Coprnica pod gradom čudovito otvori Zgodbe Vojvodine Kranjske

Coprnica pod gradom je prva knjiga v zbirki Zgodbe Vojvodine Kranjske Sebastijana Preglja
Coprnica pod gradom je prva knjiga v zbirki Zgodbe Vojvodine Kranjske Sebastijana Preglja

Sebastijan Pregelj nas že več let razvaja z Zgodbami iz konca kamene dobe. Skupaj z ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem sta med leti 2016 in 2021 ustvarila sedem knjig, ki sestavljajo zbirko. Brez leporečenja sta ustvarila eno najlepših, najboljših in najbolj poučnih pustolovskih zbirk v slovenski zgodovini knjige. Na srečo bralcev, mladih in starih, sta se lotila nove pustolovščine. Tu so Zgodbe Vojvodine Kranjske.

Sebastijan Pregelj in Jure Engelsberger se vračata!

Martin je oproda znamenitega Janeza Vajkarda Valvasorja. V prvem delu nove knjižne zbirke spoznamo življenje na gradu Bogenšperk, kjer so zbrani številni učenjaki in obrtniki. Njihovo delo zmoti novica o pobegli čarovnici, kmalu zatem izgine kuharičina hči Katarina. Možje organizirajo iskanje in skupaj se odpravijo z gradu, le Martin odide po svoje.

Sebastijan Pregelj je novo serijo načel vrhunsko in rečemo lahko, da je spet pred nami knjižna serija, ki bo navdušila bralce vseh starosti. Ne le da izvemo veliko zanimivih informacij o Janezu Vajkardu Valvasorju in njegovem delu ter življenju, temveč je vse skupaj prepojeno s prelepimi življenjskimi nauki. Spomni nas za kako samoumevno imamo branje in pisanje, ki sta bili nekoč celo zasmehovani znanji. Nauči nas potrpljenja in razumevanja do drugačnosti, obenem pa nas popelje po slovenski pokrajini. Za piko na i poskrbi tudi zaključni del knjige, kjer bralci izvemo marsikaj o likih in krajih v knjigi. Le kdo se med branjem pustolovščine ne želi še česa naučiti? Če si med bralci, željnimi znanja, seži po Coprnici pod gradom 😊.

Coprnica pod gradom: Zgodbe Vojvodine Kranjske, Sebastijan Pregelj, založba Miš, 112 strani.

Tematika prve knjige so čarovnice, kar zgodbi vnese dovolj humorja in napetosti – čarovnice so pač strašljive, odziv nanje pa je lahko še kako duhovit. Ko je prelepi pustolovščini dodanih še nekaj prečudovitih ilustracij Jureta Engelsbergerja smo lahko prepričani, da je Slovenija z Zgodbami Vojvodine Kranjske dobila še eno zbirko na ravni večkrat nagrajene zbirke Zgodbe s konca kamene dobe. Z veseljem pričakujemo nove dogodivščine Martina in Janeza Vajkarda Valvasorja.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek2 prednosti jezikovne šole Ontario
Naslednji članek26. edinstvena Škisova

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.