Najbolj puhaste palačinke na svetu: Recepti

pancake with strawberry
Foto: karinsasaki iz iStock

Marsikomu navsezgodaj zjutraj paše nekaj sladkega. Nekaj, kar nam požene kri po žilah, nas energizira in izboljša razpoloženje. Prava in najlažja izbira za nekaj takega so definitivno palačinke. Pri tem pa je najtežje najti recept, ki se ga je vredno držati. Spodaj se lotimo dveh tipov puhastih palačink in sicer Japonskih souffle palačink ter Ameriških flapjack palačink.

1. Ameriške flapjack palačinke

Yeast pancakes on a plate, copy space. Concept of the traditional dish of the Russian Maslenitsa week (Maslenitsa).
Foto: SMarina iz iStock

Najprej je zelo pomembno, da kupiš najboljši javorjev sirup na trgu. Tega uporabiš kot nadev na palačinkah. Če pa si pripravljen na stopnjo višje ga lahko zakadiš. To storiš tako, da ga zliješ v posodo, to pokriješ s plastično folijo in skozi odprtino povežeš dimno pištolo. Tako ustvariš prijeten vonj, ki spominja na sproščeno taborniško vzdušje. Če dimne pištole nimaš in se ti ta korak zdi nepotreben ga seveda lahko preskočiš.

Če se torej lotimo tradicionalnih ameriških flapjack palačink začnemo tako, da v posodi zmešamo eno jajce in 380 gramov mleka. V posebni posodi pa 300 gramov večnamenske moke, 60 gramov kristalnega sladkorja, štiri grame drobne morske soli, en gram sode bikarbone in 12 gramov pecilnega praška. Vse skupaj premešaj! Ko končaš tej mešanici dodaj še drugo mešanico z jajci in 20 gramov topljenega masla. Mešaj dokler ni vse mehko in gladko (nič hudega, če je v zmesi nekaj grudic). Naj testo počiva pet minut, vmes pa pogrej ponev proti prijemanju na neki srednji temperaturi z oljem v spreju ali nesoljenim maslom.

Ko je ponev dovolj vroča nanjo nanesi za četrtino napolnjene zajemalke testa. Naredi toliko kupčkov, kot je prostora na ponvi in počakaj dve do tri minute oziroma dokler niso palačinke zlato-rjave na dnu. Situacijo lahko ocenjuješ na podlagi mehurčkov, ki se delajo na vrhu ali pa na podlagi trdote testa. Ko oceniš, da je dovolj, jih za dve do tri minute (dokler niso zlato-rjave) obrneš še na drugo stran. Isto ponoviš s preostalim testom. Ko končaš dodaš javorjev sirup in tvoje Ameriške palačinke so pripravljene!

food, pancake, sweet dish
Foto: kasiadziem iz Pixabay

2. Japonske souffle palačinke veljajo za najbolj puhaste palačinke

Beautiful pancake with whipped cream
Foto: KEPI iz iStock

Pri teh moraš biti zelo pozoren, saj lahko hitro pride do napake. Začni z dvema jajcema, ki ju razdeliš v dve posodi – ena je za rumenjake, druga za beljake. K rumenjakom dodaš 14 gramov mleka, tri grame vanilijevega ekstrakta in vse skupaj dobro zmešaš. Ko je mešanica gladka dodaš 30 gramov moke (za torto), tri grame pecilnega praška in en gram drobne morske soli. Ponovno vse sestavine dobro premešaš. V posebni posodi tudi beljake premešaš in ko nastane mehka bela pena, počasi začneš dodajati 35 gramov kristalnega sladkorja, dokler ga ne dodaš v celoti. Bodi previden, da ne pretiravaš z mešanjem.

Zdaj moraš četrtino te mešanice dodati k rumenjakom. Ko se vse dobro poveže dodaš še četrtino in tako nadaljuješ, dokler ti ne zmanjka mešanice z rumenjaki. Nastati mora mehka, nežno rumena mešanica, ki jo dodaš v cevno vrečo ali v plastično vrečo z izrezanim vogalom.

Ponovno pogrej ponev proti prijemanju na nizki temperaturi, dokler ni dovolj vroča. Dodaj olje v spreju in s papirjem izbriši odvečni del. Na ponev iz vrečke izstisni zmes, ki naj te spominja na indijančka (višja in debelejša mora biti od ameriške zmesi). Tu bodi previden in enakomeren, saj zmes lahko hitro usahne. Na prazna mesta v ponvi dodaj vodo, zadevo pokrij s pokrovom in pusti, da se tako kuha pet minut. Ko dvigneš pokrov boš opazil, da se je zmes malce razširila, kar je v redu. Na strjeno zmes na isti način dodaj majhen kupček iz ostale zmesi, ponovno dodaj vodo in pokrij s pokrovom. To kuhaj dodatne dve do tri minute.

Zdaj napoči trenutek resnice, ko moraš palačinko obrniti. S tem, da ta način ni tradicionalen, saj moraš to storiti tako, da se palačinka prevrne na drugo stran. Pri tem ostani miren in nežen. Ponovno dodaj vodo in pokrij vse s pokrovom za dodatne tri do šitri minute. Tudi pri času bodi natančen.

Ko se štoparica ustavi postavi palačinko na krožnik, dodaj stepeno smetano, nekaj masla in veliko posipa s sladkorjem v prahu. Po želji lahko vse skupaj začiniš še z javorjevim sirupom.

Fluffy souffle pancakes with cream and berries on white plate set on wooden table.
Foto: tavan amonratanasareegul iz iStock

Pa dober tek!

Prejšnji članekBrezplačen Outlook za uporabnike računalnikov Mac
Naslednji članekBiografija Zelenski je izšla v slovenskem prevodu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.