Vse, kar morate vedeti o študiju psihologije na SFU Lj – intervju z doc. dr. Andreja Poljanec

Kako dolgo že poteka študij psihologije na SFU Ljubljana?

S študijem Psihologije smo na ljubljanski podružnici Fakultete za psihologijo, Univerze Sigmunda Freuda na Dunaju začeli jeseni 2018. V letu 2021/22 bomo tako vpisali že četrto generacijo, obenem pa bomo tudi prvič ponudili vpis na magistrsko stopnjo študijskega programa Psihologija.

Kakšni pa so pogoji za vpis na študij Psihologije na SFU Ljubljana?

Pogoji za vpis na dodiplomski program so opravljena splošna matura, motivacijsko pismo in življenjepis ter udeležba na uvodnem seminarju, kjer imamo delavnice iz psiholoških vsebin. Na magistrski študij se lahko vpišejo študentje z diplomo iz psihologije ali tisti, ki imajo zaključeno vsaj 1. bolonjsko stopnjo, katere druge sorodne smeri. Pogoj, da lahko taki kandidati vložijo vlogo za odobritev in določitev diferencialnega programa, ki je pogoj za vpis na magistrski študij Psihologije, je, da zaključen sorodni študij na 1. bolonjski stopnji vsebuje najmanj 50 KT psiholoških vsebin.

Ali je študijski na SFU Ljubljana primerljiv z drugimi študijskimi programi Psihologije v Sloveniji?

Program sam je sicer nekoliko drugačen, sodoben in zelo zanimiv. Študij pa je primerljiv v smislu, da gre za splošni študij psihologije, da poteka po bolonjski shemi 3 + 2 ter da je program akreditiran. Akreditacija za program SFU je odobrena s strani Avstrijske komisije za kakovost študija (AQ Avstrija). Študenti pridobijo avstrijsko diplomo. Za uporabo diplomske listine na trgu dela v Sloveniji se lahko listino vloži v postopek vrednotenja izobraževanja na ENIC-NARIC centru, ki izda mnenje o izobraževanju informativno-svetovalne narave.

V čem se torej program Psihologije na SFU razlikuje od drugih študijskih programov psihologije?

Poleg teoretičnih in metodoloških znanj omogočamo študentom konstanten osebnostni razvoj prek vaj iz samozavedanja, moderiranja, tehnik vodenja pogovora, kjer se učijo konkretnih veščin in spretnosti, ki so nujne za kvalitetno opravljanje poklica psihologa na različnih področjih dela. Posebnost je tudi ta, da se lahko že v drugem letniku dodiplomskega programa odločijo za opravljanje prakse in na ta način zgodaj pridejo v stik s psihologi na terenu.

Kaj pa pomeni študirati na tuji univerzi, v središču Ljubljane?

Študenti, ki vpišejo program Psihologija na SFU Ljubljana, pridobijo status študenta v tujini in so zavarovani. Študij v celoti poteka v prostorih SFU Ljubljana v centru Ljubljane, na Trubarjevi cesti 65. V časih karantene v povezavi z epidemiološko situacijo zaradi Covida-19 pa smo študijski proces preselili na splet. Študentje SFU Ljubljana z zaključkom študija prejmejo avstrijsko diplomo.

Imajo pa npr. študentje SFU lepo priložnost, da lahko določene predmete poslušajo v angleščini, saj na matični fakulteti na Dunaju poleg programa v nemščini poteka tudi mednarodni program Psihologije, ki se v celoti izvaja v angleščini. Študentje tako lahko nekatere izbrane predmete poslušajo ali se udeležijo izmenjave tudi na drugih podružnicah SFU – najlažje na Dunaju.

Ali nam lahko na kratko opišete, kako poteka študij na SFU Ljubljana?

Predavanja potekajo od oktobra do okvirno konca maja, potem sledijo izpitna obdobja. Predavanja so na urniku v popoldanskih terminih, v povprečju trikrat na teden ter ob sobotah. Na ta način lahko na SFU Ljubljana študirajo tudi študentje, ki želijo študirati ob delu.

Kakšni pa so študijski izzivi v času razmer covida-19?

Izzivov je bilo sprva precej in so bili za vse strani povsem novi. Po eni strani smo veseli te izkušnje, saj smo se kot celotna ekipa, skupaj s študenti, zelo dobro in hitro reorganizirali. Sedaj, menimo, da smo se marsikatere prilagoditve že kar dobro navadili. V tem kriznem obdobju večinoma uporabljamo platforme Microsoft Teams, za izpite uporabljamo tudi Moodle in še kakšnega od podobnih programov. Izvajajo se vse predavateljske ure, da študentje v tem obdobju, ko so prikrajšani za mnoge druge stvari, nimajo tudi deficita pri izvedenih urah predavanj in vaj.

Kakšne so prednosti in pomanjkljivosti učenja na daljavo?

Čisto iskreno, v glavnem večinoma že vsi pogrešamo druženje v živo, sproščenost v predavalnicah in upamo, da bomo kmalu nazaj v študijskih klopeh. Prednost, ki jo opažamo, pa je predvsem za študente, ki živijo v oddaljenih krajih, saj je takšen način izvedbe študija na daljavo časovno in ekonomsko lahko ugoden.

Na kaj ste še posebej ponosni?

Kot eno od zelo pozitivnih stvari vidimo tutorske skupine, kjer študenti rešujejo morebitne težave, evalvirajo, se družijo, starejši oz. študentje višjih letnikov pomagajo študentom nižjih letnikov pri razumevanju študijskega procesa, zahtev, učijo se poslušanja različnih mnenj in drug drugega. Izkušnje, ki jih pridobijo na takih srečanjih, imajo za psihologe velik pomen.

Končen komentar?

Biti psiholog je zanimiva in pestra kombinacija neprenehnega razvoja samega sebe ter svetovanja in pomoči ljudem na njihovi življenjski poti.

Vabljeni k vpisu v študij Psihologije na SFU Ljubljana!

Doc. dr. Andreja Poljanec, vodja študijskega programa Psihologija na SFU Ljubljana

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekKaj kaže ura sodnega dne?
Naslednji članekFakulteta za dizajn – kreativnost in inovativnost za boljši jutri!
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.