Če počasi bereš, še nisi luzer

Se ti je kdaj zgodilo, da si s prijatelji govoril o prebranih knjigah in se počutil kot največji bedak, ker ti jih uspe prebrati le nekaj, medtem ko drugi govorijo o desetinah? Tvoje skrbi so popolnoma odveč. Počasno branje je namreč precej boljše za tvoje zdravje in celo znak večje čustvene inteligence.

Branje spodbuja domišljijo in prispeva k večji empatiji, je pa tudi koristno za naša telesa, saj že par minut branja prispeva k umiritvi srčnega utripa. V modernem kaotičnem svetu se je težko izklopiti in umiriti, zato so knjige tako pomembne na poti do večjega osebnega zadovoljstva in miru.

Poglobljeno, počasno branje je odlično predvsem za študente, ki moramo prebrati ogromno literature in si stvari seveda tudi zapomniti. Hitro branje zato tu ne pride v poštev. Ampak tudi počasno branje romanov ima svoje prednosti, saj si na tak način bolje zapomnimo vsebino, občudujemo oblikovanje stavkov in se res poglobimo v zgodbo.

Na koncu ni pomembno, koliko knjig preberemo, važno je, da v knjigah uživamo. Če bereš počasi, še ne pomeni, da si počasnejše pameti. In ko te kdo naslednjič vpraša, koliko knjig prebereš vsak mesec, jih raje povprašaj, katera je njihova najljubša knjiga in preusmeri pogovor. Knjižni molji bodo takoj pograbili priložnost, da promovirajo svojo priljubljeno zgodbo.

In katera je tvoja najljubša knjiga?

Katja Stojić

Urednica revije Študent

Prejšnji članekTop knjige jeseni
Naslednji članekImej se rad!
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.