Assangeva avtobiografija nam daje vpogled v njegovo razmišljanje in v Wikileaks

Ni osebe na tem svetu, ki ne bi poznala besede Wikileaks. Veliko pa jih je, ki ne vejo, kaj ta beseda sploh pomeni. Če si eden izmed njih in bi rad izvedel več o tej temi, ti svetujem knjigo Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija. Knjiga, ki jo je napisal Assange sam, a je nato ni želel izdati. »K sreči« je to naredila založba in nam podarila vpogled v eno izmed najbolj kontroverznih oseb našega časa.

Če bi želeli gospoda Assangea opisati tako, da bi ga lahko razumeli, bi potrebovali knjigo. In ravno zato svetujem, da v času, ko smo vsi doma, naročiš to knjigo in jo začneš brati. Na kratko pa bi lahko o njem povedali nekako takole. Je novinar, aktivist, programer, heker in predstavnik Wikileaksa. No, vsaj bil je. Začelo se je z idejo leta 1999, nadaljevalo pa v celotnem prejšnjem desetletju. Razkritje več kot 250 tisoč tajnih diplomatskih depeš in podatkov, ki so stresli svet in poslali Assangea v boj z oblastmi.

V knjigi spremljamo njegove prve spomine o življenju v Avstraliji in o njegovi mami. Spremljamo ga skozi njegovo odraščanje in oboževanje računalnikov. Doživimo prvo aretacijo in prvi sodni proces. In tisto, po kar smo prišli vsi: začetki ideje Wikileaks. Knjiga je čudovit vpogled v življenje ene najpomembnejših osebnosti našega časa. Je vpogled v življenje človeka, ki je zamajal cel svet. Države so se bale enega posameznika, ker je imel v svojih rokah znanje o marsičem. In pokaže nam, kako hitro gre lahko človek iz svetovnega heroja v ikono terorista. Je bil Assange novodobni odrešenik ali kiberterorist? Je bil posiljevalec ali borec za svobodo?

Neavtorizirana avtobiografija
Neavtorizirana avtobiografija

Knjiga bi morala biti obvezno branje

Knjigo bi moral prebrati vsak, ki se mu vsaj malo sanja o vladanju, korupciji, svobodi in besedi. Torej, morali bi jo prebrati vsi. Svoboda govora je eno izmed temeljnih načel našega obstoja. A s tem dogodkom se je pojavilo tudi vprašanje, koliko svobode govora sploh imamo? Ker pa je bil Assange po poklicu novinar, se spet pojavi večno vprašanje: Kako daleč lahko gre novinar v svojem delu, čeprav dela v dobro ljudstva? To je knjiga o boju proti korupciji in o pomenu pisane besede. O človeku, ki ga bomo začeli dovolj ceniti prepozno. Kot to storimo pri mnogih drugih velikih osebnostih.

Julian Assange: Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija, prevedel Erik Majaron, Založba Sanje, 320 strani.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZvočnik Huawei Sound X zvok ponese v nove višave
Naslednji članekSo grafiti umetnost?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.