Kaj kaže ura sodnega dne?

Organizacija Bulletin of the Atomic Scientists, ki bdi nad uro usodnega dne (Doomsday Clock), je sporočila, da kazalci na simbolni uri še vedno kažejo sto sekund do polnoči. Premika na bolje ni zaradi številnih groženj – od pandemije covida-19 do jedrskega orožja in podnebnih sprememb.

Ura sodnega dne je simbolična številčnica, na kateri so ponazorjene nevarnosti, ki prežijo na planet in človeštvo. Čas je prikazan v minutah do polnoči, kjer polnoč predstavlja »pogubno uničenje«. Odločitev o premikanju kazalcev je v rokah članov posebnega odbora neprofitne organizacije, ki jo je leta 1945 z namenom osveščanja o nevarnostih jedrskega orožja ustanovila skupina znanstvenikov. Odbor trenutno šteje 13 Nobelovih nagrajencev.

Ura je zaživela leta 1947, ko so njeni kazalci kazali sedem minut do polnoči. Najdlje od polnoči so bili nastavljeni leta 1991, po koncu hladne vojne, ko so bili oddaljeni sedemnajst minut. Kazalci na trenutnem položaju mirujejo od januarja lani.

The Doomsday Clock, explained

Nevarnosti ostajajo

Predsednica organizacije Rachel Bronson je izpostavila trenutno smrtonosno pandemijo kot opomnik na nepripravljenost nacionalnih vlad in mednarodnih organizacij na spoprijetje z resničnimi grožnjami za civilizacijo – jedrskim orožjem in podnebnimi spremembami.

Člani organizacije so med drugim priporočili, naj ZDA in Rusija podaljšata pogodbo o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi Start in naj se ZDA vrnejo k jedrskemu dogovoru z Iranom. Vlade, tehnološke velikane in medijske organizacije so pozvali k sodelovanju pri iskanju »praktičnih in etičnih načinov za boj proti napačnim informacijam in dezinformacijam na spletu«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekAtomske navade za boljše življenje
Naslednji članekVse, kar morate vedeti o študiju psihologije na SFU Lj – intervju z doc. dr. Andreja Poljanec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.