Izgubljena generacija ne bo več tiho: »Študenti še obstajamo!«

V zadnjem času so javnost pretresli podatki o NIJZ-jevi raziskavi, ki je pokazala, da 89 % študentov v času epidemije opaža pri sebi znake anksioznosti in depresije, kar četrtina vprašanih študentov pa razmišlja o samomoru. Rezultati raziskave odsevajo kruto realnost, v katero smo študentje pahnjeni že več kot eno leto. Nikakor ne gre oporekati dejstvu, da smo ravno mi ena izmed najbolj zapostavljenih družbenih skupin v tej krizi.

»Po enem letu ponavljajočih se zaprtij javnega življenja smo ostali brez perspektive za prihodnost, saj nam je bil s popolnim zaprtjem fakultet študij v pomembnem vidiku onemogočen. Lahko rečemo, da smo izgubljena generacija.«

S temi besedami se začenja Poziv študentske skupnosti Vladi RS in Ministrstvu za izobraževanje na temo študentske problematike. Poziv je nastal na pobudo iniciative Študenti še obstajamo, ki združuje vse najpomembnejše organe vseh slovenskih univerz: študentske svete, študentske svete stanovalcev, študentske organizacije, Zvezo študentskih klubov Slovenije, svet ŠOLS ter istoimensko samoorganizirano Facebook skupino, ki je nastala na prejšnji teden in trenutno šteje že čez 5 tisoč članov.

»Le vkup, le vkup, študentska gmajna!«

Študentje smo v veliki večini trdno odločeni, da ne bomo več tiho. Ukrepi, ki so bili uvedeni pred več kot enim letom, so nam do samih temeljev onemogočili kvaliteten študij in psihosocialni razvoj. Neizbrisnim posledicam, ki jih je preteklo leto pustilo na trenutni generaciji študentov, skorajda ni videti konca – vlada pa je s svojimi minimalnimi posegi samo popraskala vrh ledene gore. Celotna slovenska študentska skupnost zato v pozivu vladi, ki je bil objavljen 15. aprila, postavlja 10 jasnih zahtev:

 • ustrezen dialog s študenti s strani vlade in ministrstev,
 • čimprejšnje odprtje fakultet v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa,
 • izvajanje vseh praktičnih delov študijskih programov in izpitov že v črni fazi,
 • ustrezno finančno in psihološko pomoč študentom,
 • omogočanje bivanja v študentskih domovih večjemu številu študentov (tistim, ki doma nimajo pogojev za študij),
 • podaljšanje pravice do subvencioniranega bivanja v študentskih domovih,
 • podaljšanje študentskega statusa za tiste, ki jim je epidemija preprečila, da bo opravili študijske obveznosti,
 • zamrznitev štipendij,
 • primerno obravnavo tujih študentov v času epidemije,
 • natančen načrt za izvedbo naslednjega študijskega leta.

  Študenti v predavalnici z maskami.
  Foto: Luka Cjuha.

Rezultati o duševnih stiskah študentov… napihnjeni?!

V petek, 16. aprila, so se predstavniki iniciative Študenti še obstajamo srečali s predstavniki NIJZ in Ministrstva za izobraževanje. Predstavniki iniciative so v objavi na Facebook skupini povzeli vsebino sestanka, kjer so zapisali tudi, da predstavniki MIZŠ menijo, da so številke o slabem duševnem stanju študentov pretirane, čemur se je iniciativa odločno uprla in zanikala diskreditacijo stisk med študenti. Vladnim predstavnikom so ponudili nekatere konkretne rešitve (uvedba hibridnega sistema na fakultetah, nujnost psihosocialne podpore za študente, pravočasno obveščanje), prosili pa so jih tudi za več zaupanja do nas mladih, ki smo dovolj odgovorni, da se držimo ukrepov za zajezitev širjenja virusa ob vrnitvi. Obljubljeno je bilo, da bodo zahteve posredovane vodilnim, če bo to obrodilo sadove, pa bomo videli kmalu.

Včeraj je bila na Facebook strani Študenti še obstajamo objavljena tudi peticija za takojšnje reševanje študentskih problematik.

26 % anketiranih študentov proti vrnitvi v predavalnice

Kljub enotnemu nastopu slovenske študentske skupnosti pa seveda vsi študenti ne podpirajo zahtev po vračanju na fakultete. Zaradi različnih okoliščin nekaterim študij in delo od doma ustrezata bolj, kot če bi v trenutnih pogojih študij potekal v živo. Iniciativa Študenti še obstajamo zato že nekaj dni zbira mnenja slovenskih študentov v raziskavi o željah in mnenjih študentov. Prizadevajo si, da bi anketo rešilo čim več študentov, saj bodo le z reprezentativno raziskavo lahko zastopali mnenje večine študentov. Trenutni rezultati anket kažejo, da si vrnitve na fakultete želi 74,40 % študentov. Anketo lahko tudi ti rešiš na tej povezavi.

Prejšnji članekAtlas rahločutnega moškega nas popelje po celem svetu
Naslednji članekZemljevidi Petal vas bodo vedno pravočasno pripeljali na cilj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.