Biografija Zelenski je izšla v slovenskem prevodu

V slovenščini je izšla biografija Zelenski o ukrajinskem predsedniku
V slovenščini je izšla biografija Zelenski o ukrajinskem predsedniku

Na 272 straneh je izšel slovenski prevod biografske knjige Zelenski, ki jo je napisal Sergij Rudenko. Biografijo o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem je bila v treh letih že večkrat posodobljena, zdaj pa je končno izšla tudi v slovenščini.

Zelenski, biografija ukrajinskega predsednika

Knjigo je izdala Založba Učila oziroma knjigarna Felix, pri kateri jo je moč dobiti v njihovi Knjigi meseca. Katere informacije o knjigi so znane?

»Tri leta potem, ko je bil politični novinec Volodimir Zelenski izvoljen na najvišji položaj v Ukrajini, je bil pahnjen v vlogo voditelja v obdobju vojne. Nekdanji komik je postal zaščitni znak pogumnega in krvavega boja svoje države proti surovemu zavojevanju.

Zelenski se je rodil judovskim staršem v osrednji Ukrajini, leta 2019 pa se je potegoval za položaj predsednika z obljubo, da bo obnovil zaupanje v polotiko. Po prepričljivi zmagi je navdušenim podpornikom povedal: »Nikoli vas ne bom razočaral.« Seveda ni mogel vedeti, da bo moral svojemu ljudstvu služiti v najzahtevnejših okoliščinah, kar si jih je mogoče zamisliti, ter se boriti za golo preživetje svoje države v najhujši vojni na evropskih tleh po letu 1945.

Zelenski v vlogi voditelja, ki se upira proti ruski agresiji, navdihuje vse, ki so proti groznemu nasilju, ki smo mu priča v Ukrajini.

Ta zgodba razkriva njegovo oosupljivo zgodbo.«

Volodimir Zelenski je ukrajinski predsednik od leta 2019
Volodimir Zelenski je ukrajinski predsednik od leta 2019 Foto: on marca

Avtor Sergij Rudenko je politični komentator in novinar

Sergij Rudenko je avtor biografije o Zelenskem, ki je v originalu izšla leta 2020, vmes pa je bila že večkrat posodobljena, Rudenko je drugače znan ukrajinski novinar in politični komentator, ki je napisal že več knjig o ukrajinski politiki.

Ocena biografije Zelenski

»Vojna pomeni kaos – tako v življenju države kot voditelja. V tem razdejanju so Ukrajinci imeli srečo z voditeljem. Kot je gospod Rudenko zapisal ob koncu, ima človek, ki je bil vidno živčen v svojih diplomatskih začetkih, naivnež in klovn, zdaj državniško izkušno, s katero se ne more kosati noben sodoben zahodni voditelj niti si tega ne želi,« so zapisali pri reviji The Economist.

Na strani GoodReads ima knjiga v angleškem jeziku oceno 3,34.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj puhaste palačinke na svetu: Recepti
Naslednji članekNika Kovač postala predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.