Izjemna najdba v jami sredi Posočja!

V jami Posočja odkrili kosti jamskega medveda (slika je simbolična)
V jami Posočja odkrili kosti jamskega medveda (slika je simbolična) Foto: Warpaintcobra iz iStock

Tudi Slovenija je vsake toliko najdišče kosti, ki pripadajo bitjem preteklosti. Ena takih najdb se je dogodila v času velikonočnih praznikov, glavni akterji pa člani jamarske sekcije PD Tolmin, ki so naleteli na prekrasno odkritje.

Najdba kosti jamskega medveda v Veliki Kavcovi jami

»Ne le, da meri kar 278 m v dolžino, našli smo tudi kosti in zobe jamskega medveda. Nedaleč od Velike Kavcove jame leži tudi Mala Kavcova jama, kjer je v davni preteklosti ravno tako živel jamski medved,« so zapisali v objavi.

V Posočju odkrili kosti jamskega medveda
V Posočju odkrili kosti jamskega medveda Foto: on pdtolmin

Člani odprave so odkrili kosti in zobe jamskega medveda, kar je zagotovo nepričakovana najdba, četudi je takih najdiš v naši državi več kot štirideset. Najbolj opazen del odkritja je zagotovo del spodnje čeljustnice, ki meri približno 30 centimetrov, še vedno pa vsebuje nekaj zob. Čeprav so določene kosti že zlomljene, je najdba v dobrem stanju. »O starosti je zaenkrat znano to, da so kosti stare najmanj 27.000 let, saj je takrat jamski medved izumrl. Morebitne nadaljnje raziskave bodo pokazale za kakšno starost v resnici gre,« so svojo oceno delili s portalom 24ur.

Najdba bo predana v nadaljnjo obdelavo Prirodoslovnemu muzeju, katerega paleontolog Matija Križnar je že potrdil, da gre za pomembno najdbo in novo najdišče. » Nova najdišča s kostmi jamskega medveda so izredno redka. V Posočju sta bili kot taki najdišči do zdaj poznani samo jami Bele vode in Smoganica. Na območju celotne Slovenije pa je takih najdišč samo okoli 45,« so zapisali.

Najdišče kosti jamskega medveda
Najdišče kosti jamskega medveda Foto: on pdtolmin

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 knjig založbe Mladinska knjiga, ki izidejo v letu 2024
Naslednji članekŽelezna pljuča: Naprava, ki je obrnila tok boja proti otroški paralizi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.