So grafiti umetnost?

Grafiti obstajajo že tisoče let in že tisoče let se poraja diskusija, ali so umetnost ali vandalizem? Grafiti lahko med drugim predstavljajo identiteto, moč, satiro, hkrati pa so povezani z uničevanjem.

Definicija grafitov in ilegalnosti

Grafiti so risbe, napisi ali slike na javni površini (največkrat na zidu), narejeni s kredo, ogljem ali sprejem. Ilegalni so le, kadar so naslikani na zasebno lastnino in brez dovoljenja, kar pomeni, da je njihovo ustvarjanje v tem primeru nesprejemljivo, napačno. To pa še ne pomeni, da niso umetnost.

Grafiti NISO umetnost in zakaj

Nekateri ljudje verjamejo, da so grafiti vandalizem, ker jih vidijo kot uničevanje tuje lastnine. Ti ljudje postavljajo vprašanja, kot so: zakaj grafiti umetniki za grafite ne uporabljajo platna, zakaj morajo uničevati javno lastnino? Eden glavnih argumentov je, da naj bi bila umetnost narejena na lastnikovi posesti z njegovim dovoljenjem, če le ta to hoče. Samoizražanje ne bi smelo biti uničevanje tuje lastnine.

Grafiti SO umetnost in zakaj

Na drugi strani se ljudje delijo. Verjamejo, da so grafiti umetnost, razlikujejo pa se v odnosu do legalnosti.

Nekateri verjamejo, da čeprav so grafiti umetnost, morajo biti narejeni legalno in ne bi smeli zanemariti vseh grafitov kot umetnosti, zaradi nekaterih, ki so ilegalni.

Druga skupina grafite zagovarja kljub vsemu. Pravijo, da je ilegalnost del te ulične umetnosti, del umetnikovega izražanja, podobno kot punk rock in skateboarderji – grafiti so del subkulture, ki se upira proti normalnosti in se izraža bolj kot neki odraz.

Spet tretji sploh želijo legalnost ločiti od umetnosti. Menijo, da ta diskusija ni relevantna. Ne glede na to, ali so legalni ali ilegalni, konec koncev so še vedno umetnost.

Berlinski zid in Banksy

Berlinski zid danes velja za največje platno na svetu. Leta 1980 je bil zid prenovljen, tokrat zgrajen v višini štirih metrov. Na njem so ustvarjali umetniki celega sveta, sedaj pa v Berlin privablja množice turistov. Zahodni del zidu je bil popolnoma porisan, medtem ko je vzhodni del zaradi prepovedi približevanja ostajal siv. Leta 1990 pa so bili v Berlin povabljeni umetniki celega sveta, da so porisali še prazni vzhodni del, kot prikaz svetlejše prihodnosti.

del porisanega Berlinskega zidu

Še en poznan primer grafitov kot umetnosti so Banksyjeva dela. Ta združujejo satirično ulično umetnost v povezavi s črnim humorjem. Njegova dela so ilegalna, a so čez leta dobila toliko slave, da so sedaj celo zaščitena. Banksy je edini grafiti umetnik, katerega dela ostajajo. Zakaj? Odgovor se skriva v denarju. To pa spet odpira novo vprašanje, o katerem bi se še dalo pisati.

Večna diskusija

Strinjali se verjetno nikoli ne bomo vsi, zapuščam pa te s tole mislijo: Umetnost je lepota in ta je v očeh opazovalca.

Prejšnji članekAssangeva avtobiografija nam daje vpogled v njegovo razmišljanje in v Wikileaks
Naslednji članek☑️ KVIZ: Kateremu liku iz serije The Big Bang Theory si najbolj podoben?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.