Biografija Zelenski je izšla v slovenskem prevodu

V slovenščini je izšla biografija Zelenski o ukrajinskem predsedniku
V slovenščini je izšla biografija Zelenski o ukrajinskem predsedniku

Na 272 straneh je izšel slovenski prevod knjige Zelenski, ki jo je napisal Sergij Rudenko. Biografijo o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem je bila v treh letih že večkrat posodobljena, zdaj pa je končno izšla tudi v slovenščini.

Zelenski, biografija ukrajinskega predsednika

Knjigo je izdala Založba Učila oziroma knjigarna Felix, pri kateri jo je moč dobiti v njihovi Knjigi meseca. Katere informacije o knjigi so znane?

»Tri leta potem, ko je bil politični novinec Volodimir Zelenski izvoljen na najvišji položaj v Ukrajini, je bil pahnjen v vlogo voditelja v obdobju vojne. Nekdanji komik je postal zaščitni znak pogumnega in krvavega boja svoje države proti surovemu zavojevanju.

Zelenski se je rodil judovskim staršem v osrednji Ukrajini, leta 2019 pa se je potegoval za položaj predsednika z obljubo, da bo obnovil zaupanje v polotiko. Po prepričljivi zmagi je navdušenim podpornikom povedal: »Nikoli vas ne bom razočaral.« Seveda ni mogel vedeti, da bo moral svojemu ljudstvu služiti v najzahtevnejših okoliščinah, kar si jih je mogoče zamisliti, ter se boriti za golo preživetje svoje države v najhujši vojni na evropskih tleh po letu 1945.

Zelenski v vlogi voditelja, ki se upira proti ruski agresiji, navdihuje vse, ki so proti groznemu nasilju, ki smo mu priča v Ukrajini.

Ta zgodba razkriva njegovo oosupljivo zgodbo.«

Volodimir Zelenski je ukrajinski predsednik od leta 2019
Volodimir Zelenski je ukrajinski predsednik od leta 2019 Foto: on marca

Avtor Sergij Rudenko je politični komentator in novinar

Sergij Rudenko je avtor biografije o Zelenskem, ki je v originalu izšla leta 2020, vmes pa je bila že večkrat posodobljena, Rudenko je drugače znan ukrajinski novinar in politični komentator, ki je napisal že več knjig o ukrajinski politiki.

Ocena knjige Zelenski

»Vojna pomeni kaos – tako v življenju države kot voditelja. V tem razdejanju so Ukrajinci imeli srečo z voditeljem. Kot je gospod Rudenko zapisal ob koncu, ima človek, ki je bil vidno živčen v svojih diplomatskih začetkih, naivnež in klovn, zdaj državniško izkušno, s katero se ne more kosati noben sodoben zahodni voditelj niti si tega ne želi,« so zapisali pri reviji The Economist.

Na strani GoodReads ima knjiga v angleškem jeziku oceno 3,34.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek2 recepta za najbolj puhaste palačinke na svetu
Naslednji članekNika Kovač postala predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.