5 zero waste načel

Ko poskušaš nekaj novega, se lahko zgodi, da te vse informacije preplavijo in na koncu obupaš. Če te zanima zero waste način življenja, kjer skušaš proizvesti čim manj odpadkov, ti predstavljam pet svetovno znanih načel, ki so dobro vodilo za tvoj novi način življenja.

Reci ne

Nauči se reči ne. Odkloni plastične vrečke in slamice za enkratno uporabo. Nauči se zanikati uporabo izdelkov, ki bodo slej kot prej pristala na odlagališču.

Znova uporabi

Nehaj uporabljati izdelke za enkratno uporabo, kot so vložki, plastenke, plastične vrečke. Zamenjaj jih za izdelke, ki jih lahko uporabiš znova in znova, kot so steklenice, vrečke iz blaga, kovinske slamice, menstrualne skodelice. Polomljene predmete skušaj popraviti ali jim dodeli novo nalogo.

Zmanjšaj

Ne nakupuj impulzivno, saj ti na koncu ostane ogromno izdelkov, ki jih nikoli ne uporabiš. Olajšaj si življenje in kupi naravne produkte, ki jih lahko uporabiš znova in znova in tako zmanjšaj količino smeti, ki jih proizvedeš.

Recikliraj

Ko rečeš ne, zmanjšaš in znova uporabiš, bi za reciklažo moralo ostati malo stvari. Kar pa ostane primerno očisti in recikliraj.

Kompostiraj

Kuhinjske ostanke daš na kompost. S tem ne le pravilno recikliraš ampak tudi pripomoreš k nastanku organskega gnojila.

Spodaj te čaka še slika, ki si jo lahko shraniš in imaš načela vedno s seboj.

5 načel v poster obliki

Prejšnji članekCene počitnic na slovenski obali v letu 2020
Naslednji članekAnna Todd, After: z Wattpada v Hollywood

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.