Ko enostavno ne zmoreš več …

Včasih se mi zdi, da je izgorelost edina težava v duševnem zdravju, ki ti jo je »dovoljeno imeti«. Duševne bolezni in težave v duševnem zdravju še vedno ostajajo tabu. Stigmatizacija ostaja vedno prisotna, prav tako tudi negativen prizvok. Razen, če si izgorel. Ker če si izgorel, pomeni, da si priden in delaven.

Kaj je izgorelost?

Burnout oziroma izgorelost je stanje izčrpanosti, odtujenosti in občutka zmanjšane učinkovitosti ter je rezultat dolgotrajnega (včasih tudi večletnega) občutka pomanjkanja kontrole in soočanja z delovnimi zahtevami, ki so nad tvojimi zmožnostmi

Izgorelost pogosto laično zamenjujemo s kratkotrajnim občutkom izčrpanosti, največkrat pa s stresom. Čeprav stres v večini primerov spremlja izgorelost, ni njen glavni vzrok. Posledica stresa je povečana aktivnost in občutek nujnosti, medtem ko je posledica izgorelosti občutek nemoči.

Potrebno je usklajevati predavanja, vaje, sprotno delo, obštudijske dejavnosti, študentsko delo, prijatelje in družino ter navsezadnje tudi spanje, dvakrat letno pa se priključi še češnja na torti – izpitno obdobje. Optimistično je upati, da se po končanem študiju preneha soočanje s (pre)visoki zahtevami in velikimi obremenitvami. Ker tudi na delovnem mestu ne boš »imun« na izgorelost, je skrb za duševno zdravje doživljenjska obveznost.

Kaj lahko naredim sam?

  • Nadgrajuj svoje zmožnosti obvladovanja časa, postavljanja ciljev, ocenjevanja napredka,
  • izpili svoje sposobnosti sodelovanja,
  • vzpostavi si dober socialni krog za medsebojno nudenje podpore,
  • nauči se tehnik obvladovanja stresa,
  • ne pozabi na šport in rekreacijo.

Izgorelost ne pogojuje dejstva, da si priden in delaven, temveč pomeni, da (delovne) zahteve presegajo tvoje resurse in zmožnosti, prav tako pa se soočaš s pomanjkanjem kontrole nad svojimi obveznostmi. Ne pozabi, s svojo osebno rastjo in s tem tudi skrbjo za svoje duševno zdravje lahko pričneš že danes! ?

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

HR svetovalka / psihologinja pri | Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Prejšnji članekBranje za hladne dni
Naslednji članekKaj sploh naredi dober telefon?
logo Kadrovska asistenca

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinjapri| Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.