Dostojevski ni samo Zločin in kazen

Letos praznujemo 200 let rojstva ruskega velikana, Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Dostojevski se je rodil 11. novembra 1821, umrl pa je 9. februarja 1881. Njegova knjižna zapuščina je neprecenljive vrednosti in najverjetneje ni dijaka, ki ne bi slišal za (morda celo prebral?) Zločin in kazen. Za tiste, ki tega še ne veste, ja, Zločin in kazen je ena knjiga, ne dve.

Pa vendar njegov literarni opus več kot očitno presega samo to. Njegov opus obsega devet obsežnih romanov, številne novele in črtice ter veliko neleposlovnih besedil. Njegovo najbolj plodno ustvarjalno obdobje je bilo brez dvoma v 60. in 70. letih 19. stoletja, ko je napisal njegova glavna dela, ki so Zločin in kazen, Bratje Karamazovi, Besi in Idiot.

Dostojevski je napisal »šest velikih romanov«: Zločin in kazen (1866-1867), Srečelovec (1866), Idiot (1869), Besi (1871-1872), Mladenič (1875) in Bratje Karamazovi (1879). Osrednja tema njegovih del je bila človeška duša, njeni vzgibi ter notranje prisile. Njegova dela so relevantna na področju literarnega raziskovanja človeške notranjosti in psihologije, v romanih pa je skozi like odpiral vprašanja o etiki in človeški morali. Vse to je postavil v razmere v času Ruskega imperija ter takratno politično okolje. Kakšni so konflikti modernega človeka? Kako naj jih rešuje? Se jih sploh da rešiti? Kljub večplastnosti tem, ki jih Dostojevski obravnava v svojih delih pa so le-ta dostopna tudi neizkušenemu bralcu, zato ni presenetljivo, da so bila njegova dela prevedena v več kot 170 jezikov.podpis dostojevski

Nekaj, česar se zagotovo nisi naučil v šoli:

Zanimiva dejstva o pisateljih so vedno, no, … zanimiva. Predvsem pa velikokrat bizarna. Seveda so vse to velikokrat le govorice in puhlice, ki delajo pisatelja zanimivega za širšo javnost, se pa lahko ob branju le-teh še vedno zabavamo.

  • Dostojevski naj bi bil obseden s spolnostjo. Redno naj bi namreč obiskoval prostitutke, kar sicer za tisti čas ni bilo nič škandaloznega, a mu je slednje preprečevalo, da bi si ustvaril normalno družino.
  • Delo Kockar je Dojstojevski napisal zelo hitro – v kar 26 dneh.
  • Dostojevski naj bi bil nočna ptica. Največ del naj bi namreč napisal ponoči.
  • Dostojevski je bil obsojen na smrt v Sibiriji ter zadnji trenutek oproščen.
  • Kot mnogo pisateljev je bil tudi Dostojevski žrtev cenzure. Desetletja po oktobrski revoluciji so bila njegova dela prepovedana, njegovih del niso niti izdajali.
  • Stalin ni maral njegove literature, Gorki pa je menil, da »karamazovščina« kvari moralo revolucionarnih rodov.
Prejšnji članekTrendovski pametni modni dodatek za moške
Naslednji članekVeš, da je ta igralčeva napaka ostala v filmu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.