eno noč postane nekdo drug. Leto za letom v ukradenih trenutkih svobode okuša tuje strasti in lastne skrivnosti, kajti to je čas, ko se ne spremeni svet, temveč ona sama.

Posthumno odkrita mojstrovina

Pripoved o srečno poročeni ženski srednjih let, ki si vsakega avgusta omisli novo ljubezensko avanturo, je homage novodobni ženski, ki se ne uklanja preživetim družbenim pravilom, je hvalnica ženski svobodi in pravici žensk do odkrivanja svoje strasti in svoje spolnosti. Pretanjeno napisana hvalnica ženskemu poželenju in življenjski sli priča o daljnovidnosti in nesporni literarni moči največjega kolumbijskega pisatelja vseh časov. Roman Avgusta se vidiva, ki ga je Márquez napisal deset let pred smrtjo, je do leta 2024 ostal skrit v njegovi zapuščini.

Mladi Mungo_Douglas Stuart

Škotski pisatelj Douglas Stuart, ki je svetovno književno krajino pretresel s prvencem Shuggie Bain, se v novem romanu, ki bo izšel septembra, vrača v Glasgow konec prejšnjega stoletja. V neperspektivno proletarsko okolje, kjer vladajo ulične tolpe, alkoholizem in družinske zlorabe, tokrat postavi mladega Munga Hamiltona.

Rahločutni deček v soseščini najde prijatelja in z njim v njegovo življenje posije žarek upanja. Toda družina se njegove drugačnosti boji, jasno jim je, da v njihovi neizprosni okolici zanjo ni prostora, in mama se odloči, da bo fanta utrdila. Munga zaupa bežnima pijanskima znancema in huligana dečka odpeljeta na izlet, ki ga ne bo nikoli pozabil.

Intermezzo_Sally Rooney

Oktobra si v zbirki Kapučino obetamo nov roman priljubljene irske pisateljice Sally Rooney, ki je svoj prozni prvenec Pogovori s prijatelji napisala pri šestindvajsetih letih. Ko je leto zatem izdala roman Normalni ljudje, si je že prislužila sloves najodmevnejše milenijske pisateljice, roman pa je osvojil glavno britansko književno nagrado, costo za najboljši roman, postal irski roman leta, knjiga leta po izboru knjigarn Waterstones ter bil nominiran za Bookerjevo nagrado. Tri leta zatem je sledil roman Kje si, prelepi svet?, v mnogih pogledih bolj zrelo in kompleksno delo, letos jeseni pa bo izšel avtoričin doselj najbolj dovršeni roman, Intermezzo.

Harry Potter kuharska knjiga s 40 recepti za peko po navdihu iz filmov

Avgusta bodo vsi navdušenci nad čarovniško sago dobili novo biblijo na svoje police: prvo svetovno izdajo v čast 20. obletnice premiere prvega filma o Harryju Potterju. Če se prištevaš mednje, lahko tudi ti kmalu spečeš sladke in slane čarovnije iz Bradavičarke – šole za čarovnike in čarovnice! To je namreč kuharska knjiga za vse prave ljubitelje Harryja Potterja. Navdihnili so jo filmi o nepozabnem čarovniku, ki je uročil bralce in gledalce po vsem svetu, in vsebuje 43 sladkih in slanih receptov za pite, mafine, kolače, biskvite in celo medeno Bradavičarko! Začinjena je z zanimivostmi s snemanj, čudovitimi fotografijami jedi in utrinkov iz filmov.

Priredi zabavo za prijatelje, naj bo takšna kot iz filma. Naj še prišepnemo, da so, če je treba, recepti primerni tudi za vegetarijance, vegane in občutljive na gluten.

Največji zločini na Slovenskem_Sara Volčič

Sara Volčič, priljubljena novinarka POP TV, »pokriva« črno kroniko že skoraj vso kariero. Kot poročevalka je spremljala preiskovanje nekaj največjih zločinov pri nas, od serijskih morilcev do posebno okrutnih in nenavadnih zgodb, ki pretresejo slovensko javnost. Med njimi so primeri Ivana Perića, Silva Pluta, Ladislava Žagarja, Viktorja Rafolta in številni drugi. Avtorica se je z marsikaterim izmed njih srečala v živo, govorila je z nekaterimi njihovimi bližnjimi, obiskala jih je v zaporu, bila na prizoriščih zločinov in na sojenjih – z nekaterimi je imela opravka, tudi ko so kamere že davno ugasnile.

To jo je zaznamovalo tudi zasebno, zato so v knjigi dejstva oplemenitena z osebnim, intimnim pogledom na zločine in zločince, razmisleki, kaj privede do tako nasilnih dejanj in v kako varnem svetu dejansko živimo, ter se dotakne tudi občutkov obžalovanja in krivde. Tako je knjiga enako informativna kot pretresljiva. Prava kriminalka pravzaprav – v kateri pa je vse res – izide septembra.

Program ostalih knjižnih izdaj za letošnje leto si lahko ogledaš tukaj.

Prejšnji članekJavni razpis za dodelitev delovnih štipendij
Naslednji članekIzjemna najdba v jami sredi Posočja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.