5. MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA COLLECTA V ZNAMENJU KNJIGE

Mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA bo od 25. do 27. marca 2011 na Gospodarsko razstavišče pripeljal več kot 120 zbirateljev iz 12 evropskih držav. Predstavili, prodajali in izmenjevali bodo svoje zbirke kovancev, bankovcev, znamk, razglednic, mineralov, fosilov, dragih kamnov, starih knjig, militarističnih predmetov, gramofonskih plošč, stripov, kinder in pez figuric idr.

Zbirateljstvo je izjemnega pomena, saj se z zbirkami z različnih področij ohranja kulturna dediščina, ki bi sicer šla v pozabo. Namen sejma je izpostaviti pomen zbiranja, predstaviti različne zbirke, stare tudi več stoletij, in predvsem širšo slovensko javnost ozavestiti, da je zbirateljstvo lahko izjemno zanimiv način za spoznavanje zgodovine, širjenje znanja in ne nazadnje plemenitenje svojega imetja.

Poleg prodajnega dela pripravlja organizator tudi bogat spremljevalni program – dražbo, tematsko razstavo, predavanje, okroglo mizo in predstavitev znamk, izdanih prvi dan Collecte. Na sobotni dražbi Antikvariata Glavan bo mogoče kupiti stare knjige in tiske (otroške knjige, bibliofilske izdaje, knjižne redkosti in zanimivosti, knjige s podpisi ustvarjalcev in ilegalne partizanske tiske). V okviru tematske razstave »Vsepovsod knjiga« pa si bodo obiskovalci lahko ogledali 50 spominskih kovancev s podobami pesnikov in pisateljev različnih držav, podpise slovenskih kulturnikov na poštnih nakaznicah iz leta 1901, redke slovenske pesniške zbirke, ki so izšle do leta 1945, knjižne sopotnike (podstavki, kazalke, ovitki, obtežilniki), prstne lutke ob literarnih predlogah, znamke na temo knjige, knjižne kazalke, ex librise, Zlato knjigo s podpisi znanih Slovencev idr. Na ogled bodo tudi bankovci iz več kot 100 držav in večina zlatnikov in srebrnikov Jugoslavije (od 1925 do 1990), ki so bili kovani kot spominski kovanci in predstavljajo pomembne datume.

Obiskovalci bodo lahko kupili ves potreben material za zbiranje – albume, povečevalna stekla, vložne liste, čistila, pincete idr. Za vse tiste, ki jih zanima vrednost znamk, kovancev in bankovcev, pa bodo na razstavnih prostorih Numizmatičnega društva Slovenije, Društva evronumizmatikov Slovenije in Filatelistične zveze Slovenije na voljo za ocenjevanje predmetov strokovnjaki s teh področij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.