Atomske navade za boljše življenje

Si že sit tega, da si vsako leto znova zadaš novoletne zaobljube, a se jih nato nikoli ne držiš? Si želiš vzeti življenje v svoje roke, pa ne veš kje začeti? Avtor uspešnice Atomske navade James Clear v knjigi obravnava prav to: kako na najlažji možen način pridobiti nove navade (in jih na dolgi rok tudi obdržati!).

Atomske navade so majhne navade, ki jih ponavljamo vsak dan in ki na koncu prinesejo velike spremembe in izjemne rezultate. Kajti tudi če se vsak dan izboljšaš samo za 1 %, boš na koncu leta skoraj 37 % boljši, kot si bil, ko si z navado začel. Preobrazba poteka počasi, zato moramo pri navadah vztrajati – a avtor zagotavlja, da je pot vredna končnega dosežka, kar je boljše, srečnejše in olajšano življenje.

Atomic Habits: How to Get 1% Better Every Day - James Clear

Zakaj tvoje zaobljube vedno propadejo?

Vsakič znova poskušaš uresničiti svoje zaobljube, a vedno pogrneš. In navsezadnje nehaš vztrajati. Avtor James Clear je najpogostejše napake, ki jih storimo pri uvajanju novih navad, razporedil v štiri kategorije oz. »težave«, kot jih imenuje sam.

 1. Prva težava je, da imajo zmagovalci in poraženci enake cilje. Pri tem nudi primerjavo z vrhunskimi športniki: vsi imajo isti cilj – biti najboljši, osvojiti zlato kolajno – a le redkim to uspe. Zakaj? Ker je od cilja pomembnejši sistem navad, s katerimi ga lahko dosežemo.
 2. Druga težava je, da je izpolnitev cilja le trenutna sprememba. Če želimo izgubiti nekaj kilogramov in gremo na restriktivno dieto, bomo težo res izgubili, a bomo kilograme tudi takoj pridobili nazaj, ko z dieto prenehamo. Težava pri apliciranju navad je, da večinokrat ljudje »zdravimo« simptom, ne pa vzroka. Če s sistemom navad spremenimo svoje prehranjevalne navade, nam nikoli več ne bo treba iti na restriktivno dieto. Zato avtor pravi, da je težave treba reševati na ravni sistemov, ne pa na podlagi začasnih rešitev.
 3. Tretja težava je, da cilji omejujejo našo srečo. Ne smemo omejevati naše sreče na takrat, ko bomo cilj dosegli. Avtor pravi, da se moramo zaljubiti v proces, namesto v rezultat ter tako bomo zadovoljni vsakič, ko bomo opazili, da sistem deluje.
 4. Četrta težava pa je, da so naši cilji v nasprotju z dolgoročnim napredkom. Če smo preveč osredotočeni na cilj, lahko povzročimo jojo učinek. Takoj ko dosežemo svoj cilj, z navado prenehamo in moramo nato čez nekaj mesecev znova začeti z njo, kar je pa seveda težje, kot če bi z navado nadaljevali po dosegu cilja. »Pri zastavljanju ciljev je namen zmagati v igri. Pri postavljanju sistemov pa je namen nadaljevati igro.«

Kako doseči, da navada postane del našega vsakdanjika?

atomske navadeAvtor v knjigi plastično predstavi rešitve za vse naše zagate. Ne ovinkari, temveč pove direktno, kaj moramo spremeniti, da dosežemo svoje cilje. Atomske navade so priročnik, s pomočjo katerega boš (ob upoštevanju avtorjevih nasvetov) lahko zmanipuliral svoje možgane in samega sebe v opravljanje navad, ki so se ti nekoč zdele mučne.

Avtor pridobivanje navad razdeli v štiri sklope:

 1. Dražljaj.
 2. Hrepenenje.
 3. Odziv.
 4. Nagrada.

Pridobimo pa jih lahko z manipulacijo z naslednjimi štirimi zakoni:

 1. Navada naj bo opazna.
 2. Navada naj bo privlačna.
 3. Navada naj bo lahka.
 4. Navada naj me zadovolji.

V knjigi je vsak sklop podrobno obravnavan in podkovan s primeri iz vsakdanjika ter rezultati znanstvenih raziskav. Vsak sklop je razdeljen na več poglavij, ki temeljito odpravljajo vsakršni izgovor in dvom, ki se ti bo morda pojavil ob branju uspešnice. Tako da po branju res ne boš več imel izgovora, zakaj še nisi začel uresničevati svojih sanj.

Atomske navade: James Clear, založba Miš, 288 strani.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Prejšnji članekPoučni podcasti za mrzle zimske dni
Naslednji članekKaj kaže ura sodnega dne?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.