Avdio knjige niso za lenuhe

Knjižni snobi, ki za pravo knjigo štejejo zgolj tako s trdo platnico, vihajo nosove nad priljubljenostjo avdio oziroma zvočnih knjig. To pa že ni pravo branje! Res je precej drugačno, vendar je končni izid enak – uživamo v literaturi in zgodbah, ki jih ta ponuja. In na koncu je to vse, kar šteje. Da uživamo v zgodbah in si širimo obzorja.

Zvočne knjige so v porastu, kar je logično, glede na to, da nam vedno primanjkuje časa. Zelo enostavno je vtakniti slušalke v ušesa in poslušati knjigo, medtem ko smo na avtobusu, pospravljamo ali hodimo. Glede obvladovanja časa so tako odlična izbira. Tudi niso samo za lenobe, ker jih največ poslušajo ravno knjižni molji. 

Imajo pa tudi druge prednosti. Za tiste, ki poslušamo zvočne knjige v tujem jeziku, nam te pravzaprav pomagajo pri učenju in razumevanju jezika. Za dislektike so super izbira, ker jim branje povzroča težave. Da ne omenjamo slepih in slabovidnih.

Zvočne knjige pa pomagajo tudi pri ohranjanju koncentracije in izboljšanju spomina. Poslušati moramo res pozorno, da lahko sledimo zgodbi. Na začetku je to mogoče malo težje, ampak se lahko hitro navadimo. Prav tako pomagajo izboljšati razpoloženje in tako pozitivno vplivajo na duševno zdravje.

S katerimi zvočnimi knjigami naj začnem?

  • K. Rowling: zbirka Harry Potter – Stephen Fry, ki bere knjige, je fantastičen, ob glasu gospe Weasley in hišnega vilinca Trapetsa se boš začel na glas smejati.
  • Seanan McGuire: zbirka Wayward Children – gre za moderne pravljice, ki so tudi precej kratke, tako da eno knjigo lahko praktično poslušaš v enem dnevu.
  • Janice Hadlow: The Other Bennet Sister – za oboževalce Prevzetnosti in pristranosti je tole obvezno branje – govori namreč o pozabljeni sestri Mary.
  • Tara Westover: Educated – resnična zgodba o odraščanju v družini, ki se je pripravljala na konec sveta.
  • Anna-Marie Crowhurst: The Illumination of Ursula Flight – feminističen zgodovinski roman, ki ti bo popestril deževne jesenske večere.

Ponudba slovenskih knjig

Tudi v Sloveniji imamo na voljo izposojo zvočnih knjig na aplikaciji Audibook. Če nisi dovolj spreten v angleščini, ti tako priporočamo uporabo te aplikacije. Če bi pa rad izboljšal svoje znanje angleškega jezika, je dobro začeti z otroškimi knjigami, da se navadiš jezika in pridobiš besedni zaklad.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPasti pri študentskem delu: pravice in nadomestila
Naslednji članekArktika ni bila tako vroča že tri milijone let
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.