Branje za hladne dni

Prihaja tisti čas. Čas zavijanja vetra, opazovanja odpadanja listov in padanja prvih snežink. Čas ko se zlekneš na stol ob oknu s skodelico toplega čaja ali kakava in odpreš debelo, zaprašeno knjigo in se zgubiš v svet, ki ga odkrivaš ob požirkih toplega napitka. Zato smo za vas zbrali par priporočil svetov, katere bi lahko odkrili v teh hladnih dneh.

Gospodar prstanov, Pesem ledu in ognja, Harry Potter (J.R.R.Tolkien, G.R.R. Martin, J.K.Rowling)…

Sedaj je pravi čas za to. Da se spoprimeš z debelimi bukvami, ki so požele uspeh po celem svetu. Da spoznaš junake, katere so tvoji prijatelji opevali ali objokovali. Zgodbe, razdeljene na več delov so odlično čtivo za hladne dni. Zamotijo nas za ure in ure ter nas popeljejo na zanimive dogodivščine, med zasnežene gradove, gigantske bitke in osebno rast junakov.

Poleg tega se jih veliko dogaja v krajih, kjer ni ravno toplo in tako lahko začutimo stisko naših junakov. Pa čeprav je velik razlika med nošenjem prstana skozi zasneženo gorovje ali pa skok v trgovino po še čaja.

Pustolovščina
Pustolovščine po snegu.

Metro 2033 (Dimitri Gluhkovski)

Ali zunaj zavija veter? Ali mraz čutiš tudi v svojem toplem domovanju? Ti želodec kruli? Odlično! Potem poseži po ruski post-apokaliptični uspešnici- Metro 2033. Kmalu se ti bo zdel tvoj dom prav topel, veter nežna sapica in kruleč želodec samo majhna nadloga.

Roman te popelje v post-apokaliptično Moskvo, katere prebivalci sedaj bivajo v brlogih in zapuščenih postajah podzemne železnice. Postaje so osamljene, ljudje živijo od podzemnih gob in trepetajo pred tistim kar živi v temi neosvetljenih železniških tunelov. Malokdo si upa pokukati na površje, saj se mnogi ne vrnejo. Mraz je vsakdanjik, saj nuklearna zima noče prenehati.

Po koncu tega romana boste še z večjo slastjo pojedli toplo juho ali pa spili čaj, za katerega boste hvaležni da ni narejen iz podzemnih gob.

Metro 2033
Mučno življenje v post-apokalipsi.

Otok zakladov (Robert Louis Stevenson)

Sovražiš mraz in sneg? Ti mrzel veter, dež in blato pokvarita dan? Mirovanje doma postane hitro mučno. Sediš ob oknu in si želiš, da bi lahko odjadral nekam topleje? Potem priporočamo, da »odplavaš« v roman Otok zakladov.

Dogajanje te ponese na otoke v toplih krajih, peščene plaže, pragozdove, sinja morja. Pirati, zaklad, enonogi ladijski kuharji in neskončno sinje morje. To je eno najboljših orožji proti dolgočasju hladnih dni. Opozorilo: branje knjige lahko vodi do nagnjenosti dodajanja ruma v čaj in uporabe piratskih kletvic!

Yohoho in steklenica ruma!
Yohoho in steklenica ruma!

Plašč (Nikolaj Gogolj)

Verjetno se spomnimo te pripovedke iz osnovnih in srednjih šol. A sedaj ko nam na vrata in okna trkajo hladni dnevi, bi lahko ponovno obiskali to pripoved. Šele ko nas res začne pošteno zebsti lahko simpatiziramo z ubogim Akakijem in njegovo potrebo po tem, da si privošči topel plašč. Po branju bo tvoj plašč kar naenkrat postal nepogrešljiv.

Zima v mestu
Mestni mraz.

Pravljice

Mogoče pa je čas, da se poneseš v spomin. Spomin, ko so ti najdražji pripovedovali pravljice ob hladnih večerih. Posezi po debeli knjigi pravljic pa naj bodo to pravljice bratov Grimm, slovenske pripovedke in pravljice, Andersenove zbirke ali pa pravljice, ki so pripotovale z onkraj morja. Naj te spomin pogreje na enak način, kakor te je čaj, ki ga je pripravljala babica.

Pravljice
Zimske pravljice.
Prejšnji članekNovi single in videospot: Oj mala
Naslednji članekKo enostavno ne zmoreš več …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.