Atlas rahločutnega moškega nas popelje po celem svetu

V času, ko so naša potovanja omejena, je lepo brati o daljnih mestih, državah in poteh. Uživati v gledanju slik iz naših preteklih potičnic, dokumentarnih filmih in branju knjig. In prav tu se v zgodbo vključi Atlas rahločutnega moškega. Naj te naslov ne zavede, saj je kljub svoji rahločutnosti več kot to. Christoph Ransmayr je na podlagi svojih potovanj in srečanj z ljudmi tamkajšnjih krajev sestavil zgodbo pripovedi. Te zgodbe te bodo odpeljale kamor boš želel.

Atlas rahločutnega moškega ni le navaden atlas

Atlas rahločutnega moškega je edinstvena, iz sedemdesetih epizod sestavljena pripoved, ki bralca popelje po celinah in morjih, skozi čase in obmorske pokrajine, a tudi v nevsakdanje intimne prostore vsakdanjega evropskega sveta. Avtor začenja zgodbe z »videl sem« in v njih opiše, kar vidi nekdo, ki gleda z notranjim očesom in vidi tudi tisto, kar bi bilo za druge nevidno: nenavadne podobe in pripetljaje v senci vulkanov na Javi, na ledeni Arktiki, na brzicah Mekonga, na poljih smrti v Laosu in Kambodži, na himalajskih prelazih in »odčaranih« otokih Južnega morja, a tudi pomorske drame, kakršna je kronika upora na ladji Bounty.

V Atlasu Christopha Ransmayrja je zbranih sedemdeset kratkih zgodb. Čar te knjige je, da jo prav zaradi številčnosti zgodb lahko brez težav bereš več dni, tednov ali mesecev. Vsaka posamezna zgodba stoji zase in te popelje v svojo deželo, k svojim ljudem in k svojim dogodivščinam, ki so včasih vesele, včasih tragične, a vedno napolnjene s prav posebnim elementom našega sveta.

Christoph Ransmayr: Atlas rahločutnega moškega, prevedel Štefan Vevar, 420 strani, založba Beletrina.

Avtor že v predgovoru pove, da bo pripovedoval le o krajih kjer je živel ali jih obiskal. Pripoveduje izključno o krajih, v katerih je živel, jih prepotoval ali prehodil, in izključno o ljudeh, ki jih je tam srečal, ljudeh, ki so mu, kakor pravi, pomagali, ga varovali, ogrožali, reševali ali ljubili. Kot zemljevidi dežel se epizode druga za drugo zvežejo v knjigo sveta, ki kartografira življenje in smrt, srečo in usodo. Izjema je le en kraj, ki ga opiše s pomočjo svoje žene, ob čemer začutimo njegovo neizmerno ljubezen do nje.

Potovanje skozi knjige
Potovanje skozi knjige

Potovati skozi knjigo je čudovita stvar

Naše srce bo čutilo tudi tisto, kar naše oči za zdaj še ne vidijo, a nam to zgodbe pošiljajo skozi svoje besede. Opisani daljni kraji se še nikoli niso zdeli tako blizu kot v Atlasu rahločutnega moškega. Tako intimne opise krajev lahko ustvarijo le redki in več kot očitno je Ransmayr med njimi.

Atlas je knjiga o potovanjih, ki jih želi izkusiti čisto vsak bralec. Med branjem smo tako med ljudmi tega kraja, slišimo njihove besede, stopamo po njihovih korakih in čutimo njihove gibe. Po prebranem pa uvidimo, kako lepo je potovati in videti različne kotičke sveta. Z nekaterimi zgodbami se lahko zbudi tudi želja po potovanju v ta kraj, čeprav ni na »bucket-listu«. To uspe redkim, a ko uspe, je to potrebno prebrati in doživeti.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekCenter za pomoč mladim išče prostovoljce
Naslednji članekIzgubljena generacija ne bo več tiho: »Študenti še obstajamo!«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.