Kaj sploh naredi dober telefon?

Danes se pametni telefoni delijo na 2 kampa: jabolka in robote. Oboji so zelo zmogljivi, toda za odgriznjeno jabolko boš plačal pošteno statusno premijo, ki se ne odraža v ceni komponent. Letošnji ajfoni že namreč segajo do 1.500 €. Na robotski strani so cene malce bolj prizemljene, je pa v poplavi izdelkov veliko težje najti primerno razmerje med kvaliteto in ceno. Kaj sploh naredi telefon kvaliteten? Tu bi lahko našteli ogromno odgovorov, saj ima vsak uporabnik drugačen način uporabe in posledično drugačne prioritete. Vseeno pa obstaja par točk, nad katerimi se lahko strinjamo vsi.

Vse raziskave so pokazale, da si uporabniki najbolj želimo telefon, ki zdrži več kot 1 dan uporabe. S seboj nositi dodatno baterijo v obliki Powerbanka vsekakor ni priročna rešitev. Ok, torej moram pri nakupu pogledati, da ima moj novi telefon čim večjo baterijo, pa bo? Žal ni tako enostavno. Avtonomija telefona je sestavljena iz kombinacije kapacitete baterije, hitrosti procesorja, vrste ekrana in števila pik na njem ter nenazadnje tudi aplikacij, ki so naložene na našem žepnem prijatelju. Gotovo si že opazil koliko baterije ti požre Facebook. Zato je pomembno, da imaš na telefonu čim manj tretjih aplikacij (t. i. bloatware) in čist Android, tak, kakršnega si je zamislil Google.

Varnost postaja v dobi številnih hekerskih škandalov vse bolj pomembna. Morda si misliš »pa saj nimam nič takšnega na telefonu«. No, tudi če nimaš galerije »dick pics« in top secret »sextov«, nas vse več uporablja mobilne banke in NFC aplikacije za plačevanje. Prav carsko izpadeš, ko na POS terminal namesto bančne kartice položiš telefon. Zato je pomembno, da tvoj telefon dobiva redne mesečne varnostne posodobitve, na katere se kitajski proizvajalci preprosto požvižgajo.

Večina nas je tudi veselih sistemskih posodobitev, ki prinesejo nove funkcije in boljšo optimizacijo, kar spet vpliva na dolgotrajnost baterije. Tu se žal slabo obnesejo skoraj vsi proizvajalci. Hitre posodobitve prejmejo le Googlovi lastni izredno dragi Pixli, zdaj propadli Essential Phone in telefoni v programu Android One. Tu gre za telefone s čistim Androidom, brez nekih dodatkov in vizualnih preoblek, zaradi česar lahko proizvajalci telefonov dosti hitreje omogočijo nove verzije Androida. Prav tako pa so zapriseženi v vsaj 2 leti sistemskih in 3 leta varnostnih posodobitev.

Potem pa se želje že začnejo deliti. Nekaterim je pomembna kvalitetna kamera, drugim vidljivost na soncu, tretji se na to požvižgajo in hočejo procesor, ki bo z lahkoto poganjal 3D igre, četrti pa se za nizko ceno raje odrečejo vsem luksuznim dodatkom.

Ne glede na to med katere spadaš, boš našel nekaj zase med širokim naborom Nokijinih telefonov. Vsi so del iniciative Android One, ki zagotavlja redne sistemske in varnostne posodobitve, čist sistem in hitro delovanje. To bi morala biti po mnenju našega uredništva osnova vseh telefonov.

Nokia Android One

Glavni urednik

Prejšnji članekKo enostavno ne zmoreš več …
Naslednji članek3 nasveti za optimalen začetek podjetniške poti

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.