Anna Todd, After: z Wattpada v Hollywood

Anna Todd je začela zgodbo o Tessi in Hardinu (takrat še Harryju) objavljati na platformi Wattpad leta 2013. Zgodba je dosegla neverjetno milijardo ogledov oziroma branj in bila leta 2014 posledično izdana kot knjiga. Temu so sledila še štiri nadaljevanja (vse knjige imajo okoli 600 strani), knjiga, ki pripoveduje zgodbo iz Hardinovega zornega kota, nato pa so po prvi knjigi lani posneli še film. Maja bodo začeli predvajati drugi film.

Toddova je zgodbo začela pisati kot fan fiction (fanovska literatura). V originalni različici so v zgodbi nastopali vsi člani britanskega boy banda One Direction. Za izdajo so bila imena spremenjena; Harry Styles je postal Hardin Scott. Harryja/Hardina je avtorica predstavila kot žaljivega, sebičnega in brezobzirnega študenta Washington State University, ki se zaplete v burno razmerje z marljivo, umirjeno in neizkušeno študentko prvega letnika Tesso Young.

Problematičnost knjige After

Stil pisanja

Kar najprej pade v oči, je dejstvo, da je knjiga slabo napisana. Za naravno govorko angleščine in nekoga, ki se ukvarja s pisanjem in glede na pogosto omembo klasičnih romanov tudi veliko bere, ima Toddova zelo omejen besedni zaklad. Nenehno ponavlja iste pridevnike in celo stavke, zgodbi pa manjka opisov okolice. Dialogi velikokrat zvenijo nenaravno (Tessini govori so predolgi), predvsem pa se zgodba pretesno drži Tessine obsesije s Hardinom. Težko si je zamisliti, da je možno napisati 600 strani izključno o prepiranju, pobotanju in seksu med dvema glavnima junaka, nato pa izdati še štiri knjige na isto temo. Stranski junaki sicer obstajajo, a so Tessina srečanja z njimi vedno bežna in nepoglobljena; vse se vrti samo okoli Hardina in njune tako imenovane ljubezenske zgodbe.

Pomembne teme so pozabljene

Zgodba se sicer dotakne nekaj zanimivih tematik, na primer zlorabe, posesivnega obnašanja, toksičnih razmerij, lažnih prijateljev, težavnega otroštva in alkoholizma. Žal pa so te bolj pomembne teme prisotne le površinsko, avtorica se jih ne odloči globlje raziskati. Namesto tega se knjiga osredotoča na neskončne podrobne (in ne preveč dobre) opise seksa, na Tessino razmišljanje o Hardinu in na Hardinovo ponavljajoče se grdo obnašanje.

 

Glavna junaka

Z glavnima junakoma se je težko poistovetiti in z njima sočustvovati. Tessa je na začetku predstavljena kot odločna in organizirana, kot nekdo, ki ve, kdo je in kaj hoče. Ljubezen in strast sicer res spreminjata ljudi, a pri Tessi gre zadeva predaleč. Zdi se, da vedno znova reče eno in naredi drugo, pri čemer nima nikakršnega samospoštovanja. Poleg tega s svojim prvim fantom Noah ravna obupno, za kar ni mogoče preprosto kriviti Hardina. Hardin je na drugi strani čudak, katerega nemarno ravnanje s Tesso je mogoče pripisati le njegovemu težkemu otroštvu. To pa mu ne daje pravice, da je zloben. Skozi celotno knjigo se junaka lovita, en drugega poskušata prizadeti le zato, da se potem pobotata, seksata in se spet skregata. Tessa zaradi svojega nenehnega kričanja na Hardina izpade histerična, on pa ves čas sabotira njuno razmerje in to vedno znova obžaluje.

Podobnost s 50 Shades of Grey

Tudi 50 odtenkov sive je avtorica E. L. James začela pisati kot fan fiction, le da je navdih pri njej bil Twilight. V obeh zgodbah gre za toksično razmerje, za posesivnega moškega in nedolžno dekletce, ki jo ta zapelje v svet seksa in manipulacije. Vedno znova jo prizadene in ona se čisto vsakič vrne k njemu. Obe glavni junakinji tudi obiskujeta Washington State University, mesto Seattle pa ima pomembno vlogo v obeh knjigah. Poleg tega sta tako Christian Grey kot Hardin Scott iz bogate družine, medtem ko to ne velja za Anastasio Steele in Tesso Scott. (spolier alert). Obe seriji se kljub vsemu prepiranju, nožem v hrbet, joku, zameram, posesivnosti in nesmiselnosti končajo s poroko in otroki. Prav tako kot Twilight.

 

Zakaj je serija After torej tako popularna?

Serija je na začetku, še na platformi Wattpad, najverjetneje postala popularna zaradi priljubljenosti skupine One Direction. Vse fanice so hotele brati o Harryju Stylesu, in kdo bi jih lahko krivil? Hardin seveda ni Harry: Anna Todd nima pojma, kakšen je Harry Styles v realnosti, kar je še ena problematična plat. V knjigi je prisotnega ogromno seksa, ki je podrobno opisan, kar je zadnja leta izredno priljubljen žanr. Zgodba pa ima še eno pomembno lastnost: nenehne plot twiste. Ne glede na to, kako na živce ti gre Tessa, kakšen bedak se ti zdi Hardin, kako slabo ti je zaradi slabega stila pisanja, je knjigo težko odložiti. Preprosto zanima te, kakšno neumnost bo naredil eden od njiju in kako se bosta na koncu pobotala. In seksala. Očitno je to zanimalo dovolj ljudi, da je zadeva romala v Hollywood.

AFTER Official Trailer (2019) Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin Movie HD

Prejšnji članek5 zero waste načel
Naslednji članek10 revolucionarnih fotografskih tehnologij družine Huawei P40

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.